Vastine Ilta-Sanomien artikkeliin 10.3.: Alle yksi prosentti Hus:n alueen tartunnoista 7 viikon ajalta on mahdollisesti kuntokeskuksista

Uutiset
10.3.2021
Jaa

Ilta-Sanomat uutisoi tänään 10.3., että kuntosaleille jäljitetyt tartunnat erottuvat selvästi, kun verrataan kaikkia liikuntaharrastustartuntoja Hus:n alueella aikavälillä 11.1.-28.2.2021. Samasta aiheesta uutisoi Iltalehti 6.3. Itse tekstissä mainittu luku, 82 mahdollista (varmistettua tai epäiltyä) tartuntaa, on alle prosentti Hus:n alueen tartunnoista kyseisenä ajanjaksona.

Ilta-Sanomien artikkelissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkärin Eeva Ruotsalaisen mukaan tammi-helmikuussa seitsemän viikon aikana havaitusta yli 9400 koronavirustartunnasta 196 kappaletta on liittynyt liikuntaharrastuksiin. Näistä kuntosaleilla tapahtuneiksi on luokiteltu 82 kappaletta. Kuulostaa paljolta, ja artikkelin yleisökommenteissa todetaankin jo tutuksi tullut “Kiinni vaan!”. En vähättele tartuntojen mahdollisuutta tai määrää, mutta haluan selvyyden vuoksi avata lukuja, sillä ilmeisesti edelleenkään kuntokeskusten sulkemiseen liittyen ei ole tehty vaikuttavuusarviota, vaikka keskuksia on aluehallintovirastojen päätöksellä suljettu Etelä- ja Lounas-Suomen sekä Kanta-Hämeen alueella. 

Hus:n alueella asuu tilastojen mukaan noin 1,1 miljoonaa 15-64 -vuotiasta henkilöä (hus.fi). Suomessa kuntosalikävijöitä 15-67 vuotiaissa on noin 12% väestöstä (Europe Active & Deloitte 2019). Vaikka ikäluokat eivät aivan täsmää, voi luvuista karkeasti johtaa, että Hus:n alueella asuu noin 132 000 kuntosaliharrastajaa. Luku on suuntaa-antava. Kuntokeskus Liikussa vuosina 2010-2018 kerätyn datan mukaan kuntosaliharrastaja käy salilla keskimäärin 1,5 kertaa viikossa. Nopeasti laskettuna Hus:n alueella on tehty artikkelissa viitattuna ajanjaksona noin 1,4 miljoonaa treeniä. Näistä vajaasta 1,4 miljoonasta treenistä 82 kappaletta, eli 0,01 % olisi numeroiden valossa johtanut koronavirustartuntaan. Luvut eivät kerro, ovatko tartunnat seurueen sisällä tapahtuneita eivätkä luvut huomioi eroja erilaisten keskusten ja siellä suoritetun liikunnan välillä. Lukujen hallinnan kannalta kuntokeskukset on yksinkertaista niputtaa kategorisesti saman luokan alle. 

Suoraan Hus:n omiin lukuihin suhteutettuna kaikista alueen 9414 todennetuista koronavirustartunnasta kuntokeskuksiin jäljitettyjen tartuntojen määrä on kyseisellä aikavälillä 0,9%. Edelleen, en vähättele lukuja tai tartuntaketjuja. On selvää että pandemian hillitsemiseksi tarvitaan tekoja ja jokainen meistä varmasti haluaa, että tilanne olisi mahdollisimman pian ohi mahdollisimman pienillä vahingoilla. Tällä hetkellä kuntokeskukset ja liikuntapaikat ovatkin aluehallintoviraston päätöksellä Hus:n alueella kiinni, tai ne noudattavat alle kymmenen hengen rajoitusta. Vaikuttavuus jää nähtäväksi.

Hus:n luvut ovat varmastikin oikeassa siinä, että alle prosentin sisällä kaikista alueen tartunnoista kuntokeskusten osuus erottuu mm. padelista, tanssista ja baletista. Myös harrastajamäärä on täysin eri tasolla. Silti tartuntojen määrä on vain pisara meressä iso kuva huomioiden, yhtään vähättelemättä tapahtuneita tartuntoja. Terveyshyödyt taas ovat valtavat. 

Liikunnalla ja lihaskuntoharjoittelulla on ratkaisevan suuri vaikutus stressinsietokykyyn, toimintakyvyn ylläpitämiseen, kipujen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn, kuntoutumiseen ja ylipäätään arjessa jaksamiseen. Mauno Koiviston sanoin, “liikunta on fyysisesti hyödyllistä, mutta henkisesti välttämätöntä”.  Ulkoilu ja kerrostaloasujan lumityöt eivät yksin riitä vuoden aikajaksolla - onhan liikuntasuosituksissakin erikseen mainittu lihaskuntoharjoittelu kaksi kertaa viikossa. Liikuntaintoa on painettu alas viime vuoden maaliskuusta saakka, vaikka säännöllisen, terveyttäedistävän liikunnan pitäisi olla ylpeyden aihe sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Toivon, että jossain vaiheessa mediassa kiitetään ja kannustetaan niitä suomalaisia, jotka ovat aktiivisesti pitäneet huolta terveydestään säännöllisellä liikunnalla aiempien vuosien ja myös kuluneen vuoden ajan vastuullisesti ja terveysturvallisuutta noudattaen. 

 

Johanna Riihijärvi

Toimitusjohtaja ja perustaja

Kuntokeskus Liikku Oy
 

Lähteet: 

Ilta-Sanomat: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007850804.html

Hus tartunnat: https://www.hus.fi/ajankohtaista/koronavirus-covid-19/koronavirus-lukuina

Hus ikärakenne: https://www.hus.fi/sites/default/files/2020-09/Talousarvio%202020%20ja%20taloussuunnitelma%202020-2022.pdf 

 

Artikkelia korjattu 15.3.: Ajanjaksoa 11.1.-28.2.  koskeva virhe korjattu kahdeksasta viikosta seitsemään viikkoon, ja lukuja korjattu sen mukaisesti 1,6 miljoonasta treenistä 1,4 miljoonaan treeniin.