Voimaa valmennuksesta: Liikun perustajat Johanna ja Heikki treenaavat Päivin valvovan silmän alla

Treeni
Valmentajat
23.4.2021
Jaa

Valmentajan kanssa treenatessa nauru raikaa ja tekeminen on paitsi turvallista myös kehittävää. Sen tietävät myös Liikun perustajat Johanna ja Heikki Riihijärvi, jotka treenaavat Liikun valmentaja Päivi Kososen valvovan silmän alla viikottain. Yhteiset treenit antavat energiaa arkeen, saavat hymyn huulille ja pitävät turhat jumit poissa. Kantaapa Heikin golflyöntikin pidemmälle, kun on salin puolella tehty oikeita juttuja. 

Valmentaja: Päivi Kosonen, personal trainer & fysioterapeutti. Toimii valmentajana Oulun Liikuissa.

Asiakkaat: Johanna ja Heikki Riihijärvi, Liikun perustajat. Johanna kilpailee kouluratsastuksessa ja Heikki on entinen jääkiekkoilija, jolle kertyy ajokilometrejä autossa jopa 50 000 km vuodessa.

 

Yhteisiä treenejä jo kuuden vuoden ajan  

Palataan hetkeksi syksyyn 2015, jolloin Johanna oli loukannut ranteensa hevosonnettomuudessa. Ranne leikattiin kahdesti ja leikkausten jälkeen edessä oli ranteen kuntoutus, jotta käsi saataisiin jälleen toimivaksi. Tässä kohtaa Johanna päätyi ottamaan yhteyttä Kososen Päiviin, jonka avulla ranne ja sen rajoittunut liikkuvuus kuntoutettiin ja siinä samalla myös muun kehon toimintakyky parani selvästi. Vammautunut ranne kun aiheutti kipuja olkapäähän ja kolmen kuukauden toipilasaika toi selän välilevyongelmat uudelleen akuuteiksi.

 Johanna on treenannut Päivin kanssa jo kuuden vuoden ajan. Johanna harrastaa kouluratsastusta kilpatasolla ja oman tasapainon ja kehonhallinnan lisääntyessä edistyminen lajissa on ollut nopeampaa ja kestävämpää. Johannan liityttyä Päivin valmennukseen kiinnostus yksilövalmennuksen hyödyistä heräsi myös Johannan miehellä, Heikillä, jolla entisenä jääkiekkoilijana oli jos jonkinmoista vanhaa vaivaa ja vammaa, jotka vaativat työstämistä. Ja vaikka kilometrit kaukalossa nykyään ovatkin jääneet, niin kilometrejä auton ratissa sen sijaan riittää: jopa 50 000 km verran vuodessa. Vapaa-aikanaan Heikki nauttii golfin pelaamisesta. Jokainenhan tietää, että ilman hyvää liikkuvuutta ja keskikropan toimintaa, pallo ei lennä kovinkaan pitkälle. Näiden asioiden edistämiseksi tarvittiin kokemusta ja osaamista ja tässä vaiheessa Päivi astui kuvaan.

 

Päivin valmennuksen ytimessä: Ryhti ja toiminnallisuus

“Erilaiset liikemallit mitä käytämme arjessa siirtyvät aina suoraan urheilusuorituksiin ja harrastuksiin. Esimerkiksi ryhdin poikkeamat kertovat aina omalla tavallaan lihasten kireydestä ja/tai heikkoudesta, mutta myös hallinnan puutteesta”, kuvailee Päivi. Päivin valmennuksessa onkin aina taustalla vahvasti fysioterapeuttinen näkökulma: Tavoitteena on aina arjessa toiminnallisesti ryhdikäs ihminen. Hyvän lihastasapainon vaikutuksesta lihakset aktivoituvat oikeassa järjestyksessä mahdollisimman taloudellisesti tuottaen sulavan, tarkoituksenmukaisen ja hyvin koordinoidun liikkeiden sarjan. Tällöin luut, nivelet ja lihakset kuormittuvat optimaalisella tasolla ja vältytään rasitustiloilta.

Useimmiten Päivin asiakkailla on kehossa tiettyjä ongelmakohtia, jotka haittaavat arkea, työtä tai harrastusta. Tällöin tarkoituksena on herätellä uinuvia tai puutteellisesti aktivoituvia lihaksia ja aikaansaada harjoituskerroilla koko ”lihasorkesterin ” yhteistreeni. “Hyvän ryhdin tulisi aina perustua rentouteen, mikä on mahdollista vain, jos ryhtiä ylläpitävät lihakset ovat hyväkuntoiset ja tottuneet hoitamaan tehtävänsä matalalla teholla väsymättä”, muistuttaa Päivi.

 

“Treeni ja tapaamiset ovat supermotivoivia, koska huomaan sen hyödyt paitsi arjessa niin myös hevosen selässä”

Se mikä meistä katsojista näyttää helpolta ja kauniilta ratsukkoa seuratessa, vaatii tosiasiassa valtavaa kehonhallintaa, voimaa ja koordinaatiota sekä ratsastajalta että hevoselta. Pitkät paikallaan istumiset työpäivän aikana taas aiheuttavat staattista, jäykistävää kuormitusta. Johannan onnistuneen kouluratsastussuorituksen ja Heikin kauas kantavan golflyönnin sekä kivuttomien päivien taustalla on aina lukematon määrä laadukkaita ja säännöllisiä treenejä ja valmennustunteja. 

Johannan kanssa Päivi lähti liikkeelle kehon ongelmakohdista, hyvää ryhtiä tavoitellen.  Keskiössä olivat keskivartaloa avaavat ja kannattelevat harjoitukset, liikkuvuusharjoitteita unohtamatta. Ja jos tapaamisten välissä on ilmaantunut ongelmia, on niihin pyritty puuttumaan heti. “Johannan määrätietoisuus näkyy harjoittelussa, eikä Johanna kaipaa harjoitteluun vaihtuvia ”taikatemppuja”, vaan on valmis tekemään samaakin harjoitetta pidemmän aikaa ja näin kyllä myös tuloksia syntyy”, toteaa Päivi. 

