Tavoitteen asettajasta tavoitteen saavuttajaksi
Otetaanpas alkuun pieni kertaus. Yksi suurimmista syistä tavoitteissa epäonnistumiseen on se, että emme osaa aina asettaa itsellemme mielekkäitä tavoitteita tai suhtautumisemme tavoitteisiin on vinksallaan. Kahdesta edellisestä kirjoituksesta opimme myös sen, että hyvä tavoite on sellainen, jota kohti haluat edetä. Se ei tunnu pakolta, vaan mukaansatempaavalta ja mielekkäältä. Opimme myös, että hyvä tavoite lähtee sinun arvomaailmastasi eli niistä asioista, jotka koet merkityksellisinä ja saavuttamisen arvoisina. Nyt paneudumme varsinaiseen tavoitteen asetteluun eli niihin tekijöihin, jotka mahdollistavat sen, että saavutat tavoitteesi. Tässä sinulle tavoitteen asettamisen top5 -vinkit, ole hyvä:
1. Arvolähtöisyys – kytke tavoitteet merkityksellisiin arvoihin.
Koska arvosi ovat elämäsi tärkeimpiä periaatteita, kannattaa tavoitteesi liittää niihin. Kun sitoudut arvojesi mukaisiin tavoitteisiin, koet elämäsi palkitsevampana. Sinun on myös helpompi sitoutua sellaisiin tavoitteisiin, jotka liittyvät elämän ensisijaisiin, ei toissijaisiin asioihin.
2. Täsmällisyys, selkeys, mitattavuus.
Niin kauan, kun tavoitteesi eivät ole täsmällisiä, on kyse vain unelmasta. Mitä täsmällisyys ja konkreettisuus tarkoittavat käytännössä? Ehkäpä saat kiinni ajatuksesta seuraavan esimerkin kautta. Jos tavoitteesi on nostaa kuntoa, sanotko itsellesi ”voisin lisätä liikuntaa” vai ”aion kuntoilla vähintään kolmena päivänä viikossa”. Ensimmäinen on ympäripyöreää jorinaa, joka ei ennusta pitkän aikavälin muutosta. Jälkimmäinen on täsmällinen tavoite.
Sinun on vaikea tietää, milloin tavoite on saavutettu ja milloin ei, jos tavoitettasi ei voi mitata millään tavoin. Mitattavuus tekee tavoitteistasi konkreettisia, selkeitä ja täsmällisiä. Tarkkojen tavoitteiden myötä tiedät milloin olla tyytyväinen ja milloin tyytymätön. Tavoitteiden täsmällisyyttä pohtiessasi, voit miettiä, osaatko kertoa ystävällesi, kun hän kysyy: "mistä tiedät, että olet saavuttanut tavoitteesi?" Mikä silloin on toisin? Miltä elämä tuolloin näyttää?
3. Pilko suuri visio konkreettiseksi toiminnaksi.
Tavoitteet rakentuvat pienistä teoista, yksittäisistä päivistä ja kertaluontoisista voimanponnistuksista. Kun tiedät tarkalleen mitä haluat, voit konkreettisesti suunnitella niitä tekoja, jotka askel askeleelta kuljettavat sinut päätavoitteesi luokse. Muista, että me ihmiset kykenemme pilaamaan tavoitteissa onnistumisen myös loputtomalla suunnittelulla. Suunnittelu on tärkeää, mutta hyvin suunniteltu ei todellakaan ole puoliksi tehty. Hyvin suunniteltu on vielä kokonaan tekemättä. Lopulta teot ratkaisevat. Kun haluat saavuttaa tavoitteesi, mieti, mitä aiot tehdä tavoitteesi eteen:
• tänään?
• ensi viikolla?
• kuukauden kuluttua?
4. Hyödynnä voimavarojasi ja selvitä mahdolliset karikot.
Mitkä ovat vahvuuksiasi, esimerkiksi luonteenpiirteesi, joita sinun olisi hyvä hyödyntää? Rohkaise itseäsi tekemään lisää sitä, mikä toimi ja oppimaan asioista, jotka eivät onnistuneet. Voimavarojen hyödyntämisessä on myös kyse siitä, mitkä asiat tukevat tavoitteesi saavuttamista? Näitä voivat olla esimerkiksi perheen tuki, motivaatiotasosi tai aika? Tavoitetutkimuksissa on havaittu, että ihmiset, jotka miettivät etukäteen mahdollisia karikoita, saavuttavat tavoitteensa paremmin. Kyse ei ole pirujen maalaamisesta seinille vaan ennakoinnista. Mitkä asiat sinun elämässäsi vaikeuttavat tavoitteesi saavuttamista? Näitä voivat olla esimerkiksi koettu kiire, osaaminen tai ympäristön vähäinen tuki? Pääasia on, että tiedät, mihin tulee varautua etukäteen.
5. Edistä sitoutumistasi
On ihan tavanomaista, että tavoitepolulla kohtaat myös hetkiä, jolloin into ja motivaatio eivät ole huipussaan. Näitä hetkiä varten on hyvä suunnitella jo etukäteen ihmisiä ja tekijöitä, jotka pitävät sinut oikeassa suunnassa. Yleisimpiä sitouttavia tekijöitä ovat sosiaaliset kontaktit, joille päivittää aktiivisesti tilanne oman tavoitteen edistymisestä. Mieti siis, kenelle haluat kertoa tavoitteestasi. Kenelle haluat olla ikään kuin "tilivelvollinen" edistymisestäsi. On tärkeää tiedostaa ketkä ovat kannustusjoukkojasi ja ketkä eivät. Sosiaalisen ympäristön rooli omien tavoitteiden saavuttamisessa on äärimmäisen suuri. Tavoitematkasta tulee monin verroin helpompaa kun saamme osaksemme kannustusta ja olemme osa sellaista verkostoa, jossa meihin uskotaan. Vastaavasti, tavoitteiden saavuttaminen on todella vaikeaa yhteisössä, jossa sinua painetaan koko ajan alaspäin. Ole siis tietoinen, missä seurassa olet.
Sitoutumisen edistämiseksi sinun voi olla myös viisainta hankkia apua. Saatat kohdata asioita, joita et osaa tehdä ja tarvitset jonkun, joka on ollut samassa tilanteessa tai hänellä on tietotaitoa, jota sinulla ei ole. Muista kuitenkin se, että on sinun vastuullasi kysyä itsellesi apua. Sitoutumisesta puhuttaessa en myöskään malta olla vielä kerran muistuttamatta siitä, että on aina helpompi sitoutua sellaisiin tavoitteisiin, jotka liittyvät elämässäsi niihin kaikkein tärkeimpiin arvoihin.
Kuten olet varmaan hoksannutkin, tavoitteissa onnistuminen ei ole aivan itsestään selvää. Uskon kuitenkin, että näillä eväillä pääset paremmin maaliin. Tsemppiä tavoitematkallesi!
Artikkelin kirjoittaja: Mikko Törmälehto
Lue myös: