TULOKSELLISEN KUNTOSALITREENIN ABC

Keskittyminen harjoitukseen ja ruokailujen oikea ajoittaminen ennen treeniä takaavat tehokkaan ja miellyttävän treenikokemuksen. Kehon ravinnetasot ja nestetasapaino tulee pitää pitkin päivää mahdollisimman tasaisina, jotta energiaa riittää täysipainoiseen harjoitukseen ja palautuminen harjoituksesta on optimaalista. Tuloksellinen treenikerta rakentuu seuraavista osista:

1. Harjoitus aloitetaan aina lämmittelemällä. Näin keho valmistautuu tulevaan kuormitukseen, vältytään loukkaantumilta sekä vammoilta ja taataan miellyttävä treenikokemus.

2. Tee tunnustelusarja ennen varsinaisia harjoitussarjoja. Tee ennen varsinaisia harjoitussarjoja yksi tai kaksi lämmittely- eli koordinaatiosarjaa, joita ei vielä lasketa varsinaisiksi harjoitussarjoiksi. Näin ajat pehmeästi itsesi sisälle liikkeeseen ja kuorman lisääminen tuntuu mukavammalta. 

3. Huomioi kehosi ja voimiesi väheneminen. Harjoituksen edetessä voimat hupenevat ja keskittyminen herpaantuu, joten on syytä tehdä koordinaatiota ja tasapainoa vaativat liikkeet ennen laitteilla tehtäviä harjoituksia.

4. Treenaa tärkeimmät lihasryhmät ensin. Sijoita tavoitteesi kannalta tärkeät lihasryhmät ohjelman alkupäähän, kun sinulla on vielä energiaa keskittyneeseen harjoitteluun. 

5. Muista nesteytys. Juo säännöllisesti harjoituksen aikana.
Muista pitää juomapullo mukana. Nestevaje laskee suoritustehoa ja hidastaa palautumista.
Juo sopivasti – älä janoon. 

6. Tee aina loppujäähdyttely. Tavoitteena on harjoituksen seurauksena elimistöön kertyneiden kuona-aineiden poistaminen ja palautumisen nopeuttaminen. Loppuverryttely rauhoittaa kehoa ja mieltä tehokkaan harjoituksen jälkeen. Voit toteuttaa loppujäähdyttelyn kuntosalilla pyöräillen, juoksumatolla kävellen tai vaikkapa soutulaitteessa. Hyvänä loppujäähdyttelynä tai alkulämmittelynä toimii myös salimatkan taittaminen jalan, pyörällä tai vaikka rullaluistimilla. 

7. Tankkaa pian treenin loputtua. 
Nauti palautusjuoma tai pieni terveellinen välipala välittömästi treenin jälkeen, jotta palautuminen käynnistyisi. Harjoituksen jälkeisellä tankkaamisella estät uupumuksen tunteen ja seuraava ateriasi ei paisu kohtuuttoman suureksi nälän yltyessä.

Takaisin arkistoon