Taustalla sydäninfarkti, tavoitteena parantaa toimintakykyä

Erkillä oli taustalla sydäninfarkti ja tavoitteena parantaa toimintakykyä ja terveyttä, jotta jaksaisi mm. metsästää vielä jatkossakin täydellä tarmolla.

Lähdimme liikkeelle 2+2 mallilla eli 2 kuntosaliharjoitusta ja 2 kestävyysharjoitusta viikossa aktiivisen elämäntavan lisänä. Ravintotapaamisilla oli myös Erkin vaimo mukana, jotta molemmat tietäisivät mistä hyvässä syömisessä on kysymys. Kahdella ravintotapaamisella pyrin vaikuttamaan keskeisimpään pullonkaulaan, jolla saataisiin suurimmat hyödyt. Ongelma löytyi ateriarytmistä niin kuin usein ennenkin. Lisäämällä ruokaa päivälle, saatiin vähennettyä turhaa napostelua ja liian suuria annoksia illasta.

Hyödyt valmennuksesta:

  • Selän kunto on parantunut eikä ole enää jatkuvaa pelkoa heikosta selästä ja kivusta. Tässä koen, että lantionnostoilla on ollut suuri merkitys, jotta pakaroihin on saatu lisättyä voimaa + samalla on saatu lonkkia auki.
  • Selvä parannus notkeuteen, ketteryyteen ja tasapainoon. Sydäninfarktin jälkeen nämä kaikki osa-alueet ottivat takapakkia. Esimerkiksi alkulämmittelyn yhteydessä tehdyt avustetut polvennostot tehtiin alussa niin, että pidin Erkkiä olkapäistä kiinni, jotta hän pysyi pystyssä. Nykyään menee vakaasti yhdellä jalalla tasapainoillen. Hän pääsee myös syväkyykkyyn ja askelkyykyt menevät hienosti ja hyvällä tasapainolla. Lonkkiin on myös tullut mukavasti liikkuvuutta.
  • Kokonaiskunto on parantunut. Tämä selvisi mm. talvella, kun Erkki jaksoi tehdä kaikki pihan lumityöt kerralla. Ennen hänen piti pitää taukoja, äärirasitusta piti välttää ja oli huoli siitä, onko lumityöt liian raskaita sydämelle. Enää ei ole pelkoa, että raskaat työt kuormittaisivat liikaa ja haitallisesti. Valmennuksen lopussa Erkki teki mm. askelkyykkyjä 16 kg käsipainot käsissä ja hänen sanoin ”kaikki oli pelissä”. Kun tällaista rasitusta tulee säännöllisesti 2 x viikossa, jaksaa kotonakin kummasti tehdä erilaisia askareita.

Tähän päälle vielä ne hieman perinteisemmin esille tuodut hyödyt mm. terveyteen liittyen

  • insuliinia 15 yksikköä alas (tyypin 2 diabetes)
  • paino pudonnut 3–4 kg
  • vyötärö pienentynyt -5 cm

Pidän ikääntyvien kehittävästä voimaharjoittelusta myös luentoja, joten jos tiedät sopivan porukan yli 60-vuotiaita miehiä ja naisia, tulen mielelläni pitämään 60–90 minuutin luennon aiheesta. Ota yhteyttä: janne@jvital.fi

Valmentaja Janne Viitanen