Viisi mietettä siitä, miksi kannattaa käyttää personal trainerin apua elämäntapamuutoksessa
Yhteistyössä Nelosen Hurja Painonpudotus Suomi
Mielikuva personal trainerista voi olla, että se on tyyppi joka huutaa naama punaisena “jaksaa jaksaa” tai että hän on apuna vain ulkonäkötavoitteissa tai parempien kyykky- tai penkkitulosten jahtaamisessa. Todellisuudessa personal trainingin hyödyt ovat mitä suurimmissa määrin muualla. Tässäpä muutama ajatus siitä, miten itse koen oman roolini personal trainerina.
1. Personal trainer tarjoaa uusia keinoja silloin, kun omat keinot on jo käyty läpi ilman tuloksia
Jos et löydä tekemisestä, oli se sitten ravitsemus, treeni, treenaamattomuus tai ylipäätään elämä, enää uutta iloa ja ärsykettä, on aika kilauttaa personal trainerille. Samojen asioiden toistaminen vuodesta toiseen ei ole järkevää, jos se ei tuo haluttuja tuloksia. Jos vaikkapa paino jatkaa ei halutusti nousuaan, tai ei laske vanhoilla konsteilla, tai jos kunto on päässyt rapistumaan ja halu olisi kääntää suunta, järkevän muutoksen suunnittelussa kannattaa turvautua osaavan valmentajan apuun. Hän auttaa muutoksissa työkseen ja voi tarjoilla uusia, toimivia ja tilanteeseen sopivia keinoja tavoitteeseen pääsemiseksi.
2. Irti jojoilusta - jos ei se ole toiminut ennen, ei se toimi nytkään
On erittäin tyypillistä aloittaa ja lopettaa liikunta ja “terveellinen” elämä aina uudestaan ja uudestaan. Homma aloitetaan täysillä ja luotetaan rautaiseen itsekuriin sekä totaalisen muutoksen voimaan. Sitten tapahtuu jotain, mikä ei kuulunut suunnitelmaan, ja uusi elämä loppuu kuin seinään. Jos sinulla olisi tukena valmentaja, joka hienovaraisesti säätelee kaasua ja jarrua, ja jonka kanssa keskustella ja peilata ajatuksia heikolla hetkellä, voit päästä näistä aloituksista ja lopetuksista eroon ja päästä oikeassa elämäntapamuutoksessa mukavasti eteenpäin.
3. Seuranta näyttää mihin suuntaan ollaan matkalla
Elämäntapamuutoksen tavoitteena tai sivutuotteena on usein jokin kehoon kohdistuva muutos. Se voi olla painonpudotus tai -lisäys, lihasmassan kasvatus, veriarvojen parantaminen, kivuista eroon pääseminen tai jokin muu tekijä. Olipa tavoite mikä tahansa, seuranta on avain onnistumiseen. Jotta tuloksia voidaan seurata fiksusti, on tärkeää, että mittarit on valittu oikein: kuvat, vaaka, mittanauha, kehonkoostumusmittaus, kuntotestit jne. Joillekin elämäntapamuutosta tekeville nämä mittaukset voivat aiheuttaa ahdistusta, epävarmuutta tai jopa riippuvuutta. Silloin on hyvä olla valmentaja, jolle tämän osa-alueen seuranta jätetään. Hän tietää mitä seurataan ja mitä tulokset kertovat. Voit rauhassa keskittyä muutokseen ja saat varmasti totuudenmukaisen kuvan siitä, mihin suuntaan ollaan menossa.
4. Kuoppia tulee, ja niistä ei tarvitse selvitä yksin
Elämäntapamuutos ei ole aina positiivista ”hypetystä”. Elämäntapamuutoksessa on mukana niin keho kuin mielikin, eikä ole lainkaan harvinaista, että ne tekevät projektin aikana omia temppujaan. Välillä mieli saattaa ajatella ja kertoa aivan muuta, kuin mitä todellisuus on. Valmentaja on ennen kaikkea kuuntelija, tilanteiden aistija, onnistumisten esiintuoja, heikolla hetkellä ylösnostaja sekä se olkapää, johon voi turvautua ja ja jakaa mieltä askarruttavia asioita. Isoissa muutoksissa ulkopuolinen tuki on arvaamattoman arvokasta, ja personal trainer on tukenasi onnistumisissa sekä tiukoissa tilanteissa, ja antaa tervetullutta ulkopuolisen näkemystä projektin varrella eteentuleviin tilanteisiin.
5. Lyhyen ja pitkän aikavälin suunnitelmat kirkkaana mielessä
Kun kyse on suuresta elämäntapamuutoksesta, voi lähtötilanteessa olla usea asia niin sanotusti rempallaan. Jotta muutos olisi pysyvää, oikeanlaista, riittävän rauhallista ja hallittua, on askelmerkit hyvä suunnitella ammattilaisen avulla. On tärkeää käydä keskusteluja realistisista tavoitteista ja siitä, miten niitä lähdetään viemään eteenpäin. Mitä rehellisempi olet itsellesi ja valmentajalle, sitä varmemmin tavoitteet muuttuvat todeksi. Myös järjestys on tärkeää - kaikkea ei voi eikä kannata muuttaa kerralla, vaan muutosten on hyvä tulla sopivina annospaloina. Muutosta ei tehdä eristyksessä muusta elämästä, vaan sille on löydettävä oma paikkansa ja tapansa. Tässä kaikessa henkilökohtainen valmentaja on iso apu. Hän auttaa sovittamaan askeleet arkeesi, huolehtii siitä että muutokselle on riittävästi aikaa ja on tukena ja oppaana matkallasi.
Kirjoittaja on Tarja Kokko; suurella sydämellä valmennustyötä tekevä, sopivan vaativa, mutta realiteetit huomioiva hyvinvoinnin lähettiläs, jonka valmennuksissa korostuu elämänmakuinen ote ja onnistumisen ilo. Tarja valmentaa Imatran Liikussa, ja on mukana valmentajana syksyllä nähtävässä Hurja Painonpudotus Suomi -ohjelmassa.
Ota yhteyttä: pttarja@gmail.com
Seuraa Instagramissa: @movelovept