HYVÄN KUNTOSALILIIKKEEN ANATOMIA

Tuloksellisen kuntosaliharjoittelu koostuu pienistä yksityiskohdista. Jokaisella harjoituksella pitää olla selkeä tavoite. Hyvän kuntosalitreenin jokainen liike, suoritustekniikka ja toistojen määrä ratkaisevat. Tuloksekkaan kuntosalitreenin jokainen liike koostuu näistä aineksista:

Suorituspuhtaat toistot Toisto tarkoittaa yksittäistä liikesuoritusta. Toiston suorituspuhtaus on lihaskunnon kehittymisen kannalta harjoittelun keskeisin osatekijä. Huolimattomista tai väärällä tekniikalla tehdyistä toistoista on lähinnä keholle myöhemmin haittaa. Lihaksesi työskentelevät toiston aikana joko voittavalla, jarruttavalla tai paikallaan pitävällä tavalla. Opi tunnistamaan nämä työskentelytavat jokaisen liikkeen kohdalla, niin saat liikkeistä enemmän irti.

Laajat liikeradat Yksittäisen toiston suorittamisessa tulisi huomioida myös liikkeen laajuus ja suoritusnopeus. Laaja liikerata ja hyvä esivenytys liikkeen lähtöasennossa tehostavat harjoitettavan lihaksen supistumista. Esivenytyksen ansiosta lihakset aktivoituvat oikeassa järjestyksessä, jolloin harjoitusvaikutus saadaan kohdistumaan halutulle lihasryhmälle.

Huomio liikkeen loppuasentoon Joissain liikkeissä, kuten hauiskäännössä, on perusteltua jättää pieni koukistus kyynärniveleen liikkeen ala-asennossa. Tällöin kyynärnivel säästyy turhalta rasitukselta, ja jännitys kohdelihaksessa säilyy koko suorituksen ajan. Venytystä hauikseen voi hakea esimerkiksi tehtäessä käsipainoilla hauiskääntöä vinopenkillä. Näin liike on mahdollista aloittaa vartalolinjan takaa ja venytys kohdistuu hauiksen olkanivelen ylittävään päähän.

Tavoitteen mukainen suoritusnopeus Liikkeen suorituksen nopeus sanelee usein suorituspuhtauden. Kuntoilijan kannattaa harjoitella rauhallisella suoritustemmolla, jolloin liike tuntuu siellä missä pitääkin. Kesto- ja perusvoimaharjoittelussa suoritustempo saa olla useimmiten rauhallinen.

Maksimi- ja nopeusvoimaharjoittelussa suoritusnopeuden on oltava räjähtävä suuren liikenopeuden aikaansaamiseksi ja kuorman liikuttamiseksi. Hyvä yleissääntö on, että tee periksi antava vaihe puolet hitaammin kuin voittava vaihe. Näin saat lisää tehoa ja kontrollia harjoitteluusi.

Takaisin arkistoon