Paras treeni on tehty treeni, tekijästä riippumatta

Treeni
Uutiset
30.6.2020
Jaa

Hyväntuulisuus, reiluus ja kunnioitus ovat avainasemassa turvallista ja mielekästä treenipaikkaa etsiessä. Kynnys salille lähtemiseen voi joskus olla yllättävänkin suuri. Siksi meille onkin tärkeää, että jokainen treenaaja kokee olevansa yhtä tervetullut liikkumaan. Jokainen treeni on aivan yhtä arvokas, lähtökohdista riippumatta.

Saamme eri kanavien kautta ilahduttavan paljon palautetta tutustujilta ja treenaajilta. Usein palaute on positiivista ja joskus rakentavan kriittistä. Yksi erityisen hyvin mieleen painuneista palautteista kuuluu näin: ”Helkkarin hyvä treenipaikka. Paljon tilaa hengittää, ei tartte ahtaassa tilassa rehkiä. Personal treeneri asiantunteva ja kannustava. Tulkaa ihmeessä treenaamaan. Minä olen jo vanha tiskirätti, mutta Liikussa sitä ei katsota. Jokainen tekee oman vointinsa, terveytensä ja innostuksen mukaan”. Palautteessa on varmasti ripaus huumoria, mutta perussanomaltaan se on kertakaikkisen kannustava!

Tällaisissa palautteissa hymyä leventää erityisesti se, että teknisten puitteiden lisäksi Liikku on arvojemme mukaisesti koettu turvalliseksi, hyväntuuliseksi ja arvosteluvapaaksi treenipaikaksi. Kuntokeskuksen teknisiin ominaisuuksin ja puitteisiin on kohtuullisen helppo vaikuttaa, mutta ihmisten yhdessä rakentama ja jokaisen omaan kokemukseen perustuva mielikuva ei olekaan noin vain hallittavissa. 

Turvallisuus, hyväntuulisuus, reiluus ja kunnioitus on kuitenkin kirjoitettu Liikun dna:han jo perustamisvaiheessa. Ajan saatossa Liikun lauseeksi on muodostunut ”Paras treeni on tehty treeni”. Se tarkoittaa sitä, että sillä, mitä tavoitetta varten treenaat tai mistä lähtökohdista treenaat ei ole mitään väliä. Pääasia on, että tulet, teet oman, itselle sopivan treenisi, ja muistat olla tyytyväinen itseesi ja omaan suoritukseesi. Treeni voi olla 10 minuutin kävely juoksumatolla tai se voi olla suureen kisaan valmistava viimeistelytreeni. Jokainen treeni on aivan yhtä arvokas.

Jokainen treenaaja on tullut salille tekemään juuri sen päivän oman parhaansa ja se riittää, aina. Tämä on kantava ajatus, jonka varaan Liikku on 10 vuotta sitten perustettu. Uskomme aidosti, että jokaisen liikkulaisen treeni on tärkeä ja arvokas. Jokainen, joka kaikista henkilökohtaisista uhrauksistaan huolimatta astuu salille ja tekee tekoja oman hyvinvointinsa edistämiseksi, on aidosti ansainnut kannustavat hymyn ja lämpimän kunnioituksen. Ihmiset ovat salilla ennen kaikkea itseään varten. Se on paikka, jossa saa luvan kanssa nauttia omasta ajasta ja keskittyä itseensä.

Kaikki hyvä lähtee sinusta

Keräsimme pari vuotta sitten Liikun jäseniltä erilaisia tsemppilauseita liikuntaan ja treenaamiseen liittyen. Liikkulaisten jakamissa lausahduksissa ei korostunut itsensä piiskaaminen, hiki, irvistys ja kärsimys eikä niissä nostettu treenaamista arvojärjestyksen korkeimmalle portaalle. Sen sijaan niissä korostui hyvä fiilis, tyytyväisyys omiin valintoihin, lempeä muistuttaminen ja suora kehuminen. 

