Koronavirus ja kuntosaliharjoittelu: vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Liikku tiedottaa
13.5.2020
Jaa

Tältä sivulta löydät vastaukset useimmiten kysyttyihin kysymyksiin koronavirukseen ja kuntosaliharjoitteluun liittyen (päivitetty 9.12.2021).

Vaikuttaako koronavirus Kuntokeskus Liikun aukioloon?

 • Kuntokeskus Liikut ovat avoinna normaalisti joka päivä klo 05-23. Kannattaa suosia rauhallisimpia treeniaikoja, kuten aamuja, aamupäiviä ja alkuiltapäiviä.
 • Pyydämme huomioimaan erittäin tarkasti yleiset hygieniaohjeistukset ja välimatkan kanssatreenaajiin. 
 • Jätä treeni väliin, mikäli tunnet olosi nuhaiseksi tai kipeäksi. 

Miten poikkeustilanne on huomioitu kuntosaleilla?

 • Keskusten siivousta on tehostettu. Siivouksesta huolehtivat siivousalan ammattilaiset asianmukaisilla puhdistusaineilla.
 • Keskuksissa kiinnitetään erityistä huomioita siihen, että käsisaippuaa, käsipyyhepaperia, puhdistusaineita sekä pehmopaperia on riittävästi.
 • Lähtökohtaisesti Liikuissa on reilusti tilaa ja turvavälit on mahdollista säilyttää. Laitteet ovat pääsääntöisesti käytössä.
 • Salilla olevien sumutinpullojen määrää on lisätty. Pullot sisältävät terveysviranomaisten suosittelemaa puhdistusainetta. Laitteiden käsikahvat ja muut tarpeelliset osat voi puhdistaa ennen ja jälkeen käytön, jolloin laite on aina puhdas omaa käyttöä varten. 
 • Liikussa ei ole käsidesiä. Käsidesi ei korvaa kunnollista saippuapesua. Omaa käsidesiä voi kuljettaa mukana, mikäli haluaa.
 • Liikku seuraa jäsenmääriä, käyttöasteita ja tutustujamääriä päiväkohtaisesti. Kulunvalvonta antaa tietoa kellonaikakohtaisista käyttöasteista ja kannustamme käymään rauhallisimpina aikoina.

Onko Kuntokeskus Liikussa käytössä koronapassi?

Koronapassikeskustelu koskee ryhmäliikuntaa - ei kuntosaliharjoittelua. Tällä hetkellä näköpiirissä ei ole, että koronapassit  otettaisiin käyttöön yleisesti kuntokeskuksissa. Kuntokeskus Liikussa ei ole koronapassi käytössä.

Tietyillä alueilla on voimassa tartuntatautilain pykälä 58 d.  Liikuntatilojen osalta tämä tarkoittaa, että tiloissa tulee olla mahdollisuus pitää etäisyyttä niin, että yli 15 minuuttia kestävät lähikontaktit (etäisyys alle kaksi metriä) on mahdollista välttää. Aiemmin tehtyjen satunnaisten viranomaistarkastusten mukaan kaikki c ja d pykälissä säädetyt vaatimukset toteutuvat Liikussa moitteettomasti.

Miten voin itse huomioida oman ja kanssatreenaajien turvallisuuden salilla?

Ehdottomasti tärkeintä on huolehtia omasta käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä.

 • Muista, että kipeänä ei tulla salille. Näin suojaat itseäsi ja muita.
 • Pese kädet huolellisesti 20 sekunnin ajan saippualla salille tullessa ja sieltä lähtiessä sekä aina, kun siihen on tarvetta.
 • Pidä huolta hyvästä yskimis- ja aivastushygieniasta. Peitä suusi ja nenäsi paperilla tai hihalla ja pese kädet yskimisen / aivastamisen jälkeen. Yskäisenä ei saa tulla salille.
 • Vie käytetyt paperit suoraan roskakoriin. Laita ne huolellisesti roskakorin sisälle.
 • Kunnioita turvaväliä ja pidä 1-2 metriä etäisyyttä muihin treenaajiin. Huomioi tämä myös taljalaitteessa. Voit itse ystävällisesti huomauttaa, mikäli koet että turvaväli ei ole riittävä, mutta huolehdi myös, että kanssatreenaajilla on mahdollisuus laitteiden käyttöön.
 • Voit puhdistaa laitteiden ja välineiden käsikahvat ennen ja jälkeen käytön, jotta laite on sinua varten juuri puhdistettu.
 • Vältä kasvojen koskettelua treenin aikana ja pesemättömillä käsillä.

