Virtaa kinttaisiin unesta: liikkulaisten viisi vinkkiä hyvään uneen
Maaliskuussa laitamme virtaa kinttaisiin! Blogisarjan viimeisessä osassa puhumme yhdestä hyvinvoinnin ja terveyden peruspilarista, unesta. Lue liikkulaisten viisi vinkkiä hyvään uneen.
Jokainen meistä tarvitsee unta, mutta unen tarve sen sijaan onkin hyvin yksilöllinen juttu. Keskimäärin aikuinen ihminen tarvitsee unta noin 7-9 tuntia vuorokaudessa. Hyvä perusperiaate onkin käyttää päivästä 8 tuntia töihin, 8 tuntia vapaa-aikaan ja 8 tuntia uneen. Unella on kiistämättä iso vaikutus hyvinvointiimme. Unen vaikutukset ulottuvat muun muassa keskittymiseen, muistiin, tarkkaavaisuuteen ja oppimiseen. Lisäksi unen aikana elimistö palautuu päivän aikaisista rasituksista, kuten vaikkapa lihaskuntotreenistä. Hyvällä ja laadukkaalla unella on positiivinen vaikutus myös painonhallintaan, ja kulkeepa treenikin paremmin hyvin nukutun yön jälkeen. Miten liikkulaiset pitävät huolen laadukkaasta unesta?
Liikkulaisten vinkit hyvään uneen
1. Vällyillä on väliä
Omaan sänkyyn ja petivaatteisiin kannattaa panostaa. Itselle sopiva tyyny ja sänky auttavat paitsi nukkumaan levollisemmin, säästävät ne sinut myös aamuisilta niskakivuilta, joita epäergonominen nukkuminen voi aiheuttaa. Myös peitto kannattaa valita vuodenajan mukaan, jolloin et heräile keskellä yötä palellen tai hikoillen.
"Hyvä sänky, tyyny ja peitto"
"Laadukas sänky on ollut paras investointi hetkeen!"
2. Lämpötila kohdilleen
Mikäpä sen mukavampi tunne, kun hypätä hieman viileiden peitteiden väliin raskaan päivän jälkeen. Myös tutkimusten mukaan makuuhuoneen tuulettaminen kannattaa, ja noin 18-21 asteinen, happipitoinen huoneilma auttaa nukahtamaan. Siitepölykaudella tuulettamista kannattaa kuitenkin välttää, ettei pöly tartu petivaatteisiin.
"Viileä, hyvin tuuletettu makkari ja nukahtamisvalo."
"Makuuhuoneen tuuletus ja tarpeeksi ulkoilua päivään"
3. Liiku itsellesi hyvät yöunet
Hyvät yöunet luodaan jo päivällä. Säännöllinen liikunta kohentaa vireystilaasi jo päivän aikana, mutta onpa sillä vaikutuksia myös laadukkaaseen uneen. Päivällä tehty treeni auttaa muun muassa nopeuttamaan nukahtamista sekä pidentämään syvän univaiheen kestoa. Vältä kuitenkin raskasta liikuntaa myöhään illalla: joillakin se saattaa vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unen laatua. Kevyt kävely ulkoilmassa tai rauhallinen venyttelyhetki sen sijaan voi rentouttaa kehoa mukavasti ennen nukkumaanmenoa.
“Kevyttä liikuntaa / venyttelyä sekä rauhoittumishetki illalla”
“Hyvä treeni päivällä!”
"Jos on menossa 12 h päivässä, niin ei siinä paljoa tarvitse unta enää etsiä ja nukkuu kuin tukki!"
4. Iltarutiinit kunniaan
Opeta kehoasi valmistautumaan nukkumaanmenoon toistamalla samoja, mieluisia ja hyväksi kokemiasi rutiineja iltaisin. Pyri pitämään rutiineista ja unirytmistä kiinni myös viikonloppuisin. Sulje televisio ja älylaitteet sekä himmennä valaistusta jo hyvissä ajoin ennen sänkyyn siirtymistä. Hetki hyvän (ääni)kirjan parissa, rauhallisen musiikin kuuntelu tai neulominen. Mikä sinua rentouttaa parhaiten?
"Rauhoittavat iltatoimet ja rutiinit"
"Televisio ja älylaitteet kiinni hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa”
“Hetki hyvän kirjan parissa auttaa nukahtamaan”
"Puhelin pois viimeistään klo 22.00"
5. Yksityiskohdilla on merkitystä
Niin monta kuin on meitä liikkujia, on myös erilaisia nukkujia. Kun perusjutut ovat kunnossa, astuvat kuvaan pienemmät jutut, jotka saattavat vaikuttaa uneemme yllättävän paljon. Toinen liikkulainen nimesi ehdottomaksi lempparikseen piikkimatolla loikoilun, kun taas toinen vannoi painopeiton nimeen. Kolmas puolestaan huomautti unen tulevan hyvin vasta, kun saa nukahtaa oman murun viereen.
"Painopeitto, ajoissa nukkumaan ja ehdoton on piikkimatto selän alle."
"Piikkimatto :)"
"Oma muru vierellä. Ilman ei tuu unta."
Lainaukset ovat liikkulaisten Instagramissa jakamia vinkkejä palautumiseen. Seuraa Liikkua Instagramissa.
Lue aiemmat liikkulaisten vinkit täältä:
Virtaa kinttaisiin kehonhuollosta