Miksi ja miten lapatukea tulisi harjoittaa?

Treeni
4.8.2021
Jaa

Lapatuki on varsin usein kuntosalilla kuultava käsite, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Lapatuella tarkoitetaan lapojen hyvää koordinaatiota ja aktiivisuutta, eli kykyä vetää lapoja yhteen ja alas. Hyvä lapatuki parantaa suoritusta sekä ehkäisee rasitusvammoja ja loukkaantumisia monissa ylävartalon hallintaa vaativissa liikkeissä. Miksi ja miten lapatukea tulisi harjoittaa? Kysyimme asiaa Pirkanmaan alueen Liikkujen valmentaja ja fysiikkavalmentaja Harri Männistöltä. Harrin ohjaamat liikkeet lapatuen harjoittamiseen löydät videoituna Liikun Instagramista @kuntokeskusliikku. 
 

Miksi lapatukea kannattaa vahvistaa?

Lapatukien toiminta on tärkeää olkapäiden, hartioiden ja selän hyvinvoinnin kannalta, ja niitä tarvitaan niin arkiaskareissa kuin myös monissa urheilulajeissa. Aina käsien liikkuessa myös lapojen tulisi liikkua ja tukea olkapäitä; tähän viittaa nimitys “lapatuki”. Salilla tarvitset lapatukia erityisesti ylävartalon punnerrus- ja vetoliikkeissä. Hyvä esimerkki arkisesta tilanteesta, jossa tarvitset lapatukea, on tavaran kurottaminen ylähyllyltä. Käsien liikkeiden suunnasta riippuen voidaan eritellä yhteensä viisi erilaista lapatukea, joihin annan jokaiseen omat harjoitteluliikkeet Liikun Instagramissa.
 

Miten lapatuet käytännössä toimivat? 

Yksinkertaisimmillaan esimerkiksi istuessa taakse suuntautuva lapatuki auttaa pitämään olkapäät keskiasennossa, kun taas alaspäin suuntautuva lapatuki puolestaan pitää hartiat poissa korvista. Toisaalta taas esimerkiksi punnertaessa lapatuki auttaa pitämään yläselän asennon jämäkkänä. Mikäli punnerrukset ovat sinulle vaikeita, puutteellinen lapatuki voi hyvinkin olla yksi syy liikkeen haastavuuteen. Yläselän jämäkkyydeen lisäksi lapatuki auttaa punnerruksissa parantamaan myös keskivartalon pitoa. 


Milloin ja miten lapatukia kannattaa treenata?

Lapatukien herättelyä kannattaa sisällyttää esimerkiksi lämmittelyyn ennen treeniä. Tee liikkeitä lavoille ainakin samoihin liikesuuntiin kuin treenin pääliikkeissäkin. Jos teet treenissä esimerkiksi pystypunnerrusta, aktivoi ylöspäin suuntautuva lapatuki lämmittelyssä. Lapatukiliikkeet toimivat hyvin myös taukojumppaliikkeinä saaden istumisen jähmettämiä lapoja liikkeelle!

Lapatukia voidaan vahvistaa hyvin myös esimerkiksi vastuskumien avulla, mutta olen valinnut tähän tarkoituksella minimaaliset välineet vaativat liikkeet. Löydät liikkeet videoituna Liikun Instagramista @kuntokeskusliikku. 
 

Tekstin on laatinut:


Harri Männistö

Harri toimii valmentajan Ylöjärven, Kangasalan ja Tampereen alueen Liikuissa. Harri on erikoistunut fysiikkavalmennukseen sekä ravintovalmennukseen. Tutustu Harrin valmennuksiin täällä.