Sisäinen puhe - Ajatteletko itseäsi onnistujana?
Elokuussa juhlimme Liikussa onnistumisia. Odotettuja ja yllättäviä, kovalla työllä tehtyjä sekä helposti syntyneitä, aivan kaikenlaisia onnistumisia. Meillä Liikussahan onnistuja on jokainen, joka tulee treenille. Oli se sitten ensimmäinen, kymmenes tai sadas kerta. Mikä tahansa taustasi, tavoitteesi tai tuleva treenisi onkaan, oleellisinta on, että tulet ja teet. Paras treeni on tehty treeni.
Selätä epäilyksesi
“En varmaan tykkää käydä salilla. En ehkä osaa mitään ja kaikki muut osaavat jo. Katsovatkohan kaikki minua kun en osaa.“
Tällaisia ajatuksia voi ilmestyä monen kuntosaliharrastusta aloittelevan mieleen. Liikkulaisilta keräämämme palautteen perusteella todellisuus on kuitenkin jotain aivan muuta. Suurin osa liikkulaisista kertoo yllättyneensä siitä, kuinka helposti treeni tuli osaksi elämää, kuinka hyvän olon se tarjosi ja kuinka salilla sai treenata ihan omassa rauhassa. Kanssatreenaajat keskittyivät hekin vain omaan tekemiseen. Ratkaisevinta esimerkissä on lopulta toiminta: kun toimii alun epäilyttävistä ajatuksista huolimatta, huomaa lopulta, kuinka ajatus on vain ajatus ja sekin voi muuttua kokeilemisen sekä oivallusten kautta.
Sisäinen puhe = minulta minulle
Sisäinen puhe on käytännössä ajattelua. Kuten muukin puhe, se on dialogia, jota käymme kaverin sijasta itsemme kanssa. Sisäistä puhetta ei voi pysäyttää. Päässämme surraa päivän mittaan lukuisia ajatuksia, joiden pohjalta toimimme tai toisaalta, emme toimi. Aika ajoin onkin hyvä pysähtyä pohtimaan millaista tuo puhe on. Onko se rakentavaa, kannustavaa, lannistavaa tai kenties jotain niiden väliltä?
Urheilijat käyttävät sisäistä puhetta yhtenä harjoituksena onnistuneeseen suoritukseen, ja tätä keinoa voi vapaasti käyttää myös kuka tahansa liikkuja. Oli kyse sitten uuden harrastuksen aloittamisesta, uudesta treeniliikkeestä tai ennätyspainoista, voi sisäisen puheen tiedostamisesta olla suuri apu. Lyhyt ajatushetki ennen treeniä sanoin “pystyn siihen kyllä” tai onnistuneen suorituksen ja lopputuloksen fiilistely ennakkoon tarjoavat paljon hyvää. Sisäisellä puheella on suuri vaikutus muun muassa motivaatioomme, itsetuntoomme, uuden oppimiseen sekä siihen miten suhtaudumme vastoinkäymisiin. Sisäistä puhetta tehokeinona käyttävät urheilijat ovat osoittaneet, että siitä on myös hyötyä mieluisaan lopputulokseen pääsemisessä.
Päätökset päämme sisällä
Sisäinen puhe ei ole kikkailua tai jotain astetta ammattimaisempaa “mind coachingia”. Sisäinen puhe vaikuttaa meihin jokaiseen. Suurin osa meistä on elämänsä aikana tehnyt päätöksiä, suuria tai pieniä, sisäisen dialoginsa kautta. Maistatko uutta ruokaa, lähdetkö vierailulle outoon paikkaan tai pidätkö jostakin liikuntalajista, ovat kaikki asioita joihin sisäinen puhe saattaa vaikuttaa. Jokainen salilla käyvä on joskus tehnyt päätöksen aloittamisesta. Siitä maagisesta ekasta kerrasta, kun kaikki on uutta ja jännittävää, jopa pelottavaa, ja ajatus pään sisällä kysyy “oletko varma?”. Asiat, joita kerromme itsellemme, perustuvat omiin ajatuksiimme, oletuksiimme, uskomuksiimme tai muiden kertomaan. Ajatus on ajatus, ei suinkaan koko totuus. Välillä asioita on hyvä kyseenalaistaa ja pohtia; mitä ajatukseni saavat minut tekemään ja mitä ne saavat minut ehkä välttelemään.
Jos ajatus jostain uudesta on vastusteleva, on näiden ajatusten kääntämistä mahdollista harjoitella. Jos ajatuksesi vaikkapa kuntosaliharjoittelusta on kielteinen, kokeile esimerkiksi seuraavaa Oivamieli -sivuston (https://oivamieli.fi/ajatukset_itsestasi.php) harjoitetta mukailevaa ajatusmallia. Sano ääneen jokaista lausetta 10 kertaa.
1. “En tykkää käydä salilla”
2. “Näyttää siltä, että en tykkää käydä salilla”
3. “Näyttää siltä että minulla on ajatus, että en tykkää käydä salilla”
4. “Minulla on ajatus, että en tykkää käydä salilla”
Huomasitko vaikutuksen? Yllä olevan harjoituksen avulla saat etäisyyttä asiaan ja opit pukemaan sanoiksi sen, kuinka ajatus on vain ajatus, eikä välttämättä perustu faktaan tai kokemukseen. Oli esimerkkisi harjoituksessa mikä tahansa, on mahdollista, että asenteesi asiaa kohtaan on nyt muuttunut: ajatus ei tunnu enää “totuudelta” vaan pelkältä ajatukselta, jonka mukaan olet toiminut.
Ei pelkkää auringonpaistetta, sateenkaaria ja hopeareunuksia
Sisäisen puheen ei tarvitse olla aina yhtä auringonpaistetta. Jatkuva positiivisuus ja siihen pyrkiminen voi olla monelle uuvuttavaa. Joskus voi todeta, että “pieleen meni tällä kertaa”. Hopeareunuksen etsimisen sijaan järkevintä on ennen kaikkea kannustava asenne tekemiseen. “Nyt ei ihan lähtenyt, mutta jospa ensi kerralla paremmin”. Rakentavan ja kannustavan sisäisen puheen avulla ja sen tunnistamalla saatat huomata, että seuraava onnistuminen löytyy juuri sieltä, mistä sitä vähiten odotit.