PT:stä apua lajitreeneihin

Treeni
17.4.2021
Jaa

Huhtikuussa haetaan voimaa valmennuksesta! Mitä personal training on? Mitä hyötyä sinulle voisi olla omasta valmentajasta? Seuraa Liikun Instagramia ja blogia huhtikuun aikana ja tutustu kanssamme tarkemmin Liikun huikeisiin valmentajiin.

Miltäpä kuulostaisi kevyempi juoksuaskel lenkkipoluilla tai kivuttomampi lyönti golfkentällä? Fysiikkavalmennus on yksi tärkeä, joskin usein unohdettu valmennuksen muoto. Olipa lajisi mikä tahansa aina golfista juoksuun tai ratsastuksesta pesäpalloon, hyödyt varmasti lajia tukevasta harjoittelusta. Miksi kannattaisi harkita omaa valmentajaa lajitreenien ohelle? Entä miten lajia tukevat treenit tulisi jaksottaa lajitreenien kanssa? Muun muassa näihin kysymyksiin saimme vastauksen Kajaanin Liikun vastuuvalmentajalta Mikolta. 

Mitä lajivalmennus on? 

Liikku Kajaanin vastuuvalmentaja Mikko Korhonen on valmentanut niin urheilijoita kuin lajiharrastajia muun muassa pesäpallossa, jalkapallossa, jääkiekossa, golfissa, tenniksessä, kilpa-aerobicissa, salibandyssa ja painissa. Lajivalmennuksessa päätavoitteena on parantaa tehokkuutta treenaajan omassa lajissa sekä varmistaa kehon optimaalinen toimivuus niin arjessa kuin itse lajisuorituksessa. Jokaisessa lajissa on tiettyjä ominaisuuksia, joita kehittämällä voidaan päästä parempaan suoritukseen. Useassa lajissa vaaditaan esimerkiksi nopeutta, jolloin kyse on siitä, kuinka onnistutaan valjastamaan voima nopeudeksi. Tämä vaatii hyviä maksimivoimatasoja, sillä maksimivoima on edellytys nopeusvoiman ja nopeuden tuottamiselle. Ja kun tarvitaan voimaa, on aika suunnata kuntosalille!

Millainen on hyvä fysiikkavalmentaja?

Vaikka yksiselitteistä vastausta on hankala antaa siihen, millainen valmentaja olisi juuri sinulle sopiva, on kuitenkin olemassa muutama juttu, joihin kannattaa fysiikkavalmentajaa valitessa kiinnittää huomiota. Fyysistä valmennusta päätyökseen tekevä valmentaja todennäköisesti päivittää osaamistaan säännöllisesti ja on kiinnostunut uudesta saatavilla olevasta tiedosta. Lajivalmennuksessa fysiikkaharjoittelu, eli lihaskuntotreenit ja muu liikunta, ovat toki ykkösjuttu, mutta usein tarvitaan myös psyykkisen valmennukseen sekä ravitsemukseen liittyviä taitoja. On myös hyvä pohtia, tarvitaanko kuntouttavaa harjoittelua ja onko valmentajalla osaamista siihen. 

Joukkueessa treenaava urheilija saa usein valmennusta seuransa kautta, mutta tokikaan se ei ole sama asia kuin oma henkilökohtainen fysiikkavalmentaja. Joukkuelajeissa vastaan tulevat usein ajankäytölliset resurssit, kun taas oman valmentajan kanssa treenatessa valmentajalla on aikaa keskittyä juuri sinun vahvuuksiin ja heikkouksiin. Henkilökohtainen valmennus yksilöi harjoitukset, jolloin päästään kehittämään treenaajalle tärkeimpiä ominaisuuksia ja parantamaan treenaajan henkilökohtaista suoritusta. 


Miksi lajitreenaaja hyötyy omasta valmentajasta?

Lajissa kehittyminen tapahtuu tietysti itse lajitreeneissä. Hyväksi juoksijaksi tullaan juoksemalla ja hyväksi kiekkoilijaksi luistimet jalassa jäällä. Itse lajitreeni ei kuitenkaan pysty loputtomasti kehittämään urheilijan fyysisiä ominaisuuksia. Lajin oheisharjoittelulla saadaan tehoa itse lajisuoritukseen, kehitetään urheilijan heikkouksia sekä pienennetään loukkaantumisriskiä. Lajivalmennukseen erikoistuneen PT:n kanssa tavoitteena on keho, joka kestää yllättäviäkin asentoja ja tilanteita. 

Moni laji kuormittaa kehoa epätasaisesti. Esimerkiksi tennis, keihäänheitto tai jääkiekko vaativat lajille ominaista, epätasaista liikettä. Jotta kroppa kestäisi lajisuoritusta ja mahdollisia epäsuotuisia asentoja, tarvitaan epätasapainoa korjaavia lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitteita. Yleinen hyvä lihastasapaino (kehon vasemmalla ja oikealla puolella sekä ylä- ja alakropassa) parantavat yleisryhtiä sekä asennon hallintaa. Tämä puolestaan antaa hyvän pohjan sille, että kroppa kestää kovaakin harjoittelua. 

Harmillisen usein lajiharjoittelijat pyrkivät lihaskuntoharjoittelussa keinotekoisesti mallintamaan lajin tapaa liikkua tai lyödä. Todellisuudessa keho kaipaa erilaista ärsykettä, ja ärsykkeen vaihtelu onkin yksi kehittymisen tärkeimmistä kulmakivistä. Oheisharjoittelussa erityisen tärkeää on tehdä myös liikkeitä ja liikesuuntia, joita ei omassa lajissa tapahdu. Näin varmistetaan optimaalisesti toimiva keho niin arjessa, lajitreeneissä kuin kilpailuissa. 


Miten valmennus käytännössä toteutetaan?

Lajiharjoittelijan treeniviikko saattaa täyttyä oman lajin treeneistä jo melkoisen mukavasti. Tähän päälle mahdollinen kilpailukausi vie paljon urheilijan aikaa, joten lajia tukeva harjoittelu olisi hyvä jaksottaa lajin vaatimien kausien mukaan. Off season -aika onkin parasta aikaa kehittää omaa suorituskykyään henkilökohtaisen lajivalmentajan kanssa.

Kun sopiva lajivalmentaja on löytynyt, aloitetaan yhteinen treenitaival alkukartoituksella. Aluksi kartoitetaan henkilön asento- ja liikehallintaa, selvitetään mahdolliset liikkuvuusrajoitteet sekä puolierot kropassa. Lisäksi testaamalla voimatasot saadaan luotua suuntaviivoja valmennukselle, joka tukee optimaalisesti valmennettavan heikkouksien kehittämistä sekä sisältää riittävästi ärsykkeen vaihtelua verrattuna valmennettavan oman lajin treeneihin. Treenaamalla ohjatusti fysiikkavalmentajan kanssa saat treeneistä parhaan hyödyn irti ja kehityt optimaalisesti kohti parasta suoritustasi juuri sinun lajissasi. 

 

Mikolle valmennukseen? Lisätietoa löydät täältä. 
Tutustu Liikun valmentajiin täällä.


Lisätietoa aiheesta? Katso myös:
Rakastan liikkua: Golf
Rakastan liikkua: Juoksu
Rakastan liikkua: Ratsastus
Rakastan liikkua: Uinti
Rakastan liikkua: Vesilautailu