Elämäntapamuutosta tehdessä kannattaa varata hetki ja miettiä, miksi muutosta haluaa. Mikä on se riittävä syy, että jatkat muutosmatkallasi, vaikka ei aina huvittaisi? Kun saat kaivettua vastauksen itseltäsi, kysy uudestaan miksi. Toista tämä viisi kertaa. Tämä on tärkeä harjoitus, sillä jos sinulla ei ole perimmäistä syytä selvillä, niin ensimmäisen ”hairahduksen” jälkeen olet todennäköisesti valmis luovuttamaan ja palaamaan takaisin vanhaan. ”Ehkä sitten kun on parempi hetki” tai ”kun nyt on vähän kaikkea niin sitten myöhemmin”. Kun sinulla on selvillä, miksi haluat ja mitä haluat, olet jo melko vahvalla pohjalla.
Kun tiedät mitä ja miksi, on aika asettaa tavoitteet. Tavoitteiden olisi hyvä olla mitattavia, toimintaan ohjaavia ja aikataulutettuja. Näin tiedetään, mitä toimia tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan, ja pystytään myös näkemään, onko tarvittavia askeleita otettu. Pelkästään lopputulokseen tähtääviä tavoitetta on vaikea kontrolloida, koska niin moni meistä riippumaton tekijä voi vaikuttaa tähän. Toimintaan ohjaavassa tavoitteessa voimme keskittyä ja harjoitella niitä asioita, joihin me voimme vaikuttaa, eli tekoihin. Vaikka suunnittelisimme kuinka hienoja suunnitelmia, niin loppupeleissä tehdyt teot ratkaisevat sen, saadaanko haluttuja tuloksia vai ei.
Päätavoitteen lisäksi kannattaa asettaa välitavoitteita, jotta päätavoite ei tunnu olevan niin kaukana. Samalla välitavoitteet toimivat eräänlaisina virstanpylväinä. Koemme niistä onnistumisten tunteita ja se ruokkii tekemistä jatkossa. Muista nauttia matkasta. Älä ajattele niin, että olet onnellinen vasta kun pääset tavoitteeseen. Ole onnellinen, kun olet aloittanut muutoksen.
Olemme mestareita asettamaan liian kovia tavoitteita lyhyelle aikajänteelle, mutta emme oikein osaa nähdä mitä kaikkea voimme saavuttaa pitkällä tähtäimellä. Elämäntapamuutos kannattaa nähdä koko elämänmittaisena prosessina ennemmin kuin muutaman kuukauden projektina. Säännöllinen tekeminen ja kärsivällisyys ovat avaimia onnistuneeseen elämäntapamuutokseen.