Raskausajan säännöllisestä liikunnasta oli hyötyä

Joulukuussa 2015 minuun otti yhteyttä 31-vuotias Katja, joka oli saman vuoden huhtikuussa aloittanut salitreenit ja saanut verkkovalmennuksen dieetillä hyviä tuloksia. Nyt hän oli tullut raskaaksi ja kaipasi neuvoja ja tukea raskausajan liikuntaan ja syömiseen.

Ravintopuolta katsottiin silloin melko joustavalla otteella ja tavoitteena oli lähinnä syödä riittävästi, terveellisesti ja samaa ruokaa mitä muukin perhe. Salilla treenattiin yhdessä koko raskausajan ja asiakkaani oppi hienosti kehittävän lihasvoimaharjoittelun perusperiaatteita eli säännöllisyyttä, nousujohteista ylikuormittamista ja riittävää laatua tekniikoiden osalta. Liikkeet ja kuormat säädettiin raskausajalle sopiviksi.

Raskaudesta toipumisen jälkeen hän halusi päästä samaan kuntoon kuin oli ollut ennen raskautta. Olosuhteet olivat edulliset dieetille, koska kehittävästä lihasvoimaharjoittelusta oli jo kokemusta ja imettäminen vielä lisäsi energiankulutusta n. 300-500 kcal. Ruokamäärät olivatkin melko suuria ja asiakkaani joutuikin jo ostamaan isompia kattiloitakin keittiöön, että sai kaiken ruuan tehtyä. 

Tässä tulokset 6 kk dieetiltä. Treenien alettua 3 kk synnytyksen jälkeen 17.10.2016:
Paino 62,6 kg
Rinnanympärys: 85 cm
Vyötärö kapein: 69 cm
Vyötärö napa: 83 cm
Lantio levein: 100 cm
Reisi vasen, oikea: 52/52 cm
Olkavarsi lepo: 28 cm
Hauis jännitettynä: 29 cm

Viimeisimmät mitat 9.5.2017
Paino: 55,2 kg (-7,4 kg)
Rinnanympärys: 76 cm (-9 cm)
Vyötärö kapein: 64,5 cm (-4,5 cm)
Vyötärö napa: 74 cm (-9 cm)
Pakarat levein: 92 cm (8 cm)
Reisi oikea, vasen: 48/48 cm (-4 cm)
Olkavarsi: 27 cm (-1 cm)
Hauis jännitettynä: 28 cm (-1 cm)

Alla myös Katjan mietteitä valmennuksen ajalta:

"Säännöllinen salitreeni on tuonut kovasti jaksamista arkeen ja vaikuttanut positiivisesti omaan mielialaan (kuten muukin liikunta). Se on myös ollut äitiysloman aikana itselle hyvin tärkeä oma hetki ja irtautuminen lapsiperhearjesta. Salitreenin avulla pääsin eroon jatkuvista niska-hartiaseudun kivuista ja raskauden jälkeen keskikropan vahvistaminen on ollut tärkeässä roolissa.

Raskausaikana tein viimeisen nousujohteisen salitreenin kaksi päivää lasketun ajan jälkeen. Ainoastaan jalkaprässin painot jäivät hieman pienemmäksi, kuin aikaisemmissa treeneissä. Koko raskausajan kävelin pitkiä lenkkejä, viimeisimmän kolme päivää lasketun ajan jälkeen (vauva syntyi neljä päivää lasketun ajan jälkeen). Suuren vauvamahan kanssa ei voinut välttyä ihmetteleviltä katseilta salilla. Osa katseli aika pelonsekaisin tuntein, liekkö pelänneet, että alan synnyttämään kesken treenin? Tuohon aikaan salaa toivoin, että toivottavasti voisin olla muille treenaaville naisille esimerkkinä siitä, ettei (normaali)raskaus ole este treenaamiselle.

Raskausajan säännöllisestä liikunnasta oli synnytyksestä toipumisen kannalta enemmän hyötyä, kuin koskaan osasin kuvitellakaan. Kolme päivää synnytyksen jälkeen tein 1,5 h rauhallisen metsälenkin. Jopa oma mieskin ihmetteli ja sanoi: "ei susta todellakaan usko, että oot synnyttäny just!". Vaikeinta synnytyksen jälkeen oli odottaa kolme kuukautta, että pääsee takaisin salille ja juoksulenkeille.

Synnytyksen jälkeen ruokavaliota tarkasteltiin hieman tarkemmin, mutta edelleen söin normaalia kotiruokaa ja annokset olivat isoja. Nälkää ei tarvinnut nähdä, eikä itselle valmistaa ruokia erikseen, sillä muukin perhe söi samoja ruokia. Rasva lähti palamaan hyvin, toki imetys oli tukemassa tätä prosessia.

Ruokailurytmin säännöllisyys on vähentänyt makeanhimoa, joka on aina ollut se isoin ongelmani. Nykyisin olen myös melko tarkka, että jokaiselta aterialtani löytyy tarvittavat ravintoaineet. Yötöihinkään en enää varustaudu pussillisella karkkia, vaan eväsrasiasta löytyy paljon vihanneksia, pähkinöitä ja järkevästi koostettu lämmin ateria, rahkaa unohtamatta. Toki syön edelleenkin makeita herkkuja, mutta koetan pitää tolkun asiassa."

Valmentaja Janne Viitanen