Nämä jäseniltä kerätyt tsemppilauseet tuntuivat meistä niin Liikun mukaisilta ja osuvilta, että päädyimme laittamaan lauseet pukukaappien oviin ilahduttamaan ja innostamaan. Ne ovat reilua ja kaverillista tunnelmannostatusta ja kiitosta sille parhaalle treenikaverille – omalle itselle. Ne ovat positiivista itsepuhelua ja kannustavaa selkään taputtamista, jota jokainen meistä joskus tarvitsee. Sitä me haluamme edustaa ja se näyttää olevan jäsenillemmekin tärkeää. Tämän kappaleen otsikko, joka sekin on yksi kerätyistä lausahduksista, on pukukaappitekstinä synnyttänyt hymyjä fingerporilaisen huumorin ystäville… Mutta totta se on: Liikun ilmapiiri lähtee meistä kaikista liikkulaisista itsestämme.

Onnistut varmasti

Yksi keräämistämme voimalauseista on ”Onnistut varmasti”. Tee pieniä, hyviä tekoja usein ja nauti omasta suorituksestasi. Pienet parannukset ovat niitä, jotka vievät tavoitteisiin, ja lähtötasosta riippumatta jokainen askel kohti tavoitetta on yhtä arvokas. Joku parantaa tänään ennätystään. Toinen oppii uuden liikkeen, jota on harjoitellut monta kuukautta. Kolmas jatkaa alkulämmittelyn pituutta kahdella minuutilla ja neljäs on tullut salille jo toisen kerran tällä viikolla, vaikka se tarkoittaa poikkeamista totutuista tavoista. Viides tuli, vaikka jännitti, teki pienen testitreenin omien taitojensa mukaisesti ja lähti kotiin pikkuisen varmempana ja innostuneena. Onnistujia koko porukka! 


Muista miksi aloitit

Jokaisella on jokin itselle tärkeä syy aloittaa saliharrastus. Se voi liittyä omaan tai kavereiden kanssa vietettyyn aikaan, fyysiseen tai psyykkiseen terveyteen, ulkomuotoon, stressinhallintaan, kuntoutumiseen, toisen lajin tukemiseen tai vaikka jonkin muun, salin ulkopuolisen tavoitteen saavuttamiseen, johon tarvitaan hyvää lihaskuntoa. Voit purkaa salilla kiukkua ja stressiä tai hakea sieltä rentoutumista, onnistumisen tunteita ja uusia haasteita. Se, miksi treenaat, ei kuulu kenellekään muulle. Pidä itse mielessäsi, miksi aloitit, ja siten pienet motivaatiokuopat tai epävarmuudet tasoittuvat treeni kerrallaan.

Olet hyvä just noin

Tämä on ehkä lempikohtamme jäseniltä tulleissa lausahduksissa. Treenaamiseen liittyy usein pieniä ja suuria tavoitteita. Se on ehdottoman hyvä juttu. Tavoitteet tuovat tekemiseen mielekkyyttä ja toimivat hyvänä motivaattorina. Tavoitteiden saavuttamisen kautta myös huomaamme kehityksemme. 

Salitreeni esimerkiksi parantaa lihaskuntoa, hapenottokykyä ja veriarvoja. Sen kautta voi lisätä henkistä kapasiteettia ja muokata ulkomuotoa. Se voi antaa lisää energiaa arkeen ja se voi saada sinut hymyilemään itsellesi onnistuneen suorituksen jälkeen. Se voi rohkaista, rauhoittaa ja rentouttaa ja se voi vahvistaa, voimistaa ja vetreyttää.  Kuitenkaan mikään tavoite tai mikään tulos ei ole kuntosalilla arvoltaan toista parempi. Salilla käyminen ei ole kilpailua eikä treenaaminen ole arvostelulaji. Sinä olet hyvä just noin.

 

 

Katso TÄSTÄ Kuntokeskus Liikun perustajien mietteet Liikusta ja siitä, miksi sanomme Paras treeni on tehty treeni.