Hedelmiä pöydälle

Ravitsemus
10.1.2018
Jaa

Pöydällä on kaunis kippo houkuttelevan näköisiä värikkäitä karkkeja. Nappaatko yhden tai kaksi ohimennen? Päivän päätteeksi on mennyt ehkä kourallinen ja siinä sivussa unohtunut syödä kassiin varattu välipala. Kuvittele nyt samaan kippoon lempihedelmiäsi. Tulee syötyä, kun ovat nätisti esillä?

Hallitsetko mieluummin ympäristöä vai mieltä?
Kotona ja töissä nautitaan tyypillisesti iso osa vuorokaudessa syödystä ruoasta. Voisiko kodista ja työpaikasta tehdä terveellisiä valintoja tukevan ympäristön? Kyllä! Ympäristön hallitseminen on ehkä mielen hallintaa helpompaa.

Hedelmät esiin ja karkit piiloon
Yhdysvaltalaiset päättivät tutkia onko keittiön tasolla säilytettävillä ruoka-aineilla vaikutusta painoindeksiin. He vierailivat ihmisten kodeissa tiiraillen keittiön tasot ja kaapit ja lisäksi selvittivät kyselytutkimuksella asiaa. Samalla urkittiin perheiden pituudet ja painot.

Pöydällä olevat keksit olivat yhteydessä korkeampaan painoindeksiin perheen miehillä. Karkkikippo pöydällä korreloi lähes kahdeksaa lisäkiloa, taas miehillä. Naiset, joiden pöydällä oli esillä muroja, painoivat keskimäärin 9,4 kilogrammaa enemmän kuin rouvat, joiden murot olivat piilossa tai jäivät kaupan hyllylle. Murotko ne ovatkin naisten paino-ongelmien syynä. Tuskin sentään. Seuraava löydös on kuitenkin kiinnostava. Keittiössä esillä olevat hedelmät kulkivat käsi kädessä matalamman painoindeksin kanssa sekä miehillä että naisilla.

Kokeillaanko?
Keittiön ja työpisteen tasojen tarkistaminen on helppo keino lisätä terveellisiä valintoja. Kupillinen karkkia vai miniporkkanoita? Banaani vai suklaakeksi? Kourallinen pähkinöitä vai suklaapaloja?

Elämää ja painonhallintaa voi helpottaa tekemällä nämä päätökset jo ennen välipala-aikaa. Liika ehdottomuus heitetään silti muropaketin mukana pahvinkeräykseen. Joustavuus on avain pysyvään painonhallintaan.

Lähde:
Wansink B, Hanks AS & Kaipainen K. Slim by Desing: Kitchen Counter Correlates of Obesity. Health Education Behavior 2015;19.

Awesome Digi 2016.