Sanna | Kuntosaliharjoittelu alkoi tuntumaan aina vain paremmalta

Treeni
9.1.2018
Jaa

"Sanotaan, että Siperia opettaa. Siitä en tiedä, mutta väitän, että myös niin kipeät polvet, ettei portaistakaan ei tahdo päästä kierimättä alas, opettaa ainakin sen, että niinkin yksinkertainen laji kuin juoksu voikin olla vaikeaa. Olin harrastanut kuntosalia muutaman vuoden ennen kipeiden polvien ilmaantumista, ja ajattelin tuolloin, että personal trainerit ovat ihan huuhaata. Siis, kai ne painot nyt nousee ilmankin, ja eikös kivut opeta, että jokin on mennyt väärin? Niinhän se kieltämättä opettikin. Kipu opetti, että jos haluan vielä juosta, niin olisi ehkä syytä tarkistaa juoksutekniikkaa sellaisen henkilön kanssa, joka asiasta tietää enemmän.

Polvikivun rauhoituttua ja jään peittäessä juoksumaastot olin päättänyt aloittaa jälleen kuntosaliharjoittelun. Valitsemallani salilla oli mahdollisuus saada personal trainerilta pieni perehdytys kuntosalilaitteisiin. Ja niin minä sitten tapasin Miian. Heti ensitapaamisesta lähtien minulle kävi selväksi, että tämä henkilö tietää, mistä puhuu. Keskustelimme juoksuvalmennuksen ja sitä tukevan kuntosaliharjoittelun aloittamista. Suhtauduin aluksi skeptisesti menestyksen mahdollisuuksiin, mutta valmennuksen edetessä havaitsin, että juoksu tosiaan alkoi jälleen sujumaan, ja näemmä juosta voi ilman polvikipujakin.

Kävi kuitenkin niin, että kuntosaliharjoittelu alkoi tuntumaan aina vain paremmalta. Salille oli todella mukava mennä. Yhteistyö Miian kanssa toimi hyvin, ja Miian tekemät kuntosaliohjelmat vaihtuivat sopivaan tahtiin, pitäen mielenkiintoa yllä. Lopulta olikin pakko myöntää, että juoksu saisi jäädä kakkoseksi ja kuntosali ykköseksi. Miia vaihtoi roolinsa luontevasti juoksuvalmentajaksi personal traineriksi, ja tunsin olevani hyvissä käsissä.

Silläkin uhalla, että tämä kuulostaa kliseiseltä, niin minusta Miia on enemmänkin kuin personal trainer ja yrittäjä. Miian kanssa tuntuu, että hänelle asiakas on ennen kaikkea ihminen, omine vikoineen, puutteineen, mutta myös omalla persoonallaan ja hyvillä puolillaan. Uskon, että Miia tulee toimeen hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa, ja pystyy muokkaamaan valmennustyylinsä kullekin persoonallisuudelle sopivaksi. Kun kohtasin yksityiselämässäni haasteita, Miia huomioi tilanteen ja eli siinä mukana, rinnalla. Miia osaa vaatia, kun sitä tarvitaan, mutta myös joustaa, kun sitä vaaditaan. Valmennuksessa on ollut mukana huumoria, mustaakin kun elämän kärrynpyörä on heilutellut vähän liikaakin, mutta myös vakavuutta ja rauhoittumista.

Elämässä harva asia on ilmaista, ei myöskään valmennus. Kysymys onkin mielestäni siitä, että mitä rahalla saa. Koen saaneeni Miialta hyvää vastinetta kustannuksilleni, enkä ole kokenut maksavani turhasta. Mielestäni kroppaan kannattaa sijoittaa - se on kuitenkin matkatoverina vuosikymmeniä. Ainakin toivottavasti.

Nyt kun joudun harkitsemaan valmennuksen keskeyttämistä toviksi, minusta tai Miiasta riippumattomista syistä, huomaan olevani hieman allapäin. On vaikeaa ajatella aikaa, jossa minulle ei enää asiantuntevasti neuvota liikkeiden suorittamista, jossa myös henkisestä hyvinvoinnistani huolehditaan ja muistutetaan levon tärkeydestä. Kuntosaliharjoittelu ei ollut niin yksinkertaista, kuin alunperin luulin. Ainakaan siis, jos haluaa tulokseksi muutakin kuin kipua ja särkyä.

Olen ollut hyvin tyytyväinen yhteistyöhön Miian kanssa, ja toivon, että minulla on vielä mahdollisuus palata hänen valmennukseensa."

Valmentaja Miia Aitta-aho