Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin - vai sittenkin innostuen, pysähtyen ja onnistuen
Elokuussa juhlimme Liikussa onnistumisia. Odotettuja ja yllättäviä, kovalla työllä tehtyjä sekä helposti syntyneitä, aivan kaikenlaisia onnistumisia. Meillä Liikussahan onnistuja on jokainen, joka tulee treenille. Oli se sitten ensimmäinen, kymmenes tai sadas kerta. Oleellisinta on, että tulet ja teet, sillä paras treeni on se tehty treeni.
Kun kuntosalilla puhutaan onnistumisista, ennakko-oletus saattaa olla, että huomio kohdistuu vain lihasmassan hankintaan tai kehon kiinteytymiseen. Nämä molemmat tavoitteet usein kuuluvat harjoitteluun, mutta ne ovat silti vain yksittäinen litra tavoitteiden meressä. Liikun asiakaskyselyn mukaan liikkulaisten treenitavoitteet sekä treenin anti ovat hyvin monipuolisia. Kaikkia tavoitteita ei voi tarkkasilmäisinkään aina ulkopuolelta tunnistaa. Kun yksi tavoittelee salilla kiinteämpää ulkomuotoa, on toisen tavoitteena virkeämpi arki, omaa aikaa ruuhkavuosiin, vahvemmat polvet tai terveempi pumppu.
Muutoksia ja onnistumisia
Liikuntaan ja treeniin liitetään usein mitattavat, kovalla työllä saavutetut tavoitteet, kuten kadonneet kilot ja huvenneet sentit. Itse matkasta ja tekemisestä nauttiminen on kuitenkin vähintään yhtä tärkeää, jopa tärkeämpää, väittäisin. Saavutettu tavoite tai kilomäärä kun on lopulta itsessään melko lyhyt pieni hetki, kun taas tekeminen sitä kohti on antoisa matka, joka kestää joskus viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. On kiinnostavaa säännöllisesti pysähtyä tarkistamaan, nautinko tekemisestä, miltä se minusta tuntuu ja millaisia tunteita se minussa synnyttää. Fyysisten tulosten rinnalla itseluottamuksen paraneminen ja pystyvyyden tunne saattavat matkan edetessä nousta jopa fyysisiä tuloksia tärkeämmäksi, vaikka matkan alussa ajatus oli eri.
Citius altius fortius
Suomeksi tämä latinankielinen olympialiikkeen tunnuslause tarkoittaa “nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin.” Lause sopii klassisesti urheilupiireihin, mutta kuntoilijalle se saattaa olla kaksiteräinen miekka. Toisaalta se voi antaa mielikuvallisesti tunteen korkeasta pystyvyydestä, mutta toisaalta se saattaa synnyttää myös tunteen riittämättömyydestä. Ihminen ei ole kone, eikä meitä ole viritetty niin, että jaksamme aina antaa entistä paremman suorituksen. Aina ei tarvitse jaksaa, tai olla kehittämässä itseään vahvemmaksi, kiinteämmäksi tai jollain tapaa paremmaksi versioksi itsestään. Treenaamisen motiivina voi olla myös nauttiminen ja tekeminen itsessään. Se tunne, joka herää treenin jälkeen ja jää vierailulle koko loppupäiväksi. Neuvo siitä, että kysy lapselta jalkapallomatsin jälkeen “voititteko” sijaan “oliko hauskaa” pätee myös meihin aikuisiin. Lopputulos on mahtava juttu, mutta matka sitä kohti on yleensä vielä tärkeämpi.
Kaikki syyt liikkua ovat hyviä syitä
Emme voi koskaan aidosti tietää mikä motiivi toisen henkilön toiminnan ja tekemisen taustalla on. Salilla kävijä ei ole automaattisesti hakemassa kiinteämpää ulkomuotoa tai lisää voimaa, vaan syyt voivat olla vaikkapa työstressin selättämisessä, vanhan polvivamman kuntouttamisessa tai siinä, että jaksaa nostaa lapsen harteilleen kesän lomareissuilla kirmatessa. Liikkulaisten kokemusten mukaan parasta antia treeneissä ovatkin yleensä juuri ne hetket kun huomaat pystyväsi johonkin sellaiseen, mikä ennen tuntui mahdottomalta: nousemaan toimiston portaat puuskuttamatta, nukkumaan paremmin, keskittymään työhön ja olemaan luovempi sekä viettämään laadukkaampaa arkea perheen kanssa pidempään ja terveempänä. Elämään itsesi näköistä elämää, nauttien niin matkasta kuin sen varrelle osuvista onnistumisista.
Seuraa liikkulaisia ja heidän onnistumisia ja innostuksen kohteita Liikun instagramissa: @kuntokeskusliikku
Aloita oma matkasi tutustumalla Liikkuun ilmaiseksi ma-ke klo 16-19