Anne | Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa kuntosaliharjoittelua
Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa harjoittelua ja kaikki mitä siihen sijoitat on itsellesi.
Anne, 70 vuotta, otti minuun yhteyttä lokakuun alussa ja sovimme ensimmäisen tapaamisen jo seuraavalle viikolle. Hänellä on useita perussairauksia: astma ja vatsavaivat päällimmäisenä. Tapaamisessa Anne luetteli tavoitteitaan valmennukselle: tasapainon kehittyminen, lihasten vahvistuminen ja liikkuvuuden lisääntyminen. Ei haittaa, jos painokin putoaa. Pudotettavaa olisikin, mutta heti alkuun kävimme läpi, että lihas painaa enemmän kuin läski ja ensisijaisesti yritämme kasvattaa lihasta. Emme tuijota vaakaa emmekä mittanauhoja, vaan katsomme miltä näyttää ja miltä alkaa tuntumaan.
Ruokapuolta läpi käydessämme huomasin heti, kuinka vähän Anne on syönyt. Pikaisen laskelmani mukaan vain noin 800-900 kaloria päivässä. Hän piti minulle ruokapäiväkirjaa ja laskelmani pitivät paikkansa. Sanoinkin Annelle, että ensimmäinen tavoitteemme on opetella syömään. Loin hänelle taulukon, mistä hän sai valita mieleisiään ruokia. Syömisen lisääminen olikin aika vaikeaa. Otimme avuksi ruokasovelluksen puhelimeen, mistä oli helppo seurata päivittäistä syömistä.
Pikku hiljaa Anne kuitenkin oppi itsekin iloitsemaan ruokamäärän lisääntymisestä. Hän huomasi myös, kuinka hyvin jaksoi treenata, kun energiaa on riittävästi. Ruokavaliosta on jouduttu vatsaoireiden takia karsimaan kaikki laktoosia ja vehnää sisältävät ruoat. Entisenä rasvakammoisena puolestaan hyvää rasvaa oli lisättävä. Nyt, kun olemme saaneet hyviä päiviä alle syömisen osalta, voimme kokeilla päivittäistä vaihtelevaa kalorimäärää. Toivon Annen aineenvaihdunnan saavan lisää boostia, sillä hän on mennyt monta vuotta säästöliekillä.
Varsinaisia kuntotestejä en Annelle tehnyt, vaan katsoin liikkuvuutta, lihasvoimaa ja tasapainoa liikkeissä, joita ohjasin hänelle tehtäväksi. Hänellä oli pienimuotoinen ” salikammo”, lähinnä vapaiden painojen puolelle. Sekin saatiin kitkettyä sillä, että annoin hänelle alkuun kotiläksyksi kyykkyharjoitukset - muut liikkeet hän teki pitkälti salilla. Kyykky oli aluksi todella ongelmallinen: liikkuvuus ja lihaskunto olivat heikkoja. Anne on kuitenkin äärimmäisen sitkeä harjoittelija ja pian saimme erilaiset kyykyt kulkemaan. Parin kuukauden harjoittelun jälkeen Anne olikin kehuskellut jo tutuilleen, että kyykkää kuin vanha tekijä, vaikka millä välineellä. Joka kerran, kun tapaamme, hän näyttää innoissaan kyykyn syvyyttä ja liikkuvuuden lisääntymistä.
Kyykkyharjoitteet olivat meille yksi tärkeimmistä harjoitteista, sillä heti alkuun huomasin jalkojen liikkuvuuden ja voiman olevan heikko. Jopa niin heikko, että se vaikutti Annen tasapainoon keskivartalon heikkojen lihasten lisäksi. Keskivartalon voima on lisääntynyt hyvin, kun opettelimme löytämään vatsalihakset, joilla työ tehdään ja muunmuassa tasapaino haetaan. Teimme vatsalihasliikkeitä pelkästään omalla keholla ja se on tuottanut tulosta. Tasapainoon annoin erillisiä harjoitteita bosulla ja tasamaalla tukemaan tasapainon löytymistä. Myös Annen ylävartalon voima on kasvanut huimasti. Vapailla painoilla harjoitimme käsiä ja olkapäitä; talja- ja laiteliikkeillä puolestaan selkää ja rintaa.
Tavoitteena on ollut löytää Annesta paketti, joka pärjää yksin kotona. Sen olemme jo pitkälti saavuttaneet:
- hän pääsee hyvin kyykkyyn mm. poimimaan pudonneita tavaroita
- tasapaino on vahvistunut ja Anne voi korjata itseään tasapainoon mm. ulkona kävellessä
- tavaroiden kantaminen tuntuu kevyeltä
- ylipäätään arjen askareet on helpompi tehdä
- aerobinen kunto ja hengittäminen ovat parantuneet
- paino on pudonnut pari kiloa, mutta lihasta on tullut tilalle
Nyt olemme kokeilleet hieman sykkeennostoa. Anne on treenannut porraskoneella ja pyöräillyt aiemman tasaisen, rauhalliseen tahtiin tehdyn juoksumattokävelyn sijasta. Hän on huomannut, kuinka hengittäminen on ollut helpompaa ja olemme saaneet myös kunnon hien pintaan. Tämä kuitenkin pienissä pätkissä, hänen astmansa huomioon ottaen. Pidemmät aerobiset, lähinnä kävelylenkit, hän tekee ulkona.
Anne on ollut nyt valmennuksessani kolme kuukautta ja olemme tavanneet kerran viikossa. Olen sanonutkin hänelle, että hän on sitkein mummo, kenet tiedän. Pidän erityisesti Annen asenteesta tehdä hommat kunnolla ja myös siitä, kun hän ”tunnustaa” jos jokin on mennyt pieleen. Olemme aikeissa jatkaa valmennussuhdettamme kesään asti.
Annen sanoin:
Olen hurjan tyytyväinen valmennukseen. Tarja opettaa tekemään liikkeet oikein. Hän myös korjaa, jos teen jotain virheellisesti. Painoja lisäämällä hän on näyttänyt konkreettisesti, miten voimani ovat lisääntyneet ja kehitystä on tapahtunut. Liikkuvuuden ja tasapainon kehittymisen olen itse huomannut liikkeitä tehdessä ja arjessa. Hyvillä mielin jatkan treenejä Tarjan kanssa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa harjoittelua ja kaikki mitä siihen sijoitat on itsellesi. Valmentajan avulla pääset turvallisesti liikkeelle.
Valmentaja Tarja Kokko, Kuntokeskus Liikku Imatra