Miten ilmanvaihto toimii Liikussa?

Liikuissa on käytössä syrjäyttävä ilmanvaihto (pl. Liikku Kaarina, Pori Mikkola ja Hollola - näissä ilmanvaihto on teholtaan vastaava, mutta tekniikaltaan erilainen), joka laskennallisesti huuhtelee sisäilman useita kertoja tunnin aikana. Raikas ilma puhalletaan saliin alhaalta, ja ilma poistuu yläkautta. Näin sama ilma ei jää tilaan pyörimään pitkäksi aikaa.

Mitä ainetta laitteiden puhdistusaineena käytetään?

Salilla olevissa sumutinpulloissa on desinfioivaa yleispuhdistusainetta, joka tulee toimipisteen siivouspalveluiden kautta. Puhdistusaineen hankinnasta ja sopivuudesta vastaavat siivousalan ammattilaiset. Sumutinpullot täytetään ohjeen mukaisesti laimennetulla puhdistusaineella päivittäin.

Miten käytän sumutinpulloissa olevaa puhdistusainetta?

Suihkuta puhdistusainetta pehmopaperiin ja pyyhi laitteen kahvat ja kosketuspinnat paperilla. Laita paperi käytön jälkeen heti roskiin. Puhdistusainetta ei saa suihkuttaa suoraa laitteeseen tai välineeseen, sillä se kuluttaa laitteen pintoja. Sumutinpulloja tulee käyttää vain paperitelineiden luona, jotta pullot ovat varmasti kaikkien jäsenten käytettävissä.

Miksi Liikussa ei ole käsidesiä?

THL suosittelee ensisijaisesti huolellista käsienpesua vedellä ja saippualla. Käsidesi on korvaava, mutta heikompi vaihtoehto silloin, kun käsien pesuun ei ole mahdollisuutta. Liikussa ohjeistamme pesemään kädet vedellä ja saippualla salille tullessa ja salilta lähtiessä, sekä aina kun siihen on tarve. Liikussa ei ole käsidesiä, sillä siellä on käsienpesumahdollisuus. Omaa käsidesiä voi kuljettaa mukana salitreeneissä, mutta silloinkaan ei tule unohtaa suositusten mukaista käsien pesua.

Miksi salin puolella olevalla vesipisteellä ei ole käsienpesumahdollisuutta?

Salin puolella olevat vesipisteet on määritetty vedenottopisteiksi. Terveysviranomaisten säädösten mukaisesti vedenottopisteet eivät saa samanaikaisesti olla käytössä muihin tarkoituksiin, kuten käsien pesuun. Tämän vuoksi salin puolen vesipisteillä ei ole saippua-annostelijaa.

Miten Liikku valvoo kävijämääriä?

Yksityisten kuntokeskusten kävijämääriä ei ole rajattu. Seuraamme keskusten käyttöasteita ja jäsenmääriä viikoittain. Jokaiselle keskukselle on jo perustamisvaiheessa määritetty tilaan perustuva enimmäis jäsenmäärä, jonka yli emme myy jäsenyyksiä.

Mitkä ovat rauhallisimpia treeniaikoja Liikussa?

Rauhallisimmat treeniajat Liikussa ovat aamut, aamupäivät ja alkuiltapäivät sekä myöhäiset illat. Loppuviikko on aina alkuviikkoa rauhallisempaa. Vilkkainta on aina alkuviikko ja alkuillat. Tutustujat eivät nosta salien käyttöastetta, vaan suuri osa jäsenistä sijoittaa treeninsä ma-to iltoihin.

Aiheuttaako koronatilanne muutoksia Liikun jäsenyyteen? Kuuluuko jäsenyyteen tauotusmahdollisuus?

Liikun jäsenyyttä koskevat normaalit sopimusehdot. Sopimusehtoihin ei kuulu tauotusominaisuutta.


Lue myös