Liikku jo 50 toimipisteessä

YleinenLukuaika: 5 minuuttia

Liikku numero 50 avaa ovensa maanantaina 8.1.2024 Helsingin Viikissä! Pitkä matka on tultu Oulun Alasintieltä koko Suomen laajuiseksi kuntokeskusketjuksi. Matkaan on mahtunut monenmoisia ennätyksiä, hymyjä, lihaskramppeja, huoltotoimenpiteitä, mutta ennen kaikkea suuri joukko täyden kympin tyyppejä. Anna kun kerromme sinulle vähän tarkemmin tarinaamme.

Mistä kaikki alkoi?

Kuntokeskus Liikku syntyi vuonna 2010 kahden yrittäjän, Johanna ja Heikki Riihijärven, unelmasta. Mielessä oli pyörinyt jo jonkin aikaa ajatus kuntosalista, jossa ihmiset voisivat treenata viihtyisissä ja avarissa tiloissa, laadukkailla laitteilla, ja järkihintaan. Tärkeää oli, että Liikku olisi paikka, jossa voi iloita jokaisesta tekemästään treenistä; oli se sitten lyhyt tai pitkä, fiilistelevä tai tavoitteellinen. Paikka, josta lähtiessä voisi hymyillen todeta, että kannatti taas käydä. Lopulta Heikki kysyi ratkaisevan kysymyksen: Miksi ihmiset eivät tulisi? Unelmasta tuli totta ja ensimmäinen Liikku avattiin Oulun Limingantulliin.


Vuonna 2010 niin kutsutut budjettisalit alkoivat juuri rantautua Suomeen. Pitkiä sitoumuksia edellyttävien jäsenklubien vastapainoksi haluttiin tarjota edullista peruspalvelua laajemmalle asiakaskunnalle, joustavalla kuukausisopimuksella. Liikku oli yksi tämän trendin edelläkävijä ja kotimainen vaihtoehto, joka erottautuu satsaamalla palvelun laatuun ja sujuvuuteen. Korkealaatuisten tilojen lisäksi konseptiin kuuluvat helppo nettipohjainen asiointi ja ammattimaiset valmennuspalvelut. Liikku oli aikanaan ensimmäinen suomalainen kuntokeskus, jonne jäsenyys ostettiin vain ja ainoastaan verkkokaupan kautta. Vuonna 2010 se saattoi olla jopa hieman hullua!

“Ihan v**** hyvä sali. Elekää menkö konkurssiin.”

Näin luki yhdessä palautelapussa, joka löytyi Suomen ensimmäisen Liikun, Liikku Oulu Limingantullin, postilaatikosta syksyllä 2010. Siis silloin, kun ensimmäinen Liikku oli juuri perustettu. Liikku ihastutti asiakkaita jo tuolloin avarilla ja raikkailla tiloillaan. Suomalaiset koivut ja keväisen vihreät yksityiskohdat ilahduttivat asiakkaita, tulivatpa he Liikkuun sitten ensimmäistä tai kymmenettä kertaa. Ihmiset vaikuttivat tykkäävän, joten Riihijärvet päättivät avata myös toisen Liikun Oulun Kaakkuriin vuonna 2013. Myös Kaakkurin vastaanotto oli lämmin. “Kolmas kerta toden sanoo”, Riihijärvet tokaisivat ja avasivat kolmannen Liikun vuonna 2015 Oulun Ruskoon.

“Jokapaikanhöyläksi” itseään tituleeraava Heikki Riihijärvi sai toimia alkuaikoina myös Liikun mainoskasvona.

Suunta Oulun ulkopuolelle ja kaasu pohjaan

Vuonna 2016 oli aika katsoa Oulun ulkopuolelle, ja Liikku Kajaani sekä Liikku Jyväskylä avasivat ovensa, mikä nosti Liikkujen kokonaismäärän jo viiteen! Samana vuonna Liikku sai lisää eväitä kasvumatkalleen, kun suomalainen terveys- ja hyvinvointialan konserni COR Group tuli yrityksen pääomistajaksi. COR Groupin avulla vuonna 2017 Liikun tarina levisi niin etelään kuin pohjoiseenkin ja keväänvihreät kuntosalit nousivat myös Hollolaan ja Kemiin. Vuonna 2018 kaasu painettiin todella pohjaan. Avajaisia vietettiin täyden kympin tyyppien kanssa (*vedä henkeä*) Seinäjoella, Haukiputaalla, Kaarinassa, Porissa, Ylöjärvellä, Joensuussa, Kokkolassa, Ylivieskassa, Rovaniemellä, Imatralla, Mikkelissä, Forssassa ja Lahdessa. Ja kappas, vuoden 2018 loppuun mennessä Liikkuja oli jo 20!

