Taltuta treenitauko - tulokset odottavat!
Uutiset
Miltähän näytti suomalaisten liikunta-aktiivisuus tänä keväänä poikkeusolojen aikana? Siitä ei ole tutkimusta, mutta vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa noin joka viides suomalaisista aikuisista kertoi, ettei harrasta liikuntaa lainkaan. Luku on suuri. Tämän kevään maalis-toukokuussa luku olisi todennäköisesti ollut moninkertainen. Useiden muiden muutosten ohella koronakevät pysäytti monien ihmisten liikuntaharrastukset äkillisesti kuin seinään. Kenelläkään ei oikein ollut tietoa, kauanko tilanne jatkuisi. Nyt rajoituksia on onneksi voitu purkaa ja useimpien harrastusten jatkaminen on jälleen mahdollista. Tähän mahdollisuuteen kannattaa tarttua.
Pieni tauko tekee hyvää, puoli vuotta ei
Kuntokeskus Liikun kävijädatan mukaan ilahduttavan moni on saanut kesäkuussa kiinni liikuntarytmistään ja jatkanut treenejään normaaliin tapaan. Koronatilanteesta aiheutunut mahdollinen treenitauko jäi siten vain 1-3 kuukauden mittaiseksi. Tuon tauon vaikutukset on saatu jo enimmäkseen tasoitettua kesäkuun aikana, jos säännöllinen liikkuminen on jälleen palannut viikko-ohjelmaan. Osalle aktiivitreenaajista lyhyt tauko tai treenien keventäminen on varmasti tehnyt jopa hyvää.
Pienemmällä osalla treenaajista koronatilanteen aiheuttama treenitauko näyttää jatkuvan edelleen tai se on muuttunut aiemmin suunnitelluksi kesätauoksi. Yhteenlaskettu liikuntatauko venyy tänä vuonna helposti jopa puolen vuoden mittaiseksi, jos ajatuksissa on jatkaa treenejä ”sitten syksyllä”. Kuulutko sinä tähän joukkoon?
Lyhyt treenitauko on saattanut olla tervetullut palautumisjakso, joka jopa auttaa nostamaan tuloksia uudelle tasolle. Kuusi kuukautta liikkumattomuutta on kuitenkin kenen tahansa näkökulmasta pitkä aika. Se on puolet vuodesta. Erityisen pitkäksi sen tekee se, että rajoitukset vähensivät monelta meistä myös perus arkiaktiivisuuden minimiin noin kolmen kuukauden ajaksi, siis harrastuspohjaisen liikunnan lisäksi. Moni on viettänyt aikaa enimmäkseen kotonaan, jolloin normaalissa arjessa kertyvät askeleet ja puuhastelut ovat helposti jääneet miltei kokonaan pois. Olemme olleet fyysisesti passiivisempia kuin kenties koskaan aiemmin. Olemmeko myös heikommassa fyysisessä kunnossa?
Kesän alettua ja rajoitusten helpotettua päivittäinen puuhastelu on toivottavasti lisääntynyt ja alamme jälleen päästä kiinni normaaliin arkiaktiivisuuteen. Kohtuukuormitteista ja rasittavaa liikuntaa tai lihaskuntoharjoittelua tämä ei kuitenkaan korvaa. Suurimmalla osalla meistä arkiset askeleet eivät riitä täyttämään liikuntasuositusten osoittamia määriä, eivätkä päivän puuhat yleensä aja lihaskuntoharjoittelun asemaa. Toki pitää aina muistaa, että vähäinenkin liike on parempi, kuin ei liikettä ollenkaan.
Juha Hulmi on koonnut Lihastohtori-blogissaan kiinnostavan artikkelin treenitauon vaikutuksista lihaskuntoharjoittelun näkökulmasta. Kiinnostuneiden kannattaa lukea koko artikkeli, mutta yhteenvetona voi todeta, että 3-4 viikon tauko lihaskuntoharjoittelusta ei artikkelin mukaan vielä vaikuta lihasmassan määrään tai voimaan (arkiaktiivisuuden säilyessä normaalina), mutta sen jälkeen vaikutuksia alkaa tulla. Vaikutukset riippuvat paljon harjoitustaustasta ja iästä sekä arkiaktiivisuuden määrästä. Puolen vuoden tauolla voi olla jo merkittävä vaikutus lihaksen poikkipinta-alaan ja voimatasoihin. Erään blogikirjoituksessa mainitun tutkimuksen mukaan vain kuuden viikon harjoittelemattomuusjakso voi jo aiheuttaa esimerkiksi nuorilla, harjoitelleilla miehillä runsasta voiman häviämistä.
Aloita, tai pikemminkin jatka nyt
Onko sitten aloitusta aivan sama siirtää tuonnemmaksi, mikäli taukoa on tullut enemmän kuin kuukausi? Onko peli menetetty ja alkuvuoden aikana saavutetut tulokset auttamattomasti menetetty? Ei suinkaan! Erinomainen uutinen on se, että voima ja lihakset palautuvat aikaisemmin harjoitelleella varsin nopeasti takaisin verrattuna ensimmäiseen harjoituskertaan. Et siis joudu aloittamaan kaikkea alusta, vaan palaat taukoa edeltäneelle tasolle nopeammin, kuin silloin, kun aloittelit treenaamista ihan ensimmäistä kertaa. Tämä ei tarkoita sitä, että on järkevää venyttää treenitaukoa tarpeettoman pitkäksi ja että tulosten palauttaminen käy kuin itsestään. Kolmen kuukauden tauon kiinniottaminen tapahtuu kuitenkin helpommin ja nopeammin kuin kuuden kuukauden vaikutusten paikkaaminen.
Fyysisten muutosten lisäksi on hyvä tiedostaa se, että mitä pidemmäksi tauko venyy, sitä enemmän liikuntaan liittyvät rutiinisi ehtivät muuttua ja heikentyä. Puolessa vuodessa ehtii oppia taitoja molempiin suuntiin: aktiiviliikkujasta voi tulla tavoiltaan inaktiivinen ja vähemmän liikkunut voi omaksua itselleen aktiivisen liikkujan tavat. Älä siis odota syksyyn. Syksyn tilannetta on ylipäätään vaikea ennustaa tässä vaiheessa. Nappaa kiinni hyvästä treenirytmistä nyt. Tänään on todennäköisesti juuri paras päivä käydä muistuttamassa kehoa ja mieltä siitä, miten hyvä olo kevyestäkin treenistä tulee. Bonuksena saat jo yhdestäkin treenistä todellisen ihmepillerin verran terveysvaikutuksia. Sen vaikutus vain kasvaa, mitä säännöllisemmäksi treenirytmisi rakennat.
Uusi jäsen? Liity jäseneksi klikkaamalla tästä. Vanha jäsen? Voit aktivoida jäsenyytesi voimaan OmaLiikussa, ja aloittaa treenit vaikka samana klikkaamalla tästä.
Mikäli treenisi jatkuvat mökkimaisemissa, ota tueksi Eetu Aallon Voimaa ja massaa kehonpainolla -treeniohjelma TÄÄLTÄ.