Hyvää tavoitetta etsimässä

Treeni
26.3.2019
Jaa

Edellisestä osasta opimme sen, että tavoitteet ovat tärkeitä mutta niissä onnistuminen valitettavan harvinaista. Lisäksi opimme, että valitettavan usein tavoitteet on jo lähtökohtaisesti asetettu vääristä syistä tai lähtökohdista. Pakkotahtisuus ei toimii. Kyse ei ole siitä, mitä sinun ”pitäisi” tai ”olisi pakko”, vaan siitä, mitä sinä haluat saada aikaiseksi. Tavoitteen tulee siis olla mielenkiintoinen, merkityksellinen ja houkutteleva. Kysymys kuuluukin, kuinka löydät merkityksellisen tavoitteen? Tavoitteen, joka vetää puoleensa ja tuntuu niin houkuttelevalta, että sen eteen haluaa nähdä vaivaa?

Hyviä tavoitteita etsiessäsi, kannattaa tehdä syvällinen kurkistus itselle tärkeimpiin asioihin elämässä. Tavoitteet nimittäin tottelevat arvojasi. Arvosi taas vastaavat kysymykseen, mikä sinulle on tärkeää ja merkityksellistä? Mitä asioita tehdessäsi saat merkityksellisiä kokemuksia? Arvot ovat sisäisesti hyväksyttyjä periaatteita, joista haluat pitää kiinni ja joille haluat omistautua. Arvot ovat luonteeltaan toiminnallisia. Se tarkoittaa sitä, että arvot ovat toimintaasi ohjaavia periaatteita. Eivät ihanteita, joiden sanotaan olevan tärkeitä, vaan asioita, joiden mukaan tehdään joka päivä valintoja ja tekoja. Arvojesi pohjalta toimiessasi tiedät, miten haluat toimia ja mitkä asiat nousevat arjen prioriteeteiksi. 

Arvosi ovat elämäsi tärkeimpiä periaatteita, joten tavoitteet tulisi liittää niihin. Sinun on huomattavasti helpompi sitoutua sellaisiin tavoitteisiin, jotka liittyvät sinulle todella merkityksellisiin elämän osa-alueisiin. Merkitykselliset tavoitteet palvelevat siis aina elämän ensisijaisia, ei toissijaisia arvoja. Kun sitoudut arvojesi mukaisiin tavoitteisiin, koet elämäsi myös palkitsevampana. 

Etsiessäsi itsellesi hyviä tavoitteita, et voi kulkea toisten ihmisten unelmatietä. Sinun on osattava kulkea kohti sitä, minkä sinä koet saavuttamisen arvoiseksi. Sinulle tärkeitä arvoja noudattaessasi et siis voi kuunnella liikaa toisia ihmisiä. On osattava olla sopivalla tavalla itsekäs. Kukaan ei voi sanoa puolestasi sitä, mikä olisi sinulle sopiva tavoite. Ei isäsi, äitisi, kumppanisi, ystäväsi tai personal trainerisi. Sinun tulee itse löytää tavoite, jonka juuri sinä koet tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Ensimmäisessä osassa kirjoitin, että jos omaksumme muiden ihmisten meille asettamia tavoitteita, yritämme mahduttaa persoonaamme jotain sellaista, joka ei sinne kuulu. 

Arvoja noudattaessamme emme voi myöskään juosta pikavoittojen perässä. Ihmisen mieli on kuitenkin rakentunut niin, että se halajaa kaiken aikaa nopeita palkintoja. Mieli nimittäin haluaa kohti mielihyvää ja pois mielipahasta. Kaikkein merkityksellisimmät asiat ovatkin aina mielen ja sydämen kompromissi. Jos olet painonpudottaja ja mielesi tekee koko ajan mieli herkkuja, kysy itseltäsi kumpaa haluat: hetkellisen mielihyvän tunteen vai pitkäaikaista, kestävää hyvinvointia? Arvoja noudattaessamme joudumme priorisoimaan ja valitsemaan juuri niitä tekoja, jotka palvelevat arvojamme, eivätkä johda hetkellisen mielihyvän tavoitteluun.