Vuosi 2019 startattiin Mansessa, kun Liikku avattiin Tampereen Turtolaan. Tiesitkö, että Turtolan Liikun jäsenyysmyynti on ollut jo viisi kertaa suljettuna maksimimäärän täytyttyä? Mielestämme oma tila ja oma rauha ovat avaimia sujuvaan treeniin, ja maksimijäsenmäärä on yksi Liikun tavoista huolehtia sujuvien treenien toteutumisesta. Olemme määritelleet jokaiselle keskuksellemme jäsenmäärän, jonka täyttymisen jälkeen keskuksen myynti suljetaan väliaikaisesti ja avataan vasta, kun jäsenyyspaikkoja vapautuu. Turtolan jälkeen vuonna 2019 avattiin vielä 6 keskusta ympäri Suomen.

Vauhti ei ole hidastunut tämän jälkeenkään. Vielä muutama nosto Liikun viimeisistä vuosista; Helsingin ensimmäinen Liikku, Liikku Itäkeskus avattiin helmikuussa 2021, vuonna 2023 liikkulaiset rikkoivat 50 000 jäsenen rajan ja nyt Liikussa treenaakin jo noin 60 000 täyden kympin tyyppiä!

Lihaskrampeilta ja kommelluksilta ei voitu välttyä

Matka 50 keskukseen ei ole ollut helppo. Matkaan on mahtunut monenmoisia lihaskramppeja, huoltotoimenpiteitä ja yksi pandemiakin. Pian avattavan 50. Liikun avajaisten alla on sopiva hetki muistella myös avajaisissa sattuneita kommelluksia. Johanna ja Heikki kertoivat kolmista ikimuistoisista avajaisista…


“Kolmas Liikku, Liikku Oulu Rusko avattiin tammikuussa paukkupakkasilla. Ulkona taisi olla noin 30 astetta pakkasta. Ensimmäisellä viikolla kiinteistön viemärit menivät tukkoon, vessat ja kaikki. No, viemäriauto oli tilattava ja heidän työtään varten salin ulko-ovea oli pidettävä auki. Siitä seurasi se, että salin tuulikaapin lämminvesiputki räjähti. Saimme Ruskon tuulikaappiin sitten oikean höyrysaunan! Kova pakkanen ja tuulikaapissa oleva kuuma vesi loivat höyryefektin, jokaisella ulko-oven avauksella. Olivat asiakkaat kyllä ihmeissään!” Heikki aloittaa.

“Tai entäs viides Liikku, Liikku Jyväskylä, kun menit työkaverimme Jussin kanssa vähän auttamaan rakennusmiehiä? Porasitte lamppujen virtakiskoja kattoon ainakin 20 metriä ja yömyöhään. Aamulla, kun rakennusmiehet saapuivat paikalle kävikin ilmi, että kiskot olivat väärinpäin eikä niihin saatu virtaa!” Johanna jatkaa.

“No, vielä kolmas tarina. Yhteen väliin kokeilimme piilottaa lahjakortteja avajaisissa salille. Ylivieskan Liikun avajaisissa väkeä oli paljon heti ovien auettua. Ihmiset säntäsivät ympäri salia etsimään lahjakortteja. Samalla hetkellä työntekijämme Terhi huomasi, että lahjakortit olivat vielä hänen takataskussaan! Sitten äkkiä niitä vaivihkaa piilottelemaan ympäri salia. Loppu hyvin kaikki hyvin, jokainen lahjakortti löysi uuden kodin ja sekin keskus saatiin avattua tyylikkäästi.”
Riihijärvet päättävät.

On siis kokeiltu, säädetty ja sählätty! Onneksi vuosien aikana kommelluksista on opittu ja jokainen keskus on saatu onnistuneesti avattua. Yksi hauska fakta avajaisiin liittyen on myös se, että Riihijärvistä vähintään toinen on ollut paikalla jokaisissa avajaisissa.

Mitä Liikku on tänä päivänä?

Tänä päivänä Liikku liikuttaa lähes 60 000 täyden kympin tyyppiä ympäri Suomen, aina Rovaniemeltä Helsinkiin ja Vaasasta Lappeenrantaan. Tämä joukko parhaiden treenien tehtailijoita on aikamoinen. Esimerkiksi vuonna 2023 liikkulaiset tehtailivat yli 3 miljoonaa treeniä. Se on yli kolme miljoonaa kertaa arvokasta omaa aikaa, kohonneita energiatasoja ja parempaa mieltä!

Matkan aikana Liikku on kasvanut ja kehittynyt, voisi jopa sanoa, että olemme 50 keskuksen kypsässä iässä. On kuitenkin asioita, jotka ovat pysyneet täysin samanlaisina ja pysyvät tästä eteenpäinkin. Meitä ajaa eteenpäin sama innostus kuin ensimmäistä Liikkua rakentaessa. Reiluus, rohkeus, elämänilo ja kannustaminen ohjasivat tekemistämme silloin, nyt ja tulevaisuudessa. Ja entäs koivut, vihreys ja avarat tilat? Ne eivät taatusti ole lähdössä minnekään!