Muutama vinkki syksyn treeneihin koronavirustilanteen osalta

Liikku tiedottaa
25.8.2020
Jaa

Miten koronavirus tarttuu?

Nyt tiedetään, että virus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Ilmavälitteistä, eli pienten aerosolien aiheuttamaa tartuntariskiä on tutkittu, mutta toistaiseksi ei ole osoitettu, että se olisi yhtä merkittävä tartuntatapa kuin pisaratartunta. Riittävä ilmanvaihto ja riittävä etäisyys ihmisten välillä vähentää mahdollisen ilmavälitteisen tartunnan riskiä. Nykytiedon valossa pintojen osuus viruksen leviämisessä ei ole merkittävä. (THL.)

Pysy liikkeessä

Hyvän fyysisen kunnon vaikutusta on tutkittu pandemian aikana tartuntariskin, sairauden voimakkuuden ja toipumisen kannalta. Aiheesta tarvitaan lisää tutkimustietoa, mutta tutkijat kannustavat pitämään huolta fyysisestä kunnosta. Liikunnalla on positiivinen vaikutus mm. immuunijärjestelmään, sydänterveyteen, kehonkoostumukseen sekä stressinsietokykyyn. Hyvän fyysisen kunnon tiedetään myös yleisesti edistävän ja nopeuttavan erilaisista sairauksista toipumista. 

Terveyden kannalta liikkumattomuus vaikuttaa olevan suurempi riski kuin liikunnan harrastaminen ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen - terveenä ja turvavälit huomioiden. Toisaalta äärimmäinen treeni ei ole suositeltavaa ja on tärkeää pitää huolta riittävästä palautumisesta. Riittävän unen, liikunnan ja terveyttä edistävän ravinnon merkitys korostuu pandemia-aikana entisestään.

Vinkit Liikun treenaajille

  • Pidä huolta fyysisestä kunnostasi, nuku tarpeeksi ja syö riittävästi ja monipuolisesti terveyttä edistävää ruokaa
  • Pese kädet salille tullessa ja salilta lähtiessä, sekä tarpeen mukaan kesken treenin
  • Muista hyvä yskimis- ja aivastushygienia, eli suojaa suusi paperilla ja laita paperi heti roskiin. Pese kädet.
  • Huolehdi henkilökohtaisten varusteidesi, kuten kännykän, juomapullon, salihanskojen ja hikipyyhkeen puhtaudesta.
  • Pidä 1-2 metrin etäisyys muihin treenaajiin sarjojen aikana
  • Älä lähde treenaamaan jos tunnet lieviäkään oireita

Liikuissa ilmanvaihtoon ja väljyyteen on panostettu aina. Ilmanvaihto on niin kutsuttu syrjäyttävä ilmanvaihto, jolloin ilma poistuu ylhäältä ja uusi, raikas ilma tulee alhaalta. Näin ilma vaihtuu tehokkaasti eikä sama ilma kierrä tilassa.

Liikussa on edelleen tarjolla puhdistusaineet ja pehmopaperit laitteiden puhdistamista varten. Pinnat eivät ole nykytiedon valossa osoittautuneet erityisen merkittäväksi tartuntariskiksi, mutta laitteiden kosketuspintojen pyyhkiminen on yleisesti fiksu tapa. Käytä pyyhkimiseen puhdistusaineella kostutettua paperia – älä suihkuta puhdistusainetta suoraan laitteeseen.

Treeni-iloa ja mukavaa syksyn jatkoa toivottaen,

Liikun tiimi


Lähteet:

THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus

Hamer, Kivimäki, Gale, Batty. Lifestyle risk factors, inflammatory mechanisms, and COVID-19 hospitalization: A community-based cohort study of 387,109 adults in UK https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7245300/

Woods, Hutchinson, Powers, et al. The COVID-19 pandemic and physical activity. Sports Medicine and Health Science. 2020;2(2):55-64.
 


Lue myös