Syö kuituja – nuku paremmin

Ravitsemus
7.1.2018
Jaa

Tutkijoille selviää jatkuvasti uusia mielenkiintoisia yhteyksiä ihmisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin välillä. Aikaisemmat tutkimukset ovat paljastaneet, että huono nukkuminen vaikuttaa negatiivisesti syömiseen. Uudempi yhteys on syömisen vaikutus nukkumiseen.

Miten nukut?
Tuntuuko, että unesi on yhtä pötköä? Illalla nukkumaan ja aamulla herätys. Olet onnekas, jos koet niin. Ne, joiden uni katkeilee yön aikana syystä tai toisesta, ovat ehkä huomanneet, että unessa on erilaisia vaiheita. 7,5 tunnin häiriintymätön yö sisältää noin viisi 90 minuutin unisykliä. Unisyklit taasen sisältävät erilaisia vaiheita, joilla on oma tarkoituksensa kehomme hienosti säädellyssä koneistossa. Unen palauttavan vaikutuksen määräävät sekä määrä että laatu, eli unisyklien häiriintymätön kulku.

Kurkistus unitutkimukseen
Eräässä tutkimuksessa osallistujia seurattiin viiden yön ajan, jolloin he saivat nukkua normaalit yöunet viettäen pötköllään yhdeksän tuntia. Neljän ensimmäisen päivän ajan tutkittavien syömistä rajoitettiin. Tutkimuksen viimeisenä päivänä he saivat syödä vapaavalintaisesti.

Uni ja syöminen vaikuttavat toisiinsa
Alustavat tulokset ovat puhuttelevia. Runsaasti kuitua käyttävien unessa oli enemmän fyysisesti palauttavaa syvää unta ja vähemmän kevyttä unta. Kuidut kannattavat! Runsas tyydyttyneiden rasvojen käyttö aiheutti syvän unen vähenemistä. Niin ikään runsas sokerin ja muiden kuin kuitupitoisten hiilihydraattien käyttö näkyi unessa – se aiheutti heräilyä kesken unien. Unen kesto ei vaihdellut syödyn sapuskan mukaan.

Hyvät valinnat kertautuvat
Ruokavalion vaikutusta omaan uneen voi myös itse testata. Oletko jo syönyt lounaan? Keskittyisitkö tänään kuituihin ja hyviin rasvan lähteisiin? Runsaasti kasviksia ja loraus öljyä. Kaveriksi täysjyväviljaa ja vähärasvaista proteiinia. Paljon kuituja ja vähän sokeria sekä tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio on terveydelle kokonaisvaltaisesti edullinen. Mukavaa, jos sillä saa myös paremmat yöunet ja lisää energiaa päivään. Keho on viisas –se palkitsee hyvistä valinnoista monin tavoin!

Lähde: 
St-Onge MP, Roberts A, Shechter A, Choudhury AR. 2016. Fiber and saturated fat are associated with sleep arousals and slow wave sleep. J Clin Sleep Med 12(1):19–24.

Awesome Digi 2016.