Hyvä treeni, parempi mieli. Liikunnan vaikutus mielenterveyteen
Treeni tekee hyvää! Liikunta tekee tutkitusti hyvää paitsi lihaksille, niin myös luustolle, aivoille, mielenterveydelle, oppimiskyvylle, työkunnolle ja työssä viihtymiselle.
Mielenterveyden sairaudet nousivat vuonna 2020 ensimmäistä kertaa yleisimmäksi syyksi työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisessä, ohittaen aiemmin ykkössijaa pitäneet tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Syyt ovat moninaiset, mutta kiinnostavaa on, että nykytutkimuksen valossa liikunnalla on mielenterveyden hoidossa ja mm. masennuksen ennaltaehkäisyssä tärkeä rooli. Lienee perusteltua sanoa, että liikunta on äärimmäisen tärkeä voimavara ja merkittävä osa kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvää elämää yleisesti.
Näin liikunta tekee hyvää mielelle (UKK Instituutti):
- Vaikuttaa monien hormonien tuotantoon
- Voimistaa aivojen verenkiertoa
- Suurentaa endorfiinien ja monoamiinien pitoisuuksia veressä
- Voi auttaa kääntämään huomion pois negatiivisista ajatuksista
- Lievittää masennusoireita ja ahdistuneisuutta – myös ikääntyneillä ja heillä, kenen toimintakyky on heikentynyt
- Voi auttaa stressin hallintaan
- Voi lievittää unettomuutta
- Pitää yllä fyysistä suorituskykyä
- Treeni voi tarjota sosiaalista tukea, kun sen tekee kaverin kanssa (Liikussa tutustuminen kaverin kanssa on ilmaista ma-ke klo 16-19)
Mitä treenatessa oikein tapahtuu, että se vaikuttaa mieleen saakka?
Tiedämme, että voimaharjoittelu lisää fyysistä voimaa, mutta oletko ajatellut, että se kehittää myös henkisiä voimavarojamme? Säännöllinen liikunta vaatii jossain määrin sinnikkyyttä, suunnitelmallisuutta ja ehkä ponnisteluakin. Kaikki nämä taidot auttavat meitä ihan tavallisen arjen haasteissa. Liikunta tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden itsensä ylittämiseen ja onnistumiseen. Onnistumisten myötä itseluottamus kasvaa ja kuntokin siinä sivussa. Lihasten ja kunnon vahvistuminen näkyy ja tuntuu arjen toiminnoissa ja sitä kautta pystyvyyden tunne lisääntyy. Joskus mahdolliset ulkoiset muutokset kropassa voivat tuoda monelle myös tervettä boostia itseluottamukseen.
Jo pari treenikertaa viikossa voi auttaa. Mielialan koheneminen ei edellytä raskaita treenejä tai jättimäisiä muutoksia. Liikunta alkaa vaikuttaa mieleen heti ja kuntokin kasvaa toistojen kautta pikkuhiljaa. Parhaimmillaan liikunnasta tulee itseään ruokkiva toiminto, joka kohentaa mielialaa ja antaa siten lisää voimia liikuntaan ja arjenhallintaan. Kiitä itseäsi jokaisesta treenistä - teit juuri hyvän teon sekä mielellesi että ruumiillesi.
Mistä liikkeelle jos kynnys salitreeneihin on korkea?
Ota yhteyttä Liikun valmentajaan ja käykää yhdessä läpi ajatuksiasi, tavoitteitasi ja tulevia treenejä. Liikun valmentajat kohtaavat liikkujat aina kokonaisvaltaisesti ihmisinä ja se näkyy myös valmennuksessa. Liikkuun pääset ilmaiseksi tutustumaan ma-ke klo 16-19.
Lähteitä:
UKK-instituutti: https://ukkinstituutti.fi/liike-laakkeena/liikunta-ja-sairaudet/mielenterveyden-hairiot/
Mieli ry: https://mieli.fi/fi/liikunta-plussaa
Hyvä terveys:
https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/masennus_lievittyy_liikunnalla