Paras aika aloittaa salitreenit on nyt! Treenin ja treenitauon vaikutus toimintakykyysi
Treeni tekee hyvää! Toukokuun ajan keskitymme Liikun blogissa hyvään, jota treeni saa aikaan. Liikunta tekee tutkitusti hyvää paitsi lihaksille, niin myös luustolle, aivoille, mielenterveydelle, oppimiskyvylle, työkunnolle ja työssä viihtymiselle. Tässä kirjoituksessa keskitymme lihaksiin ja siihen, miten hyvä lihaskunto vaikuttaa toimintakykyysi ja terveyteesi. Lisäksi pureudumme siihen, mitä mahdollinen treenitauko tekee lihaksille.
Tiesitkö että…
- Lihaskuntoharjoittelu on erinomainen keino ennaltaehkäistä ja hidastaa elimistön rappeutumista.
- Lihakset kuluttavat enemmän energiaa kuin rasva. Lihaksikkaammat kuluttavat siis enemmän energiaa myös levossa saman painoisiin ihmisiin verrattuna.
- Lihasmassa alkaa tauon aikana melko pian vähentyä ja voimantuotto heiketä. Jos treenit ovat kuitenkin olleet ennen taukoa selvä osa arkea, on lihasten "uudelleenrakennus” helpompaa ja nopeampaa.
- Lihasmassa on suurimmillaan 25–30 -vuotiaana, jonka jälkeen lihasmassa ja lihasvoima alkavat vähitellen vähentyä, mikäli sitä ei aktiivisesti ylläpidetä. Kriittinen vaihe on 55–60 -vuotiaana, jolloin lihasten surkastuminen kiihtyy entisestään. Mutta huoli pois! Voimaharjoittelulla lihaskatoa voidaan estää ja hidastaa. Harjoittelu puree lihaskudokseen kaiken ikäisenä ja kuntoisena.
Mitä treeni tai treenaamattomuus lihaksille käytännössä tekee?
Lihakset sopeutuvat niin sanotusti vallitseviin olosuhteisiin. Jos et rasita esimerkiksi jalkojesi lihaksia, ne heikkenevät ja lihassolut pienenevät. Kun vahvistat lihaksiasi, lihassolut eivät lisäänny, mutta ne kasvattavat kokoaan. Tämä vaatii sopivaa ja säännöllistä rasitusta lihakseen. (Vaihtelua treeniohjelmaan saat mm. Liikun valmentajilta!) Hyvä uutinen on myös se, että lihakset ovat mukavan innostuvaa sorttia. Kun rasitat niitä, ne kehittyvät vielä harjoituksen päättymisen jälkeenkin, ja nimenomaan silloin.
Vahvat lihakset. Lihaskuntoharjoittelu vahvistaa ja mahdollisesti muokkaa lihaksia, mutta mitä muuta iloa siitä on?
1. Arkiaskareet (kyykistyminen, nouseminen, kantaminen) ovat helpompia
2. Tasapaino ja koordinaatio kehittyvät. Tämä näkyy mm. vammojen ennaltaehkäisyssä.
3. Luusto kiittää. Vahvat lihakset tukevat myös niveliä, joita lihakset ympäröivät.
4. Veren rasva- ja sokeriarvot ovat paremmat. Tämä pienentää riskiä sairastua 2- tyypin (eli aikuisiän) diabetekseen.
5. Voimatreenin on todettu vähentävän tehokkaasti myös haitallisen vatsarasvan määrää.
6. Oikeanlainen lihaskuntoharjoittelu tukee lähes kaikkea muuta lajiharjoittelua. Fiksusti suunnitellusta voimatreenistä saat haltuusi sellaista voimaa, jota tarvitset lajissasi.
7. Ryhti pysyy hyvänä. Heikot lihakset altistavat kehon erilaisille virheasennoille, joista voi aiheutua lihasten jumiutumista ja esimerkiksi selkävaivoja. Lysähtänyt ryhti voi haitata jopa suoliston hyvinvointia.
Kesä ja loma ja korona. Onhan näitä syitä…
Elämä on täynnä poikkeuksia. Sellaista se on. Tähän pätee kuitenkin sama sääntö kuin syömisessä joulun ja uuden vuoden tai uuden vuoden ja joulun välillä. Iso kuva ratkaisee. Muutaman viikon treenitauko ei vielä horjuta tuloksia suuntaan tai toiseen ja joskus pieni keventely tekee kehitykselle myös hyvää. Pitkän treenitauon vaikutus sen sijaan näkyy paitsi kehossa, myös mielessä. Treeniatauon vaikutuksista voit lukea TÄSTÄ ARTIKKELISTA. Yhteenvetona: kunnon ylläpito vaatii vähemmän työtä kuin sen parantaminen.
Pienikin liike on hyväksi
Säännöllinen liike on tärkeää. Täysin passiivisen lihaskato voi olla jopa useita prosentteja viikossa. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä aloittaa. Sanotaan, että paras hetki aloittaa treenit on juuri nyt. Aloitus on hyvä tehdä kuitenkin maltilla, mutta nousujohteisuutta ei kannata kuitenkaan unohtaa. On hyvä startata pienemmillä harjoitusmäärillä, mutta vähitellen kasvattaa niitä. Nousujohteisen startin treeneihin varmistat esimerkiksi pyytämällä apuun Liikun valmentajan.
Tutustu Liikun valmennuksiin:
https://www.liikku.fi/valmennus/henkilokohtainen-valmennus.html
https://www.liikku.fi/valmennus/verkkovalmennukset.html
Lähteitä:
Hyvä terveys (https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/liikunta/kasvata-lihasta-voit-paremmin)
Lääkärilehti (https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/voimaharjoittelu-kannattaa-aloittaa-myos-ikaantyneena/)
Yle (https://yle.fi/uutiset/3-11764809)
Lihastohtori (https://lihastohtori.wordpress.com/2020/03/29/harjoittelutauko/)