Miten ylläpitää salitreenien motivaatiota elämäntapamuutoksessa? Lue viisi vinkkiä!

Treeni
1.9.2021
Jaa

Yhteistyössä Nelosen Hurja Painonpudotus Suomi

Salitreeni on tärkeässä osassa terveellisiä elämäntapoja sekä kokonaisvaltaista elämäntapamuutosta, mutta miten ylläpitää motivaatiota treeneissä? Hurja Painonpudotus Suomi -ohjelman toisessa jaksossa valmentajana toiminut Tiia Pirttimäki antaa viisi täsmävinkkiä siihen, miten teet treenaamisesta mielekästä myös alkuhuuman jälkeen.

”Ostin salijäsenyyden, nyt se lähtee!”. Alun liikkeellelähtö on suorastaan räjähtävä ja meno saattaa olla vähän liiankin lennokasta. Lepopäivät unohtuvat ja suunnitelmat on vedetty äärirajoille. Mutta miten säilyttää kipinä fiksulla tavalla läpi kuukausien ja jopa vuosien? Tässä vinkkejä kestävään kiihdytykseen!

1. Aseta itsellesi konkreettiset tavoitteet ja aikatauluta ne  

Tavoitteet voivat olla pieniäkin, mutta niitä on hyvä olla. Tavoitteena voi olla oppia vetämään ensimmäinen leuka, polttaa 5 cm vyötäröltä, käydä salilla kaksi kertaa viikossa neljänä perättäisenä viikkona - mikä vain onkaan se sinulle sopivin ja kiinnostavin tavoite. Jos konkreettisten tavoitteiden asettaminen tuntuu hankalalta, esimerkiksi kuntotestit personal trainerin kanssa antavat hyvät viitteet lähtötilanteesta, jota sitten lähteä parantamaan! Tavoitteet ja edistymisen seuraaminen ruokkivat motivaatiota ja antavat onnistumisen kokemuksia. 
 

2. Haasta itseäsi! 

Muista monipuolisuus! Älä päästä itseäsi liian helpolla ja jämähdä mukaviin painoihin ja liikkeisiin. Valmennuksissa haastan usein lempeästi mutta selkeästi: ”Menisikö vähän enemmänkin?”. Useimmiten menee. Jos kehitys junnaa paikoillaan, eli käytännössä sitä ei tule, syy on luultavasti liian yksipuolisesta treenistä. Kokeile rohkeasti uusia juttuja ja jos oma mielikuvitus loppuu, nykäise salilla työskenteleviä valmentajia hihasta. Heiltä löytyy rutkasti ideoita. Voit myös miettiä olisiko kokonaan saliohjelman päivittämisen aika. Onhan sinulla jo fiksusti laadittu treeniohjelma? 
 

3. Suunnittele 

Hanki itseäsi miellyttävä kalenteri ja kyniä ja päätä jokin tietty viikonpäivä, jolloin aina  teet seuraavan viikon suunnitelmat. Merkitse kalenteriin liikuntakerrat, lepopäivät ja halutessasi vaikka ruokailutkin. Näin sinulla on tiedossa, milloin on treenien aika, eivätkä ne pääse jäämään muun elämän jalkoihin. Suunnitelma on jo kartta kohti tulevaa!

 
4. Hanki mukavat välineet 

Liikunta on huomattavasti miellyttävämpää, kun vaatteet ja välineet ovat kunnossa. Kalliita huippuvehkeitä ei tarvita, mutta trikoot, joita jatkuvasti täytyy kiskoa ylöspäin, verkkarit joiden saumat hankaavat, paita joka kerää itseensä kaiken hien tai alusvaatteet, jotka kiristävät joka puolelta eivät tee liikkumisesta ainakaan mielekkäämpää. Satsaa hyviin kenkiin ja hanki muutamat sellaiset vaatteet, jotka mielelläsi puet ylle. Myös sykemittaria seuraamalla saatat saada tukea kehittymisessä, treenitavoitteestasi riippuen. 
 

5. Ota kaverista tsemppari! 

Sopikaa kaverin kanssa yhteistreenit! Olen salilla kuullut useammin kuin kerran: ”Ei kyllä tulisi vedettyä näin tehokkaita treenejä, jos yksin tekisin” tai ”Ei olisi yhtään huvittanut lähteä, mutta kun tämä oli sovittu”. Ystävän kanssa saattaa myös olla matalampi kynnys palkata personal trainer. Monilla valmentajalla valmennuspaketin hinta on usein alhaisempi kahden hengen treeneille, kuin yksinään otettuna. Näin kaikki voittavat! 

Kirjoittaja on Tiia Pirttimäki, luonnossa liikkumisesta innostuva Liikun valmentaja, joka on mukana Hurja Painonpudotus Suomi -ohjelmassa toisen jakson valmentajana.

Seuraa Instagramissa: @samoillapoluilla 

Ota yhteyttä: samoillapoluilla@gmail.com