Maaginen motivaatio - Mistä se kumpuaa ja kuinka se syntyy?

Treeni
19.8.2021
Jaa

Elokuussa juhlimme Liikussa onnistumisia. Odotettuja ja yllättäviä, kovalla työllä tehtyjä sekä helposti syntyneitä, aivan kaikenlaisia  onnistumisia. Meillä Liikussahan onnistuja on jokainen, joka tulee treenille. Oli se sitten ensimmäinen, kymmenes tai sadas kerta. Mikä tahansa taustasi, tavoitteesi tai tuleva treenisi onkaan, oleellisinta on, että tulet ja teet. Paras treeni on tehty treeni. 


Paljastetaan se nyt heti: motivaatio syntyy tekemällä. Motivaatio kertoo aina vireydestä; kuinka hanakasti alamme toimimaan. Oleellisinta on ymmärtää, että voimme itse vaikuttaa niihin ajatuksiimme ja tunteisiimme, jotka innostavat meidät toimimaan ja sitä kautta myös sytyttävät motivaation. Motivaatiota ei siis kannata jäädä aktiivisesti odottelemaan; se ei tule yllätysvierailulle ensi maanantaina, viimeisen lomaviikon jälkeen tai vuoden ensimmäisenä päivänä. Motivaatio ilmestyy paikalle tekemällä. 

Alku aina hankala

Jokainen meistä on kohdannut joskus seuraavan tilanteen: Työpäivän jälkeen sohva houkuttelee ja jääkaappi huutaa nimeäsi. Sen sijaan että lysähdät sohvan nurkkaan, solmi lenkkarit jalkaasi ja käy pienellä happihyppelyllä. Ulkoilun jälkeen olo on virkistynyt ja päähäsi on saattanut jopa iskeytyä ajatus uudesta rutiinista tai harrastuksesta. Olo on innostunut ja motivoitunut. Motivaatio on syttynyt tekemällä, sohva-ajatuksesta huolimatta. Ensimmäinen askel motivaatioon onkin kysyä itseltään “mitä voisin itse tehdä motivaation syttymisen eteen”. 

Motivaatiota ja tekemistä hidastavat esteet löytyvät usein päästämme. Näitä ovat mm. pelko, epäusko omiin kykyihin, itseluottamuksen puute ja uskomukset omasta osaamattomuudesta, kriittinen sisäinen puhe sekä asenteet. Näiden muokkaaminen ei kuitenkaan ole ihan helppo juttu, vaan se vaatii laajempaa tutkiskelua. Tarkastellaan seuraavaksi asioita, jotka vaikuttavat motivaatioon, ja mitä voit itse sen eteen tehdä. 

1. OMAT ARVOT JA TAVOITTEET: Varmista, että tavoitteesi palvelee omia arvojasi ja valitsemasi tavoite on omasi. Ihminen kun haluaa elää arvojensa mukaan ja eläminen taas tarkoittaa tekemistä. Kun liikunta tukee omia arvoja (terveempänä eläminen, jaksaminen lasten kanssa) ja tavoite on juuri sinun (ei muiden odottama tai ehdottama), syttyy siihen motivaatio ja liikuntaharrastus sen mukaisesti myös jatkuu myös myöhemmin. Onkin tärkeää kysyä itseltään, miksi teen mitä teen. 

2. YMPÄRISTÖN JA LÄHEISTEN TUKI: Ympäristön tuki motivoitumiselle ja sitä kautta onnistumisille on kiistaton. Läheisten tuella motivaatio säilyy myös niinä harmaampina päivinä, kun taas ilman ystävien tukea voi eteneminen kohti omaa tavoitetta olla hankalaa ja raskasta. Etsi siis ympärillesi ihmisiä, jotka uskovat sinuun ja kannustavat sinua. Kiinnitä huomiota myös siihen millaisella keskustelulla ympäröit itsesi vaikkapa somessa. Onko se negatiivista ja riitaisaa vai elämäniloista ja kannustavaa? Millaisten tunteiden huomaat lisääntyvän kun kohtaat erilaisia viestejä?

3. SISÄINEN PUHE: On tärkeää ymmärtää ajatusten voima ja sisäisen puheen merkitys. Nämä kun määrittävät pitkälti sitä kuinka toimimme (tai vaihtoehtoisesti emme toimi). Jokainen meistä kohtaa arjessaan hetkiä, kun laiskottaa tai olo on epämääräisen väsynyt. Tällöin on hyvä uskaltaa kiskaista nämä “Olen laiska”-ajatukset irti käytännöstä ja käsitellä ne pelkkänä ajatuksena. Sillä, määritätkö itsesi laiskaksi vai toteatko vain kokevasi välillä laiskuuden tunnetta, on iso merkitys motivaatioon ja siihen kuinka toimit. Motivaatio ei ole sitä, että aina olisi hyvä draivi päällä, vaan sitä että toimii siitä huolimatta, että välillä laiskottaa tai tahti on muuten vain hidasta. 

Motivaatio: Tekemistä vaille valmista. 

- Motivaatio syntyy tekemällä. 
- Pohdi mitkä ovat syyt miksi liikut, mikä on sinulle tärkeää ja mitä asioita arvostat elämässä yleensä. 
- Aseta päiville ja viikoille pieniä minitavoitteita, joita kohti edetä. Tavoitteet voivat olla niin pieniä, että olet jo valmiiksi varma, että ne toteutuvat. Se, että asettaa alussa tavoitteensa suorastaan naurettavan helpoksi, voi olla tie pysyvään muutokseen. Onnistumisilla kun on tapana ruokkia uusia onnistumisia. 

Ota ensimmäinen, mukavan helppo tavoite ja tutustu Liikkuun ilmaiseksi ma-ke klo 16-19.  Siinäpä vasta ilahduttava minitavoite. 


Lue lisää aiheesta:
https://www.liikku.fi/blogi/synnyta-motivaatiosi.html