Valmentajana Liikussa: Anni Laitinen

Onnistumistarinat
Treeni
Valmentajat
22.1.2021
Jaa

Anni Laitinen, Liikku Mikkeli

Valmentajana Liikussa 20.10.2018 lähtien.

Moi Anni! Kuinka päädyit Liikkuun valmentajaksi?

Työskentelin aiemmin palkkatyössä toisessa kuntokeskuksessa ja tein sivutoimisena yritykseni kautta valmennusta ja ryhmäliikunnanohjausta Kangasniemellä. Olen aloittanut täysipäiväisen yrittäjyyden 1.11.2011, mutta vuosien 2016-2018 aikana työskentelin lisäksi palkkatyössä samalla alalla.
Vuonna 2018 halu palata takaisin täysipäiväiseen yrittäjyyteen nousi todella vahvaksi. Hyvinvointialalla työskentelevä tuttavani vinkkasi minulle Liikusta tehdyn Länsi-Savon lehtijutun, jonka perusteella päädyin sitten hakemaan Mikkelin Liikun vastuuvalmentajan paikkaa ja sainkin sen!


Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tyypillisesti työpäiväni ovat iltapäivä- ja iltapainotteisia. Aloitan usein asiakkaiden ohjaukset noin klo 10.30-12 välisenä aikana ja työpäivä päättyy maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona klo 16-19 Liikun tutustumisaikaan. Työviikon lomaan upotan kaksi tai kolme omaa, n. 1–1,5 h kestoista fysiikkaharjoitusta. Tämä oma treeni katkaisee mukavasti päivää ja auttaa pitämään vireystilan yllä. Loppuviikosta torstaisin ja perjantaisin hoidan yleensä juoksevat asiat, paperityöt, ohjelmasuunnittelut jne. Alkuviikko on yleensä ohjausten suhteen kiireisempi aika.


Millainen on valmennusfilosofiasi?

Valmentajana olen vaativa, mutta lempeä kuuntelija ja vierelläkulkija. Pyrin ensisijaisesti ottamaan huomioon asiakkaan toiveet tavoitteiden saavuttamisessa, unohtamatta kuitenkaan terveysnäkökulmaa. Olen kokonaisvaltaisen elämäntapamuutoksen puolestapuhuja ja jotta muutoksesta tulisi pysyvää, on tekemisen oltava mielekästä sekä muutosta motivoivien tavoitteiden realistisia. Yhteisessä harjoittelussa perusasioihin keskittymällä kuljemme yhdessä muutosta ja valmennettavan tavoitteita kohti.


Millainen olet valmentajana?

Vahvuuksiani ovat ennen kaikkea omakohtaiset kokemukseni: tavoitteellinen kilpailu jo viisivuotiaasta alkaen, aktiivisen suunnistusuran loputtua tapahtunut painonnousu ja tuon painon pudottaminen sekä mm. polvien kuntouttaminen leikkausten jälkeen. Kilpaurheilulajinani on tällä hetkellä jenkkifutis, jonka myötä useiden palloilulajien fysiikkavalmennuskin onnistuu. Olen kouluttautunut alalle ja koulutan itseäni vuosittain lisää. Viime vuonna (2019) edustin maajoukkuetta amerikkalaisessa jalkapallossa sekä lippupallossa. Maajoukkue-edustukset jättivät tuolloin kouluttautumisen hieman taka-alalle, mutta niiden kautta saadut kokemukset koen yhtenä vahvuutenani valmennustyössä.


Kuinka Liikku kuntokeskuksena palvelee valmennustoimintaasi?

Liikku työympäristönä palvelee yritystäni loistavasti. Toiminnallinen- ja vapaapainoharjoittelu ovat lähellä sydäntäni ja niitä hyödynnän kaikkien valmennettavieni ohjelmissa. Onkin mahtavaa, että Liikusta löytyy tilaa myös tälle harjoittelulle. Laitteet, jotka Liikusta löytyvät ovat myös ehdottomasti laadukkaat ja nimenomaan niitä laitteita, joita myös mielelläni itse käytän sekä ohjaan myös asiakkaitani käyttämään.


