Tiedote koronavirukseen liittyen 9.10.2020

Liikku tiedottaa
9.10.2020
Jaa

Koronaviruksesta uutisoidaan tiiviisti ja aiheesta on paljon ristiriitaistakin tietoa. Välillä tilanteen tasalla on haastava pysyä. Seuraamme uutisointia tarkasti ja olemme myös tiiviisti yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin, sekä kansainvälisiin ja kotimaisiin kuntosalitoimijoihin ja järjestöihin. Kuntokeskus Liikku on osa terveyteen ja hyvinvointiin keskittynyttä Cor Groupia, joten olemme varsin lähellä terveydenhuollon ajantasaista tietoa.

Kuntoillessa maskin pitäminen voi olla hankalaa ja siihen ei ole velvoitetta. Sallittua se toki on. Tällä hetkellä valtakunnallinen maskisuositus koskee julkisia tiloja ja yleisötapahtumia. Suositus koskee niitä tilanteita, kun etäisyyttä ei voida itse varmistaa ja lähellä oleskelu kestää enemmän kuin 15 minuuttia. Sairaanhoitopiirit antavat myös alueellisia suosituksia. Mikäli Liikkuun tulee julkisilla kulkuvälineillä, maskisuositus koskee matkaa. Keskuksessa sitä ei ole. Tärkeintä on huolehtia etäisyydestä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 
Kuntosaleja ei ole havaittu merkittäviksi tartuntalähteiksi.  Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan kuntosaleilla tehdyistä 49,4 miljoonasta kuntosalikäynnistä kävijöiden todettu tartuntamäärä on ollut 0,00023 prosenttia (IHRSA 2.9.2020). Mukana oli 2873 kuntokeskusta. Tutkimuksessa tartuntojen ei todettu syntyneen kuntokeskuksesta. Täysin riskittömiä kuntokeskukset eivät ole, kuten eivät muutkaan paikat, joissa on ihmiskontakteja.
 
Liikussa seuraamme käyttöastetta ja kävijämääriä viikoittain. Eniten ihmisiä käy maanantaista keskiviikkoon klo 17-20 välisenä aikana, sillä ihmiset yleensä haluavat treenata alkuviikosta. Hiljaisimpia aikoja ovat aamupäivät ja alkuiltapäivät, joita kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia. Kävijämäärät myös pienenevät aina loppuviikkoa kohti.
 
Koronaviruksen tarttuminen pinnoilta ei nykytiedon mukaan ole merkittävä tartuntatapa. Laitteiden puhdistaminen on Liikussa mahdollista ja suotavaa. Voit pyyhkiä laitteen kahvat puhdistusaineella kostutetulla paperilla, jolloin kahvat ovat puhtaat käyttöäsi varten. Pintojen puhdistaminen on hyvä tapa. Se ei kuitenkaan saa viedä fokusta muista toimenpiteistä. Jos tunnet olosi kipeäksi, pitää salitreeni jättää välistä.
 
Lähtökohtaisesti Liikussa on hyvin tilaa laitteiden välillä ja etäisyyden pitäminen on mahdollista. Liikussa on käytössä syrjäyttävä ilmanvaihto, jolloin ilma poistetaan yläkautta ja uusi, raikas ilma tulee alhaalta. Koko tilan ilma vaihtuu laskennallisesti useita kertoja tunnissa. Se vähentää aerosolitartunnan riskiä, mikä itsessäänkin vaikuttaa olevan pisaratartuntaan verrattuna paljon epätodennäköisempi tartuntatapa.

Täysin riskittömiksi emme voi kuntokeskuksia tehdä, mutta perusohjeita noudattamalla riski ei ole muita paikkoja suurempi. On hyvä tunnistaa myös fyysisen passiivisuuden riskit. Tutkijoiden mukaan ne ovat merkittävät sekä kansanterveydellisesti että yksilötasolla. Jokainen arvioi riskin itse ja me tähtäämme parhaaseen mahdolliseen yhdistelmään sujuvaa treeniä ja turvallista treeniympäristöä. Tiedotamme jäseniämme koronavirustilanteesta ajantasaisesti sähköpostitse sekä nettisivujemme kautta.


Lue myös