Ikuisesta laihduttajasta elämäntapamuuttujaksi – Hennan onnistumistarina

ElämäntapamuutosLukuaika: 4 minuuttia

Joensuun Liikussa treenaava Henna päätti tammikuussa 2020 ottaa yhteyttä Liikun valmentajaan Tiiaan. Siitä alkoi pian jo vuoden mittainen matka, jonka aikana liikunta ja terveelliset elämäntavat jäivät pysyvästi osaksi Hennan arkea. Hennan sanoja lainaten: ”Tämä ei ole pikamatka, vaan elämän mittainen maraton”.

Pieniä, konkreettisia ja terveellisiä valintoja joka päivä

Vuoden 2017 syksyllä olimme kumppanini kanssa ulkomailla. Oli lämmintä, aurinkoista ja ihanaa, mutta sisälläni oli paha olla. Olin silloin painavimmillani. Hikoilin jo pelkästä olemisesta, kunto oli olematon ja Etelä-Euroopan merenrantaravintoloissa tuntui, että olin liian suuri tuoleihin ja pöytiin. Silloin mietin ensimmäisen kerran, että jotain oli tapahduttava, ja etenkin pysyvästi. Kitudieetit oli nähty. Halusin olla terve, hyvävointisempi ja haaveilin omista lapsista. Olin vastavalmistunut sairaanhoitaja ja aivan rapakunnossa.

Alkuvuodesta 2018 lähdin tuumasta toimeen. Aloitin uudessa työpaikassa, joka vaati hyvää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Muistan, kun ensimmäisen kerran nousin portaat ylös työpaikalle ja olin kuolla. Hikoilin ja sopivia työvaatteita ei löytynyt. Itketti, ahdisti, masensi. Laihdutin itse, yksin, ilman ammattilaisen apua. Liikuin ehkä liikaa omaan kuntotasoon nähden ja valikoin ruoat sen mukaan, mikä on sallittua ja mikä kiellettyä.

Vuonna 2019 otin mukaan elämäni ensimmäisen valmentajan, koska paloa ja intoa oli parempaan ja terveempään elämään. Valitettavasti kaikki innostus päättyi syksyn flunssakierteeseen, jota kesti kuukausia. Olin jatkuvasti kipeä, liikkuminen ei onnistunut ja sitä mukaa syöminenkin oli mitä sattui. Ennen joulua, aivan kamalassa räkätaudissa päätin, että nyt loppuu itsesäälissä rypeminen ja otin yhteyttä Joensuun Liikun vastuuvalmentajaan Tiiaan.

Oikeastaan kaikki muutos oman pääni sisällä, ja fyysisesti, on tapahtunut vuonna 2020. Tiia suunnitteli liikunnat kuntotasoni mukaan, opetti raamit syömisen suhteen, kannusti jokaisella treenikerralla ja muistutti miksi teen tätä, kun oma usko itseensä oli koetuksella. Kaikkea muutettiin sen mukaan, mitä tarvitsin. Tiia opetti, näytti kädestä pitäen, nosti pystyyn, kun kompuroin. Ohjasi, kannusti ja pikkuhiljaa ajatus ruoasta ja liikunnasta muuttui: mikään ruoka ei ole kiellettyä ja kaikki liikunta ei tarvitse olla räkä poskella vetämistä ollakseen terveydelle hyväksi. Kaloriajattelusta ruoan kanssa irti pääseminen, liikunnan tehokkuudesta/kalorinpoltosta paineista pääseminen ja itsensä hyväksyminen ovat olleet suuria asioita, jotka tapahtuivat pikkuhiljaa. Enää liikunta ei ole pakkopullaa, ruoasta ei tule syyllisyyttä ja kaiken on saanut mahtumaan elämään niin, että tuntuu, että mistään ei ole vailla. Tätä minun elämäni on. Pieniä, konkreettisia, parempia ja terveellisempiä valintoja joka päivä.

Kaiken kaikkiaan näiden kolmen vuoden aikana painoa on pudonnut 40 kg. Tänä vuonna senttejä on lähtenyt vyötäröltä -15,5 cm. Numerot ovat numeroita, mutta kertovat siitä, minkä matkan olen kulkenut ja mitä matkaa kuljen edelleen. Tämä ei ole pikamatka, vaan elämän mittainen maraton.

– Henna, Liikun jäsen, elämäntapamuutoksessa onnistunut

Valmentajan silmin

Hennan kanssa olemme menneet yhteistä taivalta 11 kuukautta, tammikuusta 2020 eteenpäin. Taustakartoituksen jälkeen räätälöin Hennalle valmennuspaketin, joka palvelee hänen arkeaan ja tavoitteitaan. Flunssakierteen lopettamiseksi järkevöitettiin treenien määrään ja panostettiin laatuun. Samalla hiottiin ajatusmallia ruokavalion suhteen monipuolisemmaksi ja ravitsevammaksi. Kun pyörät lähtivät rullaamaan, jouduin jopa jarruttelemaan Hennan intoa ja tekemistä liikuntaa kohtaan. Kuten elämään, on myös tähän jaksoon sattunut ylämäkiä useampi peräkkäin. Silloin tärkeääkin tärkeämpänä osana on valmennussuhteen avoimuus, joka tässä valmennuksessa on ollut aivan uskomatonta. Ajatusten ääneen sanominen on helpottanut mäkien voittamista sekä antaneet minulle avaimet valmentajana tuoda osaamistani Hennalle oikeaan aikaan tueksi.

Hennasta on matkamme varrella kuoriutunut lähes 20 kg kevyempi, entistä vahvempi, liikunnan iloa pursuava elämäntapamuuttuja. Kyllä, lähes jokaisella treenikerralla Liikun radiosta soivat biisit ovat pitäneet sykettä yllä myös sarjapalautusten aikana. Valmentajana en osaa edes pukea fiiliksiäni ja onnistumisen iloa sanoiksi. Tällaisen muutoksen matkaa on sanoinkuvailemattoman ihanaa olla mukana toteuttamassa ja todistamassa. Kokonaisvaltaista terveyttä, onnistumisen elämyksiä, unelmien tuomista lähemmäksi. Me jatkamme yhteistä taivalta eteenpäin kohti valmennuksen vuosipäivää juhlistaen!

-Tiia Suvela, Joensuun Liikun vastuuvalmentaja

Haluaisitko myös tehdä elämäntapojen muutosta? Tutustu Liikun henkilökohtaisen valmennuksen palveluihin ja löydä vierellesi upea valmentaja tukemaan sinua muutoksessasi.

Yksityinen: Tiia Suvela Valmentaja

Värikäs, tasapainoinen ja terveellinen elämä on elämäni perusarvoja. Kuten kaikilla se vaatii säännöllisesti hyvien valintojen tekemistä. Välillä astumista epämukavuusalueelle, jotta löydämme vahvuutemme ja koemme onnistumisen tunteita. (Huomaamattomista) valinnoista koostuu myös sinun elämäsi ja se on nyt!

Tutustu valmentajaan