Valmentajan suusta: Miten motivoin itseäni treenaamaan tavoitteellisesti?

Treeni
4.2.2019
Jaa

 

Miten pysyn motivoituneena vuoden ympäri? Mitkä asiat saavat minut jatkamaan harjoittelua kuukausi ja vuosi toisensa jälkeen? Mitkä asiat ajavat minua eteenpäin?
Pohdin tässä artikkelissa asioita, jotka ovat motivaationi taustalla. Samalla haastan sinua pohtimaan omaa motivaatiotasi – miten sinä voisit löytää ja ylläpitää kestävän motivaation harjoitteluun?

Miten motivoin itseäni treenaamaan tavoitteellisesti?

Aloitin kilpailemaan klassisessa voimanostossa kolme vuotta sitten. Sitä ennen ehdin käydä kuntosalilla parin vuoden ajan tanssiharrastuksen loputtua. Vaikka uusi kuntosaliharrastus kiinnosti kovasti, minusta tuntui, että jotain puuttui.


1.    Tavoite & päämäärä


Tanssiaikoina meillä oli aina ryhmänä suunta, jota kohti kuljimme. Meillä oli selkeä tavoite ja päämäärä. 
Puolivuosittain esiinnyimme oman tanssikoulumme kevät- ja joulunäytöksissä, jonka lisäksi ehdin kilpailla kaksi kertaa Show -tanssin SM-kilpailuissa. Näiden päälle tuli jo nuorena käytyä esiintymässä erilaisissa katselmuksissa ja tapahtumissa ympäri Suomea.

Kuntosaliharjoittelussa itseltäni puuttui pitkään selkeä tavoite. Se oli se, mitä siis kaipasin – tavoitteellisuutta.
Pelkkä kiinteytymisen tavoittelu ei tuonut minulle samanlaista euforiaa, kuin sain aikaisemmin tanssilavoilla. Kaipasin jotain enemmän. Kiinteydyin kyllä kuten halusinkin, mutta mitä sitten? 
Kun löysin klassisen voimanoston, tuntui että palaset alkoivat lonksahdella kohdilleen. Nyt minulla olisi taas selkeä TAVOITE, jota kohti kulkea. 

En alun perin lähtenyt kilpailemaan edes erityisen ”tosissani”. Tai tosissani kyllä, mutten niin vakavasti. Minulle riitti aluksi se, että minulla oli taas selkeä suunta ja päämäärä, jota kohti kulkisin. Kilpailupäivät lukivat kalenterissani, jolloin minulla oli tavoite ja syy käydä harjoittelemassa viikko toisensa perään.
Kun minulla oli SYY treenaamiselle, olin motivoituneempi harjoittelemaan kuin aikaisemmin. Ja se tuntui todella hyvältä!

Jos nyt mietit hetken aikaa omaa tilannettasi: Mikä on sinun syysi lähteä treenaamaan? Miksi sinä käyt kuntosalilla? Mitä hyvää harjoittelu tuo sinulle?
Kun tiedät MIKSI, sinun ei tarvitse enää etsiä motivaatiota salilla käymiseen.

 

2.    Urheilullinen elämäntapa

 

Minulle urheilu on elämäntapa. Urheilun takia joudun toisinaan luopumaan asioista, joista kaikki eivät välttämättä olisi valmiita luopumaan. Eikä tarvitsekaan.  Mutta minulle se on täysin ok.

Minulta kysytään toisinaan, että miten jaksan treenata vuoden ympäri. En treenaa ”kausittain” vain syksyllä tai vuoden alussa, vaan minulle treenaaminen kuuluu arkeen kesät ja talvet. Treeni ruokkii haluani syödä terveellisesti. Treeni motivoi minua menemään ajoissa nukkumaan. Treenit rytmittävät arkeani ja minä ihan oikeasti ja aidosti nautin siitä.

Minä nautin urheilullisesta elämäntavasta. Kun treenaan, syön hyvin ja nukun riittävästi, minä myös voin hyvin arjessani, olen energinen ja jaksan tehdä myös muita itselleni tärkeitä asioita. En siis koe, että joutuisin lopulta edes luopumaan mistään - koska minulle tämä tapa elää on ainakin tällä hetkellä paras mahdollinen.

On tärkeää miettiä, mitä elämältään haluaa. Millaista arkea sinä haluat elää? Millaiset asiat auttavat sinua voimaan hyvin ja jaksamaan arjessasi? Sinun ei tarvitse elää kuin urheilija. Treenin, terveellisen ruokavalion tai palautumisen optimoinnin ei tarvitse olla sinun prioriteettilistasi kärjessä.

Mutta kun oivallat, että huolehtimalla RIITTÄVÄSTI itsestäsi jaksat paremmin arjessasi, olet energisempi ja voit paremmin, sinulla on energiaa tehdä myös muita itsellesi merkityksellisiä ja tärkeitä asioita – olivat ne sinun kohdallasi mitä tahansa. 

 
3.    Itseni kehittäminen on yksi tärkeistä arvoistani

 

Usko tai älä, mutta en ole koskaan ollut erityisen kilpailuhenkinen. Tämä saattaa yllättää.
Miksi sitten olen kilpaurheilija?

Minulle urheilu on ennen kaikkea itseni kehittämistä. Ja itseni kehittäminen on yksi tärkeistä arvoistani. 
Kehityksen näkeminen ja kokeminen konkreettisesti lisää motivaatiotani harjoitella. Uudet sarjaennätykset salilla tai onnistumiset kilpailulavalla lisäävät haluani kehittyä entistä paremmaksi. 

On jotenkin siistiä nähdä ja testata, mihin kaikkeen oma kroppa pystyy. Parasta siinä on se, että tärkeästä tuesta ja avusta huolimatta (mitä urheilu-urani aikana olen saanut, iso kiitos siitä!) olen lopulta ITSE tehnyt sen työn edistymisen eteen. 

Kukaan ei voi tehdä työtä sinun puolestasi, sinun täytyy tehdä se itse. Mutta kun jaksat tehdä töitä ja onnistut, voit todella kiittää itseäsi onnistumisestasi!
Motivaationi taustalla on siis selkeä, riittävän haastava, mutta realistinen tavoite. Tavoite nojaa myös omiin arvoihini, sillä urheilullinen elämäntapa lisää omaa hyvinvointiani ja terveyttäni. Lisäksi tavoitteellinen treenaaminen on yksi tapa kehittää itseäni niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Sisäinen motivaatio syntyy, kun tavoite nojaa omaan arvomaailmaan. Mikä sinulle on elämässä tärkeää ja miten esimerkiksi harjoittelu linkittyy sinulle tärkeisiin asioihin?

 

Artikkelin kirjoittaja: Liikku Jyväskylän valmentaja Teresa Martikkala. Jos haluat lukea lisää Teresan artikkeleita esimerkiksi treenaamisesta, ravinnosta ja hyvinvoinnista, löydät materiaalia myös Teresan omasta blogista http://www.teresamartikkala.com/blogi/.