Arvojen noudattamisen suurin harhakuva onkin se, että ihmiset usein olettavat arvojen mukaisen elämän olevan pelkästään kivaa ja helppoa. Itselle tärkeiden periaatteiden noudattaminen vaatii kovaa työtä ja negatiivisten tunteiden sietämistä. Arvot nimittäin maksavat aina tunnehintaa. Tuo tunnehinta näyttäytyy usein esimerkiksi epävarmuutena. Kun olet kirkastanut sinulle kaikkein tärkeimmät asiat, maksat tuon tunnehinnan mielelläsi. Vai kuinka moni isä tai äiti on jättänyt pienen lapsensa ruokkimatta vain siksi, että on itse väsynyt? Eipä kovinkaan moni ja tämä johtuu juuri siitä, että lapset ovat usein se kaikkein tärkein asia, jolloin tunnehinnan (kuten väsymyksen) on valmis sietämään ja kestämään. Näin tulisi olla muidenkin tavoitteiden kohdalla. Kun linkität tavoitteesi sinulle tärkeisiin asioihin ja löydät itsellesi tärkeimmät elämänarvot, joita haluat vaalia, myös sisäinen motivaatiosi vahvistuu. Muista, että vaikka omien arvojen noudattaminen vaatiikin työtä, hyvä tavoite tuntuu houkuttelevalta, ei pakolta.

Palataanpa siihen, että sisäinen motivaatiosi vahvistuu kun tavoitteet linkitetään aidosti merkityksellisiin arvoihin. Jos kuulet itsesi sanovan, että ”oishan se painonpudotus ihan jees” tai ”ois ihan kiva päästä sinne tai tänne opiskelemaan”, niin pysähdy ja mieti, että kuinka tärkeää kyseinen tavoite sinulle todella on? Se vaan on fakta, että ”ihan kiva” ei riitä. Jos haluat saavuttaa tavoitteesi, niin halun pitää muuttua tahdoksi. Haluaminen kyllä muuttuu tahtomiseksi, kun tavoitteesta löytyy merkityksellisyyttä. Ja merkityksellisyys löytyy sinulle tärkeimmistä asioista, niistä, joista et ole valmis luopumaan mistään hinnasta.

Minulle yksi tärkeimpiä asioita on oppiminen. Pahin pelkoni on se, että minulta vietäisiin kyky oppia. Halu oppia, kasvaa, kehittyä ja kehittää itseäni on minulle valtavan iso voimanlähde työelämässä sekä vapaa-ajalla. Ei minun tarvitse hakea motivaatiota kouluttautumiseen, koska koulutusten ja kurssien käyminen palvelee arvomaailmaani. Kun nämä asiat lähtevät minusta itsestäni ja koen ne aidosti tärkeiksi, löydän tavoitteisiinikin ratkaisukeskeisyyttä. Minun ei tarvitse perustella itselleni, miksi luen ja opiskelen päivittäin. Luen vähintään puoli tuntia joka ikinen päivä, koska se on minulle tärkeää, antaa merkityksellisyyden kokemuksia ja palvelee minulle pyhimpiä elämänarvoja.

Usein kysyn asiakkaaltani, miksi hän tavoittelee sitä, mitä tavoittelee. Kysyn uudestaan ja uudestaan ”miksi”. Eräs asiakkaani tuli valmennukseeni tavoitteenaan pudottaa painoa. Kun kysyin, miksi haluat pudottaa painoa, hän kertoi olevansa väsynyt ja huonokuntoinen ylipainonsa vuoksi. Miksi sinulle on tärkeää olla virkeämpi ja parempikuntoinen, kysyin? Asiakkaani purskahti itkuun ja sanoi, että hänelle kaikkein tärkeimmät asiat elämässä ovat hänen lapsenlapsensa. Hän koki huonoa omatuntoa siitä, että hän oli huonokuntoinen mummo, joka ei jaksanut olla energinen lapsenlapsiensa kanssa. Hän siis halusi pudottaa painoa ja nostaa kuntoaan, jotta voisi toimittaa hänelle niin tärkeää mummon rooliaan paremmin. Halasin asiakastani ja sanoin, että nyt alamme olla ytimessä, koska tiedät, miksi pohjimmiltasi haluat painoasi pudottaa ja kuntoasi nostaa. 

Ennen pitkää käy nimittäin niin, että kun MIKSI on riittävän suuri, keinot tavoitteeseen pääsemiseksi kyllä löytyvät. 

Artikkelin kirjoittaja: Mikko Törmälehto

 

Katso myös:

Miten innostua tavoitteista?

Tavoitteen asettajasta tavoitteen saavuttajaksi