Millaisia asiakkuuksia sinulla on ollut Liikun valmentajana?

Olen työskennellyt Mikkelin Liikussa sen alusta alkaen, eli lokakuusta 2018. Valmennettavia on ollut jo useampia kymmeniä ja laidasta laitaan. Muun muassa tavoitteellisesti kilpaa urheilevia nuoria, polvivammasta tai -leikkauksesta kuntoutuvia monen ikäisiä asiakkaita ja parempaa kuntoa tavoittelevia pariskuntia. Painonpudottajiakin on ollut, mutta mikä ihaninta, olen tavoittanut juurikin sen kohderyhmän, mitä olen markkinoinut - pysyvää elämäntapamuutosta tavoittelevia painonpudottajia! Asiakkaista nuorimmat ovat olleet alaikäisiä, jolloin sopimukset tehdään vanhempien kanssa yhteistyössä ja vanhimmat taas noin 70-vuotiaita. Pisimmät valmennussuhteet ovat olleet käynnissä Liikun alusta asti tai jopa ajalta ennen Liikussa aloitustani. Usein kuitenkin valmennussuhteet kestävät keskimäärin 3–6 kk, sillä valmennuksesta haetaan monesti alkustarttia turvalliseen, itsenäiseen harjoitteluun,


Millaisena olet kokenut kuntokeskusketjussa toimimisen? Mikä on ollut helppoa / haastavaa?

Helppoa liikuntakeskusketjussa toimimisessa on, että saa käyttöönsä markkinoiden laadukkaimmat laitteet ja (etenkin Liikussa) avarat tilat, etkä joudu itse pulittamaan niistä itseäsi kipeäksi ja elämään purkkihernekeitolla lainoja maksaessasi. Lisäksi omaa työtä helpottaa se, että on valmiiksi määritelty konsepti säännöistä sekä välineistöstä alkaen. Haastavinta on ehkäpä se, ettei voi itse päättää täysin kaikista keskukseen liittyvistä asioista, vaan esimerkiksi kehitysideat ottavat ketjussa luonnollisesti oman aikansa.


Millaisena olet kokenut muun Liikku-tiimin?

Yksi syy, miksi halusin Liikun vastuuvalmentajan paikkaa hakea, oli konseptin tiimimalli. Eli saisin työyhteisön, mutta työskentelisin silti täysipäiväisesti yrittäjänä rakastamani työn parissa. Liikku-tiimi on etenkin niinä hankalina hetkinä, joita meillä jokaisella tulee vastaan, ollut uskomattoman suuri apu ja tuki. Liikku on aidosti välittävä työyhteisö. Päämajassa Oulussa huomioidaan meidän valmentajien toiveita ja kysytäänkin aktiivisesti mielipiteitä sekä kehityspalautetta. Lisäksi muistetaan myöskin kysyä se tärkein: “Mitä sulle kuuluu tänään?” 


Onko Liikun valmennussopimus mielestäsi reilu?

Kyllä, koen saavani työstäni arvoisensa palkkion. Ja luonnollisesti, kun käytössä ovat markkinoiden parhaat tilat alalla työskentelyyn, maksan myös itse mielelläni kuukausittain tuon pienen summan Liikulle tilojen käytöstä korvausta.


Oletko saanut hyvin asiakkuuksia ja tukea valmennustesi markkinointiin? 

Asiakkuuksia on tullut kyllä oikeastaan täysin ilman omaa vaivannäköä sen jälkeen, kun Liikkuun olen valmentajaksi lähtenyt. Toki ennestään osittain tuttuna kasvona alueella jonkinlaista markkinointipohjaa on varmasti jo ollutkin, mutta moni asiakkaista on bongannut minut Liikun nettisivujen Valmentajat- tai Liikku Mikkeli -osion kautta. Hyviä valmentajan markkinoinnin tukemisen esimerkkejä ovat Valmentajan viikot, joita meillä Liikussa on Instagramissa pyörinyt. Vuorotellen valmentajat ovat saaneet kaapata Liikun instastoryn käyttöön ja jakaa omaa arkeaan siellä juurikin tälle yhdelle suurelle kohderyhmälle, joka meidän palveluita käyttää.


