Elämäntapamuutos on pitkä, mutta palkitseva matka

Treeni
24.8.2021
Jaa

Yhteistyössä Nelosen Hurja Painonpudotus Suomi 

Kannattaako lähteä salille, jos mieli on maassa tai stressikäyrät koholla? Sanoisin, että kyllä kannattaa. Liikunta tutkitusti lisää veren endorfiinitasoja sekä nostaa aivojen endorfiinipitoisuutta. Endorfiinit puolestaan tuottavat voimakasta hyvänolon tunnetta. Voi siis hyvinkin käydä niin, että salin ovesta sisään astuessa askel on raskas, mutta pukukopista ulos marssii ainakin osan stressistä salille jättänyt, pirteämpi sinä.

Mutta onko järkevää pakottaa itsensä tekemään treeni, jos keho ei tunnu palautuneelta tai koet että todennäköisesti treeni ei mene perille? Pitääkö silloin tuntea mielessä kummittelevaa huonoa omaatuntoa, jos kuuntelee kehoaan ja jättää treenin väliin, tai tekee sen sijaan vaikkapa palauttavan kävelylenkin? Tähän vastaus on ehdoton ei.

Elämäntapamuutoksessa pitää ottaa huomioon molemmat: keho ja mieli. Me ihmiset olemme psykofyysisiä kokonaisuuksia, pää ja vartalo toimivat yhdessä ja vaikuttavat toinen toiseensa. Jotta suurempi muutos onnistuu, on myös mielen oltava mukana. Itseltään tulisikin kysyä kysymykset, miksi haluan muutosta, miten olen valmis työskentelemään muutoksen eteen sekä miten pääsen tavoitteeseeni. Tässä sinua voi auttaa kokenut personal trainer.

Itseltään tulisikin kysyä kysymykset, miksi haluan muutosta, miten olen valmis työskentelemään muutoksen eteen sekä miten pääsen tavoitteeseeni.

Salin ovet voivat aueta helposti, ja alun into tuntuu siivittävän treenit loistavaan alkuun. Mutta mitä tehdään sitten, kun tuloksia ei synny toivotulla tavalla, tai motivaatio lähtee laskuun kuin se kuuluisa lehmän häntä? Miten tsempata itseä silloin, kun kotisohva houkuttaa jalkaprässiä enemmän? Tässä kohtaa on syytä palauttaa mieleen vastaus kysymykseen: miksi aloitin muutoksen. Miksi päätin, että elämäntapamuutos on se asia, mitä kohti tahdon kulkea? Voi ajatella mielessään myös sitä liikunnan aikaansaamaa hyvän olon tunnetta, jota olet tuntenut treenin jälkeen. Aina ei tietenkään voi näissä mielikuvaharjoituksissa onnistua, mutta suosittelen silti kokeilemaan. Saatat yllättyä!

Miksi päätin, että elämäntapamuutos on se asia, mitä kohti tahdon kulkea?

Lähde siis muutosvalmennukseen avoimin mielin. Kerro itsellesi, että aina ei pidäkään jaksaa, ja että on myös niitä huonoja päiviä. Ilman niitä ei tapahdu kehitystä. Sillä kun hieman huonomman treeniviikon jälkeen palaat salille uusin voimin, ja tunnet sen tutun hyvän olon treenin jälkeen, olet onnistunut. Salli itsellesi lepopäivä kun keho sitä vaatii, mutta jos mieli joskus yrittää harata liikuntaa vastaan, kokeile yllä mainittuja keinoja. Muutos ei tule pakon kautta, vaan sitä on todella haluttava. Kun olet tullut mielessäsi tulokseen, että muutoksen aika on nyt, ota rohkeasti yhteyttä valmentajaan. Lähtekää muutoksen tielle yhdessä, ammattilainen auttaa sinut treenin saloihin ja kehosi saa aloittaa muutoksen turvallisesti. Sinun tehtäväsi on pitää fokus tavoitteessa ja harjoitella lempeää, mutta jämäkkää tapaa luotsata mieltäsi kohti uutta. 

Pienin, mutta päättäväisin askelin kohti muutosta. Tänään on hyvä päivä aloittaa!

 

Kirjoittaja on Miia Niemi,  itse elämäntapamuutoksen läpikäynyt hämeenlinnalainen valmentaja, joka on mukana Hurja painonpudotus Suomi -ohjelmassa ensimmäisen jakson valmentajana.

Seuraa Instagramissa: @uudempimina
Ota yhteyttä: miiainga@hotmail.com