3 syytä, miksi lihaskuntoharjoittelu on tärkeää painonpudotuksen yhteydessä

Treeni
29.9.2021
Jaa

Yhteistyössä Nelosen Hurja Painonpudotus Suomi

 

1. Järkevästi toteutettu painonpudotus on ennen kaikkea kehonmuokkausta

Olennaista on oivaltaa, että järkevästi toteutettu painonpudotus on itse asiassa kehonmuokkausta, eli sitä, että kehon koostumus, ei pelkästää paino, muuttuu. Pitkällä aikajänteellä painonpudotus ilman lihaskuntoharjoittelua pienentää kehon lihasmassaa ja se taas hidastaa aineenvaihduntaa. Tällöin joudumme turhaan rajoittamaan syömäämme energiamäärää, mikä on pitkässä juoksussa erittäin huono asia.
 
Kehonmuokkaaminen, eli lihas- ja rasvamassan suhteen muuttaminen, on avainasemassa, kun tavoitteena on pudottaa painoa pysyvästi. Kehonmuokkaus voi kuulostaa hieman rajulta sanalta, mutta järkevässä painonpudotuksessa pyritään aina vähentämään kehosta rasvaa ja samalla säilyttämään olemassa olevan lihasmassan tai jopa lisäämään sitä. Lopputuloksena on vyötäröltä kadonneet sentit ja vahva, suorituskykyinen keho, jossa on lihasmassaa edistämässä rasvanpolttoa.
Siksi painonpudottajan on syytä suunnata kuntosalille. Usein on järkevää ottaa alan ammattilainen tueksi vähintäänkin alkumetreille.


”Olennaista on oivaltaa, että järkevästi toteutettu painonpudotus on kehonmuokkausta - ei pelkkää laihduttamista.”
 

2. Lihaskuntoharjoittelu lisää pystyvyyden tunnetta

Yksi tärkeimmistä asioista onnistuneessa muutosprosessissa on pystyvyyden tunteen lisääntyminen. Lihaskuntoharjoittelu on tähän omiaan.
 
Tavoitteemme on viikko viikolta onnistua jossain hieman paremmin kuin edellisellä viikolla. Onnistuminen voi olla vaikka puhtaampi tekniikka pystypunnerruksessa tai 2,5kg enemmän painoa kulmasoudussa. Tärkeintä on kokea onnistuvansa. Me ihmiset olemme taipuvaisia aliarvioimaan itseämme. Se tunne, jonka ihminen kokee itsensä ylittämisen jälkeen ja onnistuessaan, on korvaamatonta.
 
Onnistuminen ei aina tarvitse olla jokin fyysinen asia, se voi tarkoittaa myös sitä, että suhtaudumme asioihin paremmin kuin viime viikolla. Kuntosalilla treenaaminen on siitä upea juttu, että se pakottaa tarkastelemaan koko prosessia. Se opettaa, että matkalla on aina mutkia, ja että se on täysin normaalia ja että niin pitääkin olla. Ainoa asia joka merkitsee on se, että miten suhtautuu asioihin. Niin kuin muutenkin elämässä.

 

”Se tunne jonka ihminen kokee itsensä ylittämisen ja onnistumisen jälkeen, on korvaamatonta.”
 

3. Lihaskuntoharjoittelun aloittaminen ja edistymisen seuranta on helppoa

Lihaskuntoharjoittelun aloittaminen ei välttämättä tunnu ajatuksena helpolta, mutta vaivaa ja rahaa ei tarvitse paljoa uhrata, että pääsee alkuun.
 
Kuntokeskusten kuukausihinnat ovat nykyään varsin kohtuullisia ja vaihtelua on eri tarpeisiin. Liikussa kk -hinta on 29e. Tähän voit hankkia alkuun vaikka saliohjauksen ja verkkovalmennuksen tueksesi.  Se on edullinen tapa päästä valmennuksen piiriin ja näin takaat turvallisen ja tehokkaan startin painonpudotuksellesi. Verkkovalmennus on myös loistava tapa kokeilla miltä tuntuu olla valmennuksessa ja mahdollisesti myöhemmin siirtyä henkilökohtaisen valmennuksen piiriin. Apua on saatavilla nopeasti ja kohtuuhintaan.
 
Edistyksen seuraaminen selkeiden mittareiden avulla on erittäin motivoivaa. Lihaskuntoharjoittelun tuottamia tuloksia on todella helppo seurata.
 

Seuraa esimerkiksi näitä:
 

1. Kehonkoostumus
Seuraa kehon ympärysmittoja ja punnitse itsesi kerran viikossa. Halutessasi ota vielä kuvia itsestäsi matkan varrella, ne kertovat selkeästi missä mennään.

2. Sarjapainojen kehitys kuntosalilla
Pidä treenipäiväkirjaa, merkitse kaikki treenipainot ylös. Tämä on todella helppo ja selkeä tapa seurata edistymistä voimatasojesi suhteen. Lihas painaa enemmän kuin rasva ja vie vähemmän tilaa kehossa = vyötäröltä kadonneet sentit

3. Oma viikoittainen fiilispäiväkirja
Seuraa yleistä vireystilaasi arjessa, tavalla joka sinulle sopii. Lihaskuntoharjoittelu lisää mm. mielihyvähormonien tuotantoa, joka johtaa hyvään fiilikseen. Kuntosalilta saat siis tutkitusti hyvää fiilistä.

”On erittäin motivoivaa, kun pystyy seuraamaan edistymistä selkeiden mittarien avulla.”

 

Tekstin kirjoittaja Aku Borenius on pitkän linjan valmentaja, jonka ehdottomia vahvuuksia ovat paitsi rautainen valmennusosaaminen, myös upea kyky luoda ympärilleen turvallinen, hyväksytty ja kannustava ilmapiiri. Aku valmentaa Varsinais-Suomen Liikuissa, ja on mukana valmentajana Nelosen Hurja Painonpudotus Suomi -ohjelmassa. Akun Paino haltuun -verkkovalmennus starttaa 18.10. 

Seuraa Akua Instagramissa @borentraining
Ota yheyttä: boren.borentraining@gmail.com