(Kunpa sinä ja pomosi lukisitte tämän tekstin.) Näin treeni vaikuttaa yleiseen jaksamiseen arjessasi
Treeni tekee hyvää! Toukokuun ajan keskitymme Liikun blogissa kaikkeen hyvään, jota treeni saa aikaan. Treeni kun tekee tutkitusti hyvää paitsi lihaksille, niin se tekee sitä myös luustolle, aivoille, mielenterveydelle, työkunnolle ja työssä viihtymiselle.
Pitäis’ mutta kun ei jaksais’
Suomalainen on joidenkin arvioiden mukaan fyysiseltä kunnoltaan noin 6 tunnin työkunnossa. Ei siis ihme, että sohva tuntuu välillä houkuttelevammalta kuin liikkeelle lähtö. Fyysistä kuntoa ei tarvita ainoastaan fyysisissä ammateissa - myös toimistotyöntekijältä vaaditaan kuntoa, jotta jaksaa keskittyä, ajatella ja kannatella itseään. Jos kunto ei kestä, työpäivä vie mehut jo ennen kuin päästään kotiin, ja ylikuormittumisen kierre vaanii sohvan takana jo ihan normaalissa arjessa, johon kuuluu työ ja vapaa-aika.
Hyvästä treenistä kiittää mieli ja kroppa, mutta myös työelämä
Aktiiviliikkujat ovat tutkitusti tyytyväisempiä työpaikkaansa. Eezyn tuottaman Suomi työssä 2021 -tutkimuksen mukaan liikuntaa aktiivisesti harrastavat kokevat selvästi enemmän onnistumisen tunteita työssään kuin harvemmin liikkuvat työkaverinsa. Liikkujat kokevat myös työilmapiirin kannustavammaksi ja omassa työssä koetaan enemmän innostuksen tunnetta kuin myös luovuutta. Harvoin liikkuva taas kokee yleisesti enemmän ahdistavia ja painostavia tunteita sekä töissä että vapaa-ajalla. Tuottaako liikunta tyytyväisyyttä vai onko työhönsä tyytyväisillä enemmän voimavaroja liikuntaan? Tämä kannattaa kenties itse testata, oma elämäntilanne huomioiden.
Kehityskeskusteluita ja projektipalavereja - vai sittenkin treenille?
Työilmapiiriä koskevissa keskusteluissa käsitellään yleensä yrityskulttuuria, johtamista, psyykkisiä tekijöitä ja vuorovaikutusta. Jos fyysinen kunto ei riitä työpäivään ja stressinhallintaan, näiden asioiden taklaaminen voi olla haastavaa. Fyysisen kunnon ja liikunnasta saatavien psyykkisten taitojen merkitys jää monella työpaikalla sivurooliin, vaikka liikunnan tuottama hyvä näkyy usein myös asioissa, joihin halutaan vaikuttaa: sosiaalisessa kanssakäymisessä, vuorovaikutuksessa, ilmapiirissä ja siinä miten asioihin suhtautuu. Toistetaan nyt vielä: Säännöllisesti liikkuvat henkilöt kokevat selvästi enemmän positiivisia tunteita työpäivissään. Liikkujat ovat siis keskimäärin tyytyväisempiä, onnellisempia ja he myös mitä todennäköisemmin levittävät sitä myös ympärilleen töissä ja vapaa-ajalla!
Miten salitreeni käytännössä vaikuttaa jaksamiseesi? Listasimme suosikkimme.
Olet vahvempi
- Säilykepurkin avaaminen? Ei vaaraa lannistumisesta. Homma hoituu ja purkki on auki sekunnissa.
- Ei huolta kadulla pyörivistä ostoksista. Jaksat kantaa kaikki ostokset kerralla autosta sisään. (Ja tätäkös koko naapurusto hämmästelee. )
- Jaksat nostaa lapsen syliin ja aina harteille saakka. Siinäpä vasta ilahduttava treeniliike!
Olet terveempi
- Lääkärin vastaanotto jää kokematta, kun vammat jää hankkimatta ja sairaudet sairastamatta. Voimaharjoittelusta saatu parempi kehonhallinta ehkäisee vammoja ja parempi kunto ehkäisee useita eri elämäntapasairauksia. Sinulle jää aikaa elämästä nauttimiseen!
Olet virkeämpi
- Kun liikut, nukut paremmin. Kun nukut hyvin, jaksat liikkua. Hyvä treeni helpottaa nukahtamista ja pidentää laadukkaan unen kestoa.
- Kiireisten ruuhkavuosien keskellä treeni tarjoaa arvokasta omaa aikaa. Treenin ajan saat keskittyä ihan vain itseesi ja se on kyllä aika mahtavaa.
Olet ryhdikkäämpi ja notkeampi
- Voimatreenissä hankittu hyvä ryhti näkyy paitsi niska-hartia-selkä -alueella , mutta myös itseluottamuksessa ja itsetunnossa. Hyvä ryhti tarkoittaa sitä, että katsekin on korkeammalla, jolloin näet elämän tarjoaman upeuden!
Olet onnellinen!
- Voimaharjoittelu lievittää stressiä, tuulettaa ajatuksia ja kirkastaa ideoita. Uuden oppiminen ja inspiroituminen ne vasta innostavatkin!
- Treeni lisää sisua, sinnikkyyttä ja onnistumisen tunteita. Olo on sellainen, että pystyt mihin tahansa! Aika kiva tunne vai mitä?
- Treenin jälkeinen voittaja-olo ja euforia. Onko olemassa parempaa?
Yrittäjä! Tue työntekijöidesi liikkumista helposti esim. Smartum -liikuntaedun avulla: https://www.smartum.fi/yrityksille
Lähteitä: eezy.fi, Suomi työssä 2021, Taloussanomat