Nopea elintapatesti

Haluaisitko sinä olla vanhus, joka jaksaa liikkua, innostuu uudesta ja nauttii elämästään? Terveellä vanhenemisella tarkoitetaan keskeisten elinjärjestelmien toimintojen säilymistä hyvänä sekä toiminnanvajausten ja yleisten pitkäaikaissairauksien puuttumista vähintään 85 vuoden ikään asti.

Koskeeko se minua?

Työelämän ruuhkavuosissa rypyt piirtyvät otsalle suorastaan laittoman nopeasti, mutta vanhuus tuntuu silti kaukaiselta ilmiöltä. Terveelliset elämäntavat vaikuttavat vanhenemiseen, mutta tekevät nuoremmankin olon paremmaksi myös tässä hetkessä.

Lyhyt elintapatesti
Tarkista oma terveysennusteesi. Toteutuvatko alla olevat väitteet kohdallasi?

1. En tupakoi.
2. Syön runsaasti ja säännöllisesti vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.
3. Liikun viikoittain vähintään 150 minuuttia.
4. Painoni on sopiva.
5. Käytän alkoholia kohtuullisesti tai en ollenkaan.

Kaikki viisi kohtaa kunnossa?

Yksittäisten hyvien tai huonojen elintapojen suoraa vaikutusta sairastumiseen tai hyvinvoinnin kokemuksen heikkenemiseen on vaikea osoittaa. Mutta mitä tapahtuu, jos ei vain ala syödä enemmän kasviksia, vaan sen lisäksi lisää liikuntaa, pudottaa painoa, vähentää alkoholia ja lopettaa tupakoinnin? Elintapojen vaikutusta selvittävään katsaukseen sisällytettiin valtaosa viime vuosina julkaistuista laajoista monivuotisista seurantatutkimuksista. Tutkimuksissa oli selvitetty mainittuja elintapoja ja niiden vaikutuksia pitkällä aikavälillä.

Kaikkien viiden elintapatekijän kuntoon laittaminen vaikuttaa katsauksen mukaan hyvinvointiin ja terveen vanhenemisen ennusteeseen paljon. Terve vanhuus on tällöin jopa kolme kertaa todennäköisempää kuin epäterveellisillä elintavoilla. Toki yksittäinkin mainitut elintapatekijät vaikuttavat, kukin suunnilleen saman verran.

Yksi muutos kerrallaan

Omien elintapojen terveellisyyteen havahtuminen on parhaimmillaan palkitsevaa ja hyvinvointia lisäävää. Jos yksi tai useampi testin väittämä jäi toteutumatta, ehdit vielä! Yksi muutos kerrallaan auttaa saavuttamaan kestävämmät tulokset.

Lähde: 
Vuori, Ilkka 2015: Elintapojen terveysvaikutukset. Katsaus. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 131(8):729-36.

Awesome Digi 2016.

Takaisin arkistoon