10 vinkkiä kuntosaliharjoittelun tehostamiseen
Liikku 10 vuotta
Treeni
Uutiset
Treeni
Uutiset
1.10.2020
Jaa
- Päätä, milloin aiot treenata. Suunnittele tulevan viikon treeniajat etukäteen. Näin treenit tulevat varmemmin tehtyä, eikä kalenteri täyty kuin varkain muista asioista.
- Älä mene kuntosalille nälkäisenä. Kun menet salille sopivasti ravittuna, eli energiatasot korkealla, treenin tehokkuus paranee, palautuminen nopeutuu ja kehitystä tulee toivottuun tapaan. Lisäksi sinulla säilyy hyvä fiilis, mikä ruokkii treenimotivaatiota.
- Tee koordinaatiosarja ennen varsinaista työsarjaa. Näin kehosi on herännyt, verenkierto vilkastunut ja liikeradat ovat auki. Olet valmis työsarjoihin ja saat täyden hyödyn irti heti ensimmäisistä toistoista.
- Korosta kaikkia työvaiheita. Yksittäisessä toistossa on kolme vaihetta: voittava, paikallaan pitävä ja peräänantava, eli jarruttava vaihe. Tuloksekkaassa kuntosaliharjoittelussa jokaisen vaiheen korostaminen on tärkeää. Entisestään lisätehoa liikkeeseen antaa toiston viimeisen, eli jarruttavan vaiheen korostaminen.
- Treenaa tavoitteidesi mukaisesti. Tavoitteet ohjaavat tekemistä. Ne voivat liittyä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, suorituskyvyn, eli kunnon kehittämiseen, tai kehon muokkaamiseen, kuten lihasmassan kasvattamiseen tai ryhdin parantamiseen. Selkeä tavoite antaa sinulle suuntaviivat treenille.
- Koosta harjoitusohjelmasi fiksusti. Hyvä kuntosaliohjelma on monipuolinen, turvallinen, tavoitteenmukainen ja tehokas. Se ottaa huomioon yksilön treenitaustan, taitotason, mahdolliset rajoitteet ja resurssit. Se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille.
- Harjoita kehoasi monipuolisesti ja tasapainoisesti. Omien lempiliikkeiden lisäksi on hyvä muistaa harjoittaa tasapainoisesti koko kehoa. Arjen rasitus voi aiheuttaa kehoomme puolieroja, jotka on hyvä huomioida harjoittelussa. Esimerkiksi istumatyö voi aiheuttaa kiristyksiä rintalihaksiin, takareisiin ja lonkankoukistajiin ja taas veltostaa pakaroita, vatsalihaksia ja yläselän lihaksia. Kuntosaliharjoittelu on loistava tapa tasapainottaa kehon liikkuvuutta ja puolieroja.
- Vaihtele ärsykkeitä - kehity optimaalisesti. Vaihtele harjoitusohjelmasi ärsykkeitä noin 4-8 viikon välein. Keho tottuu tuttuun liikkeeseen melko nopeasti, jolloin harjoittelu kyllä ylläpitää suorituskykyä, mutta ei enää kehitä. Ärsykkeitä vaihtelemalla treeni pysyy paitsi kehittävänä myös mielekkäänä.
- Älä unohda loppuverryttelyä. Alku- ja loppuverryttely sekä dynaamiset liikkuvuusliikkeet ovat usein ensimmäisiä asioita, joita treenistä kiireessä karsitaan. Näillä on kuitenkin paikkansa harjoitusohjelmassa treenitehon, -turvallisuuden ja -tulosten edesauttamiseksi. Mitä kuormittavampi treeni, sitä enemmän loppuverryttelyn merkitys korostuu. Kun aloitat ja päätät treenisi verryttelyyn, varmistat myös seuraavan treenin sujuvuuden.
- Muista syödä myös treenin jälkeen. Riittävällä ravinnolla on suuri merkitys kuntosaliharjoittelussa. Olipa tavoitteenasi pudottaa painoa, kiinteytyä, kasvattaa lihasmassaa tai voimatasoja, loppukädessä tulokset tehdään ruokapöydässä. Muista siis riittävä, terveellinen ja säännöllinen syöminen osana terveellistä elämäntapaa. Hyviä treenejä!
Nämä vinkit tarjoaa Kuntokeskus Liikku ja personal trainer Eetu Aalto. Tutustu Liikkuun www.liikku.fi.