Kaloreiden laskeminen – tarpeellista vai ei?
Sosiaalisessa mediassa kiistellään tasaisin väliajoin siitä, onko kaloreiden laskeminen tarpeellista vai ei. Yhden ravitsemusgurun ravintofilosofia perustuu kaloreiden laskemiselle ja toisessa korostetaan sitä, kuinka kaloreiden laskeminen on ajanhukkaa. Miten on – onko se tarpeellista vai ei? Mitä hyötyä kaloreiden laskemisesta voi olla? Entä missä tilanteessa laskutoimitukset ja ruokavaaka kannattaa unohtaa?
Painonhallinta perustuu energiatasapainoon pitkällä aikavälillä
On oleellista tietää jonkinlainen arvio omasta energiankulutuksestaan sekä perusaineenvaihdunnastaan, jos tavoitteena on esimerkiksi pudottaa painoa. Muuten on todella haastavaa lähteä arvioimaan tarvittavaa ravinnon ja ravintoaineiden määrää.
Kulutuksen lisäksi on hyvä ymmärtää ainakin perusasioita ruokien sisältämistä energiamääristä. Monesti terveelliseksi ajatellusta ruokavaliosta löytyykin yllättäviä kaloripommeja, jotka aiheuttavat hiljalleen painon nousua tai hidastavat painonlaskua painonpudotusta tavoitellessa.
Pähkinät ovat terveellisiä, mutta kourallinen siellä ja toinen täällä naposteltuna nostavat energiansaantia helposti sadoilla kaloreilla ylöspäin. Yhdessä pienessä kourallisessa pähkinöitä voi nimittäin olla yli 100kcal energiaa.
Myös esimerkiksi öljyjen kanssa kannattaa olla tarkkana – viidessä grammassa öljyä on noin 45kcal energiaa ja kymmenessä grammassa jo 90kcal. Näiden määrien eroa voi kuitenkin olla haastavaa arvioida silmämääräisesti, joten lorauttamalla ”vähän” öljyä ruoan joukkoon voitkin lisätä huomaamatta energiansaantiasi sadoilla kaloreilla ylöspäin.
Kasa ruisleipää levitteiden ja päällysteiden kera tai pari energiajuomaa siellä täällä päivän aikana voivat vaikuttaa viattomilta, mutta niistä muodostuu äkkiä este painonhallinnalle. On siis hyvä ymmärtää, millaisia energiamääriä erilaiset ruoat ja ruoka-aineet sisältävät ja kuinka paljon niitä omalla kohdalla on sopivaa sisällyttää ruokavalioon.
Sopivien määrien arvioiminen auttaa painonhallinnassa, mutta myös terveellisten ja omia tavoitteita tukevien ruokailuvalintojen teossa.
Kaloreiden laskemiseen ja ruokien punnitsemiseen ei tule jäädä kiinni liian pitkäksi aikaa, vaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kannattaa opetella syömään ilman vaakaa
Erilaiset kaavat ja laskurit antavat parhaimmillaankin vain arvioita energiankulutuksestasi. Lisäksi peruskulutuksesi vaihtelee päivittäin riippuen päivän aktiivisuudestasi.
On turhaa jäädä liiaksi koukkuun ruokavaakoihin ja kaloreiden laskemiseen, sillä matematiikkaan perustuva painonhallinta kantaa harvoin pitkälle. Tärkeämpää on opetella syömään joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta sekä tekemään hyviä valintoja mahdollisuuksien mukaisesti.
Oman kehon viestejä kannattaa myös opetella kuuntelemaan - mutta toisaalta mielihaluja ei kannata seurata liikaa. Mieti, mitä kehosi oikeasti tarvitsee. Ruokavaaka voi toimia hyvänä apuvälineenä sopivien annoskokojen opettelussa, mutta sitä ei kannata ottaa loppuelämän kumppanikseen.
Terveelliseen ja stressittömään elämään ei kuulu jatkuva annosten punnitseminen ja kaloreiden laskeminen. Jos et ole fitness-urheilija, sinun ei myöskään kannata syödä, kuten he syövät.
Toimittanut: Teresa Martikkala
Lähde: Kettunen, T. 2017. Miksi syömisestä tuli niin hankalaa? Fitra Oy.