Ennakkomarkkinointia ja Elina-serkku

Liikku 10 vuotta
7.8.2020
Jaa

Mistä asiakkaat? Uusi oululainen yritys tarvitsi tietenkin mainoksia ja ennakkotiedottamista. Liikun kuntosalikonsepti oli vuonna 2010 sen verran mielenkiintoinen ja erikoinen, että paikallislehti Forum24 teki ennakkojutun uhkarohkeista yrittäjistä. Tällä jutulla oli suuri merkitys tietoisuuden lisäämiselle.

Lähtökohtaisesti Liikun toimintamalli oli vuonna 2010 täysin käsittämätön yhdistelmä erittäin edullista hintaa ja huipputason tiloja ja laitteita. Ajatus kuntosalista, joka veloittaa kuukausimaksunaan vain murto-osan muiden toimijoiden hinnasta, eikä sido jäseniään 12 ja 24 kuukauden sopimuksilla mitä monimutkaisimmilla sopimusehdoilla, oli todella kummallinen. Ihmisille tuli ensikuulemalla mielikuva ikivanhoista, keltaisiksi pinttyneistä ja nitisevistä 80-luvun kotikuntoilulaitteista pienessä, ikkunattomassa kellarimurjussa. Onneksi väkeä alkoi tulla paikalle. Osa tuli varmastikin lähinnä katsomaan, miten huono ja surkea tämä uusi 29 euron kuntosali voisikaan olla. Kun todellisuus olikin kaikkea muuta kuin ”halpa”, alkoi puskaradio laulaa entistä kovemmin.

Ensimmäisistä mainoskuvauksista alkaen Liikun kasvoina on ollut hymypoikamme, aviomieheni Heikki. Liikun kasvoiksi Heikki valikoitui, koska hän on riittävän kuvauksellinen, vahvasti Liikun mies, mutta ennen kaikkea ilmainen. Lisäksi hän on niin hyväntahtoinen, että alun vastustelu jäi aika ponnettomaksi ja sain tahtoni läpi – ajattelinhan yhteistä etuamme, kuten aina.

Ihan ensimmäisissä kuvauksissa Heikin ja minun rinnalle pakotettiin myös esikoistyttäremme, koska tuntui hyvältä idealta näyttää kuvissa eri ikäisiä treenaajia. Jokainen, jolla on teini-ikäisiä lapsia, voi arvata, että se ei päättynyt hyvin. Kun minä ihailin onnistuneita kuvia ja olin ylpeä perheestäni, teini itse vihasi kuvia. Hänen mielestään kuvat hänestä olivat niin käsittämättömän kauheita, että kaikille kuvan tunnistaneille ystävilleen hän väitti kivenkovaan kuvissa olevan serkkunsa Elina. Mitään Elinaa ei ole edes olemassa, mutta selitys meni läpi. Ehkä Elinan tarina oli kaveripiirissä helpompi uskoa kuin se, että joku todella suostuisi vanhempiensa firman mainoskuvauksiin... Esikoinen ei ole Liikun kuvauksiin sen koommin suostunut, mutta kaksi nuorempaa olen saanut värvättyä mukaan nyt myöhemmin, tasapuolisuuden nimissä. Ovat onneksi enemmän isänsä luonteisia ja kuvissa jo teinimyrskynsä ohittaneita. “Elina” – pahoittelut vielä näin 10 vuotta jälkikäteen. Äidin mielestä kuvat ovat edelleen upeita.

Johanna Riihijärvi
Toimitusjohtaja ja perustaja
Kuntokeskus Liikku Oy