Ylipainoinen ympäristömme

Treeni
6.10.2021
Jaa

Yhteistyössä Nelosen Hurja Painonpudotus Suomi

Moni meistä sättii itseään, kun ruokavaliomuutosten tekeminen tuntuu hankalalta ja houkutuksia on vaikea vastustaa. Ajattelemme, että kaikki on vain itsekuristamme kiinni. Toki jos omaa rautaisen itsekurin, pystynee vastustamaan mitä tahansa, mutta aika monelta meistä se jatkuva itsekurin käyttäminen syö hirveästi energiaa eikä tuo toivottua tulosta.  Ylipainon lisääntyminen ei ole yksilön vika vaan koostuu monesta osa-alueesta. Ympäristömme on yksi näistä, sillä se haastaa meitä aamusta iltaan. 
 
Oletko joskus mennyt hakemaan maitopurkkia ja tullut kaupasta mukanasi kassillinen tavaraa? Tuotteiden markkinointi vie huomiomme kaupassa ja tuotteiden asettelu ja mainonta vaikuttaa ostoskäyttäytymiseemme. Runsasenergisiä tuotteita on kaupoissa tarjolla ylen määrin. Alennukset kohdistuvat usein muihin kuin niihin terveyttä edistäviin tuotteisiin ja nämä tuotteet saattavat muutenkin olla kautta linjan niitä terveellisiä edullisempia. Vai oletko nähnyt joskus tarjouksen ”kolme omenaa kahden hinnalla”? 
 
Tuotteiden pakkauskoot ovat kasvaneet ajan myötä. Yksittäisen, pienen karkkiannoksen kokoisen pussin löytäminen voi osoittautua hankalaksi tehtäväksi ja jos sellaisen sattuu löytämään, saattaa kilohinta olla isompaa pakkausta selkeästi suurempi. Tuotteiden valikoima myös laajenee koko ajan ja yltäkylläisyys saa meidät syömään enemmän. Ostamisesta on tehty helppoa nettikauppojen ja kotiinkuljetusten myötä ja makeisia saa ostettua melkein joka myymälästä rautakaupasta postiin.  
 
Ruokatarjontaa on silmissämme jatkuvasti. Kaupunkien keskustassa kävellessä törmäät tasaisella syötöllä kahviloihin, ravintoloihin ja pikaruokaloihin. Terveyttä edistävän annoksen löytyminen näistä voi olla haastavaa tai tarkoittaa aina salaatin valitsemista eikä kukaan jaksa syödä salaattia, kurkkua ja tomaattia määräänsä enempää. Lounasravintoloiden buffetit sisältävät useita ruokalajeja ja hyvätahtoinen ajatus ”otan vain vähän jokaista” johtaakin jättimäiseen annokseen. Hyvät valinnat eivät toki ole mahdottomia, mutta vaativat enemmän vaivannäköä ja usein myös tietämystä.  
 
Syöminen liittyy yhteiskunnassamme melkein asiaan kuin asiaan. Työpaikkojen kahvihuoneet saattavat notkua kahvileivistä ja palavereissa tarjotaan viinereitä. Samalla harrastamme ruokapuhetta, johon tyypillisesti kuuluvat lauseet, kuten ”en saisi ottaa, kun yritän laihduttaa” tai ”täytyy kyllä sitten illalla käydä lenkillä”. Ympäristömme on täynnä ruokaa, mutta johtava ajatuksemme on, ettei sitä saisi syödä. Ristiriidan käsitteleminen voi olla vaikeaa.  
 
Helppoa ratkaisua tilanteeseen ei liene olemassa, mutta on tärkeää tulla tietoiseksi näistä asioista. On hyvä pohtia kuinka paljon sitä itse asiassa syökään silmän nälkään eli siihen, että on nähnyt jotakin ja tästä on syntynyt halu syödä. Itsensä sättiminen kannattaa lopettaa ja pyrkiä vain tekemään parhaansa luoviessaan yltäkylläisen marketin superpitkällä käytävällä. 

Tekstin kirjoittaja Petra Rautakallio-Järvinen on perhe-, työ- ja opiskeluarkea pyörittävä pitkän linjan valmentaja. Ihmiset lämpimällä ja ammattitaitoisella otteella kohtaava Petra on koulutukseltaan mm. laillistettu ravitsemusterapeutti sekä fitnessvalmentaja. Löytyypä Petralta myös itseltään kokemusta fitness –kisoista. Porin Liikuissa vaikuttava Petra toimii valmentajana Nelosen Hurja Painonpudotus Suomi –ohjelmassa. Petran ja Tommin jakso nähdään Nelosella 6.10. klo 20.00, ja se on katsottavissa jälkikäteen Ruudusta. 

Seuraa Petraa Instagramissa: @petrabettina_r

Ota yhteyttä: valmennuspetrafit(at)gmail.com