Kerro hieman ajatuksiasi koskien tulotasoasi valmentajana

Tällä hetkellä voin rehellisesti sanoa, että olen tyytyväinen tulotasooni. Toki tavoitteellisena ja kilpailuhenkisenä persoonana itselläni on tavoitteita myöskin edetä työn saralla ja tällöin toki tavoitella vielä nykyhetkeä parempaa tulotasoa. Toiveenani tietenkin on, että saisin työskennellä Liikussa mahdollisimman pitkään, sillä tämä on juuri sitä mitä haluan tehdä!


Koetko että saat toteuttaa omia visioitasi ja suunnitelmiasi Liikun valmentajana?

Koen, että Liikku tukee valmentajiaan nimenomaan toteuttamaan omia visioitaan ja suunnitelmiaan. Saan esimerkiksi itse määritellä valmennusteni hintatason ja sisällön. Liikku on juuri sellainen kuntokeskus, jonka kohderyhmää oman asiantuntijuuteni mukaiset asiakkaat ovat. Liikku sopii monentasoiselle liikkujalle ja on ennen kaikkea matalan kynnyksen sali tulla treenaamaan, vaikka ei olisi kuntosalilla koskaan aiemmin edes käynyt. Yhtälailla Liikku myöskin tarjoaa loistavat puitteet kilpaurhelijoille tai aktiivikuntoilijoille tavoitteellisempaan treenaamiseen.


Mistä olet innostunut juuri nyt ja mistä haluat oppia lisää?

Juuri tällä hetkellä innostun siitä, että saan kohdata erilaisissa elämäntilanteissa olevia ja erilaisin tavoittein varustettuja liikkulaisia. Lisäksi olen pohtinut jatkokouluttautumista erilaisten tuki- ja liikuntaelinrajoitteiden kuntouttamisen sekä kilpa-/ aktiiviurheilijoiden harjoittelun saralla. 


Mikä on parasta Liikun valmentajana toimimisessa?

Ehdottomasti huikea työtiimi ja se, että saat siitä huolimatta mahdollisuuden työskennellä itsenäisenä yrittäjänä. Lisäksi valmentajana sinuun luotetaan, sekä toiveitasi kuunnellaan ja toimintaa kehitetään mahdollisuuksien mukaan.


Mitä haluaisit sanoa kuntosaliharjoittelun aloittamista pohtivalle?

Jokainen meistä on ollut ensimmäistä kertaa kuntosalilla. Ja jokainen kuntosalilla silloin oleva (kun sinun ensimmäinen kertasi on), sen myöskin ymmärtää. Joten älä suotta epäröi, vaan lähde rohkeasti salille tutustumaan ja liikkumaan! Liikun mottokin “Paras treeni on tehty treeni” sen jo kertoo, mikä kuntosaliharjoittelussa on oleellisinta.


Mitä haluaisit sanoa valmentajan uraa aloittelevalle personal trainerille?

Kuuntele itseäsi ja omaa visiotasi siitä, että tämä on sitä mitä haluat tehdä. Hyvinvointiala on kasvava ala ja ihmiset tutkitusti ovat nykyään erittäin kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan, sekä valmiita panostamaan siihen myöskin taloudellisesti. Joten töitä tällä alalla kyllä löytyy! Alassa hienoa on myös se, että et tarvitse alkuun pääomaa. Ihanan riskitöntä. Kun iso pyörä pyörähtää käyntiin, muista kuitenkin pitää huolta niistä itsellesi tärkeistä asioista sekä aikatauluista arjessa, jotta jaksat palvella asiakkaitasi energisenä ja pitkään. Kun itse voi hyvin, voivat myös valmennettavat hyvin ja toivottua tulosta syntyy kuin huomaamatta!


Annille valmennukseen?