Liikkumisella lisää vuosia elämään, ja elämää vuosiin

Treeni
2.9.2020
Jaa

Turhaan ei sanota, että liike on lääke, sillä liikunta totta tosiaan on yksi tehokkaimmista keinoista edistää terveyttä. Liikkuminen toimii täsmälääkkeenä ehkäisemään ja hoitamaan yksittäisiä oireita ja sairauksia, mutta samalla se toimii yleislääkkeenä edistäen hyvinvointia ja toimintakykyä. Maailman terveysjärjestön (WHO) iskulausetta mukaillen liikkuminen lisää vuosia elämään, ja elämää vuosiin.

Liikunta fyysistä terveyttä edistämässä

Terveyttä edistävällä liikunnalla, niin kutsutulla terveysliikunnalla, on useita vaikutuksia kehon fyysiseen hyvinvointiin. UKK-instituutin mukaan liikunta ennaltaehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa monia sairauksia, kuten sydän-ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta, tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä joitakin sydäntauteja. Yhdysvaltalaisen Lowan osavaltion yliopiston tutkimuksesta puolestaan selviää, että tunnin mittainen lihaskuntoharjoittelu vain kerran viikossa, saattaa pienentää sydänkohtaus- ja aivoinfarktiriskiä jopa 40-70 prosentilla. 

Lihaskuntoharjoittelun onkin todettu edistävän terveyttä monipuolisesti. Hyvä lihaskunto edistää muun muassa luuston terveyttä, sillä lihakset kiinnittyvät luihin jänteiden avulla. Lihaksen kasvaessa myös luut aktivoituvat, ja niiden mineraalitiheys lisääntyy. Tämä ehkäisee luiden haurastumista, ja jopa luukatoa. Mielenkiintoinen yhteys on myös löydetty liikunnan, luun terveyden ja ikääntymiseen välillä: 1990 -luvulta lähtien luita tutkinut Gerard Karsenty nimittäin huomasi, että liikunta stimuloi osteokalsiinin eritystä. Luusolujen tuottama merkkiaine osteokalsiini kuvastaa luuston aineenvaihduntaa, ja sen lisäämisellä on myönteisiä vaikutuksia muun muassa lihaksiin ja aivoihin, joiden kautta sillä on ikääntymistä hidastava vaikutus koko elimistöön. 


Liikunta & infektiosairaudet

Elintapasairauksien ehkäisyn ja kehon toiminnan edistämisen lisäksi liikunta ja terveelliset elämäntavat pienentävät riskiä sairastua infektiotauteihin. Kohtuullinen ja säännöllinen liikunta voi auttaa ehkäisemään hengityselinten tulehduksia sekä lyhentämään flunssan kestoa. Useiden tutkimusten mukaan hyväkuntoisilla liikkujilla onkin keskimääräistä hieman parempi yleinen vastustuskyky. 

Kevään 2020 aikana on käynnistetty myös useita tutkimuksia Covid 19 -viruksen riskitekijöiden selvittämiseksi. Esimerkiksi Tyksissä tehdyssä tutkimuksessa osasto- ja tehohoidossa olevien potilaiden dataa vertaillaan niihin sairastuneisiin, jotka eivät ole joutuneet sairaalahoitoon. Jo nyt saadun datan perusteella esimerkiksi ylipaino näyttäisi olevan jopa tupakointia suurempi riskitekijä, ja havainto onkin yhtenäinen Yhdysvalloista saatujen tutkimustulosten kanssa. Muita yleisiä riskitekijöitä ovat olleet uniapnea, diabetes ja verisuonitaudit. Tarkempia tuloksia tutkimustuloksista voidaan odottaa useamman kuukauden kuluttua.


Liikunta & mielen hyvinvointi 

Fyysisten hyötyjen lisäksi on liikunnalla ja treenaamisella myös kiistatta suuri vaikutus psyykkiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Jo 45 minuutin liikuntatuokio erittää kehoon mielihyvähormoneja, jotka aiheuttavat hyvänolontunnetta kehossa. Liikunta poistaakin ahdistusta ja masennusta sekä on loistava keino stressin lievitykseen, sillä liikunnan aikana mieli vapautuu sitä vaivaavista asioista. Lisäksi liikunnan on myös todettu lisäävään tyytyväisyyttä omaan kehoon sekä parantavan itseluottamusta. Mikäli liikuntaa harrastetaan ryhmässä, tai tapaat treenatessa muita liikkujia, voidaan liikunnan hyötyihin lisätä myös sosiaaliset vaikutukset. 

Kaiken kaikkiaan liikunnan ja terveellisten elintapojen vaikutus niin fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteen on suuri. Kuitenkin stressaavana tai kiireisenä aikana tingimme usein juurikin liikkumisesta, terveellisestä ruokailusta tai nukkumisesta. Siis omaa hyvinvointiamme edistävistä tekijöistä. Ympäri vuoden kehomme kaipaa liikettä, lepoa ja huolenpitoa. Hyvinvoiva keho ja mieli auttavat meitä arjen myllerryksessä, antavat meille terveitä ja hyvinvoivia elinvuosia sekä kääntävät suupielet ylöspäin. Liike siis todella on lääke, jota ei kannata jättää käyttämättä. 

Liity siis Liikun jäseneksi vaikka heti ja aloita huolenpito omasta terveydestäsi.  Kuntokeskus Liikku toimii yli 20 kaupungissa ympäri Suomen. Etsi lähin salisi tästä.

Lähteet:

https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/covid-19-vaikuttaa-ihmiskehoon-monella-tavalla

https://www.news.iastate.edu/news/2018/11/13/resistancecvd

https://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunnan_vaikutukset

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kol00425

https://www.leisureopportunities.co.uk/news/latest-news/345633

https://www.healthclubmanagement.co.uk/health-club-management-news/Gerard-Karsenty-osteocalcin-anti-ageing-exercise/345861