Heikin jääkiekkotausta näkyy valmennustapaamisilla niin hyvässä kuin pahassa. Heikiltä löytyy paljon voimaa ja intoa, mutta myös monta kolhua on jääkiekkoilijan ura kehoon kerännyt.  Heikin kanssa yhteistreenit painottuvat erityisesti liikkuvuuden lisäämiseen sekä keskivartalon hallintaan golf -harrastusta silmällä pitäen. Nämäkin treenit toteutuvat “ryhti edellä -ajatuksella”. Pääperiaatteena on, että kehon osat saadaan linjaan keskenään, jolloin keho pystyy tuottamaan kiertävää voimaa, parhaalla mahdollisella tavalla, niveliä säästäen. Heikin kanssa treenit ovat jatkuneet jo neljättä vuotta. Päivin ja Heikin “maanantain aamunavaus” onkin molemmille viikon piristysruiske ja nauru raikaa joka kerta. “Heikki on aina aidosti iloisen yllättynyt, kun jokin harjoite mitä on pidempään tehty, muuttuukin helpoksi, ja varsinkin kun tämä positiivinen muutos näkyy golf kentällä”, Päivi toteaa.

 
Yhteisiä oivalluksia: Ihmiskeho on ihmeellinen!

Johanna kertoo innoissaan, kuinka Päivi tuo jokaisella kerralla treeneihin jotain uutta. Päivin vahva kokemus fysioterapeuttina näkyy valtavana ymmärryksenä ja kokemuksena siitä, miten ihmiskeho toimii ja mikä vaikuttaa mihinkin. “On Päivi tuonut useamman kerran anatomian oppikirjojakin mukanaan treeneihin ja näyttänyt kuvien kautta kuinka valtavan hienosti ihmisen keho toimii”, muistelee Johanna yhteisiä treenejä. “Ymmärrys oman kehon toiminnasta kasvaa joka kerta ja olen saanut valtavasti apua ryhtiini, keskivartalon voimaan, kehon symmetrisyyteen sekä lihaskalvojen liikkuvuuteen. Treeni on supermotivoivaa, koska huomaan sen hyödyt paitsi arjessa niin myös hevosen selässä ollessani. Myös välilevyvaivat pysyvät aisoissa Päivin treenien ansiosta”, kuvailee Johanna.

Päivi toteaakin, että parasta valmennuksessa on nimenomaan se, kun asiakas oivaltaa itse, kuinka loppujen lopuksi pienillä asioilla pystymme vaikuttamaan omaan hyvinvointiimme ja kuinka suuri merkitys juurikin ryhdillä ja ryhdin hallinnalla siihen on.

 

Elämä on helpompaa, kun ei ole jatkuvasti jumeja ja jomotuksia

Johanna tekee salilla kolme voimatreeniä viikossa ja siihen lisäksi Päivin liikkuvuusharjoitukset. Nämä asiat tukevat toisiaan erinomaisesti. Päivin valmennuksessa Johannan ryhti on parantunut, selkävaivat pysyneet poissa ja myös ratsastaminen on helpompaa ja huomaamattomampaa. “Arki on huomattavasti helpompaa, kun ei ole jatkuvasti jumeja ja jomotuksia”, myhäilee Johanna tyytyväisenä. Myös Heikillä valmennus on mahdollistanut paljon! Ilman Päivin apua olisi enemmän vaivoja ja lyöminen takkuaisi. Nyt arki sujuu ja lyöminen viheriöllä on helppoa ja ajoittain jopa kaunista katseltavaa, naurahtaa Heikki. 

Myös Päivi on kokenut Riihijärven parivaljakon treenit antoisiksi ja hän nauttii valmentajan työstä todella paljon. “Ja tämä pariskunta on kyllä niin kilpailuhenkinen, että niin pientä liikunnallista juttua ei olekaan, etteikö siitä pienen leikkisän kisan saisi aikaiseksi”, Päivi naurahtaa.


Miksi juuri Päivin valmennukseen?

“Päivin pitkä kokemus fysioterapeuttina tuo tekemiseen varmuutta ja monipuolisuutta. Hän on erittäin kiinnostunut ja innostunut työstään ja käy säännöllisesti koulutuksissa sekä opiskelee itsenäisesti. Päivin asiakkaana olo on aina turvallinen ja kehitys on jatkuvaa. On mukavaa, että vaivat pysyvät aisoissa ja jos joskus joku kehonosa vihoittelee, pystyy Päivi muokkaamaan suunnittelemansa harjoitukset päivän vaivaan sopiviksi. Joka kerta lähden Päivin treenistä hieman ryhdikkäämpänä, pidempänä, vetreämpänä ja tyytyväisempänä pois. Koko meidän perheemme käy Päivin treeneissä säännöllisesti.”, toteavat Johanna ja Heikki.


Parasta omassa valmentajassa

"Oma aika ja se, että ammattilainen keskittyy vain minun kehooni ja sen haasteisiin. Päivi on huumorintajuinen ja aina hyvällä tuulella, joten meidän torstaitreenimme on aina yksi viikon kohokohdista. Päivi on ihan best!"
- Johanna

"Päivin kanssa on aina hauskaa ja nauru raikaa. Se, että huumori yhdistää on mahtavaa, mutta se, että golfissa lyönti kantaa pidemmälle on kyllä ihan supersiistiä!"
- Heikki


Päiville valmennukseen täältä.
Tutustu Liikun valmentajiin täällä.