Sateenkaari ruokakoriin – monipuolista ruokavaliota helposti

Ravitsemus
18.12.2017
Jaa

C-vitamiinia saa sitrushedelmistä ja kiivistä. Porkkanassa on A-vitamiiniksi muuntuvaa beetakaroteenia ja kalsiumia. Banaanista saa rautaa, kaliumia ja fosforia. Kuulostaa hyvälle, mutta miten tämän kaiken muistaa? Ruokakaupassa suojaravintoaineiden – joihin kuuluvat vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintokuitu - ABCD:t menevät iloisesti sekaisin. Ostoskärryyn sujahtavat turhan helposti tutut ja turvalliset ostokset. Entä jos onnistuisit jo ostoksia tehdessäsi tekemään terveydelle ihanteellisia valintoja?

Vitamiinit löytyvät monipuolisesta ruuasta
Ruokavalion monipuolistamisessa toimii helppo ja värikkään mukava muistisääntö: Kerää koriisi seuraavalla kauppareissulla sateenkaaren värit. Ai pussillinen mahdollisimman värikkäitä irtokarkkeja? Terveyshyötyjä etsivä etsii ruoka-aineet, joissa väriä on luonnostaan. Jätetään väriaineilla tuotettu väriloisto hyllyyn koristeeksi.

Värikoodit auki
Vihreät kasvikset sisältävät runsaasti kalsiumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä sekä A-,C- ja E-vitamiineja. Lisäksi niistä löytyy kuitua ja folaattia, jota suositellaan runsaasti muun muassa raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville naisille. 
Punaisen ryhmän ruoat, kuten tomaatti, vesimeloni, verigreippi ja papaija sisältävät reippaasti antioksidanttina toimivaa lykopeenia. Antioksidantit sekä puolustavat että puhdistavat elimistöä, ja ovat siksi tärkeä osa terveellistä ruokavaliota.
Oranssi on paitsi pirteä väri myös hyvä valinta ruokakoriin. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi porkkana, aprikoosi ja oranssi paprika, ja näistä ruuista saa runsaasti C-vitamiinia, mutta myös kuituja, kaliumia, kalsiumia, flavonoidia ja beetakaroteenia.
Keltaista sisältävien ruokien luteiini suojaa silmiä ja valtimoita. Lisäisitkö salaattiin maissia ja kananmunaa, jonka keltuaisen luteiini on hyvin imeytyvää?
Sinisissä ja violetinsävyisissä ruuissa, kuten mustikoissa, kirsikoissa, munakoisossa, luumuissa ja viikunoissa on muun muassa syövältä suojaavia ja sydäntä helliviä fytokemikaaleja, sekä antioksidanttina toimivaa antosyaania.

Värit mielessä ostoksille
Nappasit kiinni ideasta? Hienoa! Kokeiletko miten värikkään ostoskorin saat kerättyä seuraavalla kauppareissulla? Värikästä kauppareissua!

 

Lähteet: Edwards S. & Sanchez M. 2014. The Challenge Magazine. Fineli 2016.
Awesome Digi 2016.