Kesätauko treeneistä - kannattaako se?

Treeni
31.5.2023
Jaa

Kesällä kalenterin täyttyessä päässä voi pyöriä kysymys: ”Miten saan sovitettua salitreenit kesän rientoihin? ” Treenien sovittaminen kannattaa, paitsi hyvän mielen myös fyysisten vaikutusten takia. Pieni tauko treenistä silloin tällöin ei haittaa, mutta pitkittyessään iso osa kevään treenivaikutuksista voi kadota kesätauon aikana. Hyvä kunto kun ei varastoidu. Lohduttavaa kuitenkin on, että voit ylläpitää tuloksia pienelläkin treenimäärällä.

Liikettä vai liikuntaa?

Tänäkin kesänä moni vähentää lihaskuntotreenejä ja vannoo lisääntyvän arkiaktiivisuuden nimeen. Kohtuukuormitteista ja rasittavaa liikuntaa ja lihaskuntoharjoittelua arkiaktiivisuus ei kuitenkaan korvaa. Suurimmalla osalla meistä arkiset askeleet eivät riitä täyttämään liikuntasuositusten osoittamia määriä, eivätkä päivän puuhat yleensä aja lihaskuntoharjoittelun asemaa. On toki muistettava, että vähäinenkin liike on parempi, kuin ei liikettä ollenkaan.

Liikunnan hyödyt ovat hyödyksi kesälläkin

Parempaa unta

 • Kun liikut, nukut paremmin. Kun nukut hyvin, jaksat liikkua. Hyvä treeni helpottaa nukahtamista ja pidentää laadukkaan unen kestoa. Parempi uni tarkoittaa laadukkaampaa arkea, myös kesällä.

Virkeä keho ja mieli

 • Muistatko miltä aloittaminen tuntuu? Niin keho kuin mieli vaativat oman aikansa treeniin tottumiseen. Oman treenirutiinin löytyminen, kalenterin hallinta ja arat lihakset ensimmäisten treenien jälkeen ovat asioita, jotka vaativat työstöä aloittaessa. Jatkaminen on aina aloittamista helpompaa.

Terveenä läpi kesän

 • Liikkujalla lääkärin vastaanotto jää usein kokematta, kun vammat jää hankkimatta ja sairaudet sairastamatta. Voimaharjoittelusta saatu parempi kehonhallinta ehkäisee vammoja ja parempi kunto ehkäisee useita eri elämäntapasairauksia. Sinulle jää aikaa elämästä nauttimiseen! Kukapa sitä kesää haluaisi kipeänä viettää!

Vanhempi! Oma aika kunniaan kesälläkin

 • Lapset vapaalla ja jatkuvaa ohjelmaa? Kiireisten kesäpäivien keskellä treeni tarjoaa arvokasta omaa aikaa. Treenin ajan saat keskittyä ihan vain itseesi ja se on kyllä aika mahtavaa. Tärkeydestä puhumattakaan. 

Kesätauko: Miten käy voimalle ja lihasmassalle?

Joidenkin tutkimusten mukaan kahden kuukauden treenitauko voi tiputtaa voimatasoja liki 25 % ja pienentää lihasten kokoa n. 5 %. Iso osa saavutetuista tuloksista ehtii siis kadota jo kesän aikana. Mitä pidemmäksi tauko venyy, sitä enemmän ehtivät muuttua myös liikuntaan liittyvät rutiinisi. 

Liikkumattomuuden seurauksena…

 • voimatasot heikkenevät
 • lihasmassa vähenee
 • aineenvaihdunta hidastuu
 • kivut palaavat
 • virheasennot voimistuvat
 • yleiskunto ja toimintakyky heikkenee

Positiivista treenitaukoihin liittyvissä tutkimuksissa on kuitenkin se, että tulosten säilyttämiseen riittää ylläpitävä treeni. Tuloksia voi siis ylläpitää pienemmällä treenimäärällä kuin millä tulokset on aikoinaan hankittu ja näin ollen salilla ei välttämättä tarvitse käydä niin tiheästi. Usein treeni viikossa tai jopa harvemmin riittää.

Vinkit kevyemmälle treenijaksolle

 1. Suosi salilla koko kehon harjoituksia, jossa on mukana 6-8 liikettä ja valitse toistot perusvoimaportaalta (6-12 toistoa/sarja)
 2. Kerta viikkoon riittää ylläpitämään tulokset muutaman kuukauden ajan. Sen jälkeen treenimäärä on hyvä palauttaa samalle tasolle kuin ennen taukoa, jos haluat ylläpitää aiemmat tulokset
 3. Jäikö viikko välistä? Älä heitä hanskoja tiskiin! Jopa 9–12 päivän välein tehtävän harjoittelun on todettu ylläpitävän voimaa hyvin
 4. Nauti kesästä! Käytä auringon, lämmön, loma-ajan ja valoisuuden tarjoama lisäenergia hyväksesi ja pysy liikkeessä!

Koko kropan kesätreeni: 2-3 sarjaa, 6-12 toistoa/sarja

 1. Jalkaprässi tai takakyykky
 2. Ylätalja, leuanveto tai kulmasoutu tangolla/taljassa
 3. Etunojapunnerrus maassa tai penkkipunnerrus
 4. Yhdistetty hauiskääntö + pystypunnerrus käsipainoilla
 5. Vartalon ojennus selkäpenkissä
 6. Vatsarutistus esim. BOSU-pallolla

---

Miten aloittaa treenit Liikussa?

Tutustu ilmaiseksi Liikkuun ma-ke klo 16-19. Ennakkoon ei tarvitse ilmoittautua, riittää kun saavut paikalle klo 19 mennessä. Treenaamaan saa toki jäädä pidemmäksi aikaa. 

Aloita treenit Liikun jäsenenä: 

1. Liity jäseneksi verkossa tai aktivoi vanha jäsenyys OmaLiikussa
2. Nouda kortti salin jäsenkorttiautomaatista
3. Aloita treenit

Lue lisää jäsenyydestä täällä.

Haluatko treenata yhdellä kortilla kaikissa Suomen Liikuissa? Lisää +5€ kuukausihintaan, ja treenaa kaikissa Liikuissa ympäri Suomen! Laajenna jäsenyytesi kätevästi OmaLiikussa.

----

Artikkelissa hyödynnettyjä lähteitä