Liikunta hidastaa vanhenemista

HyvinvointiLukuaika: 3 minuuttia

Tiesitkö, että tutkimuksien mukaan seitsemänkymmentävuotiaat voivat olla fysiologisesti samalla tasolla kuin vähintään 30 vuotta nuoremmat? Vanhenemista ei voi pysäyttää, mutta liikunnalla sitä voi hidastaa. Kuinka mahtavaa!

Biologinen ikääntyminen tarkoittaa fysiologisten toimintojen heikkenemistä. Tämä johtaa muun muassa heikompaan stressinsietokykyyn ja kasvavaan sairastumisalttiuteen. Iän tuomat muutokset ovat yksilöllisiä, mutta tutkimuksen mukaan ikääntyminen aiheuttaa ainakin seuraavia muutoksia:

  1. Lihasmassan pieneneminen
  2. Pituuden väheneminen
  3. Helpompi painon nousu
  4. Luustomassan pieneminen
  5. Tapaturmavaaran kasvu

Tiede ei ole vielä täysin selvillä siitä, mikä osa fyysisestä heikentymisestä on väistämätöntä ja kuinka paljon onkaan loppujen lopuksi kyse nykyaikaisten elintapojen aiheuttamasta rappiosta. Selvää on kuitenkin se, että pysymällä fyysisesti aktiivisena ja suosimalla terveellisiä elämäntapoja voit ikääntyä selvästi hitaammin kuin passiiviset lajitoverisi.

Tutkimus liikunnan nuorentavasta mahdista

Journal of Applied Physiology -lehdessä julkaistu tutkimus käsittelee liikunnan vaikutusta ikääntymiseen ja sen hidastumiseen. Tutkimuksessa oli mukana yli 70-vuotiaita miehiä ja naisia, jotka olivat harrastaneet liikuntaa vuosikymmenien ajan. Tutkijat mittasivat koehenkilöiden aerobista kapasiteettia, eli lähinnä hapenottokykyä ja lihasten kykyä käyttää hyväkseen saamaansa happea. Tutkittavilta selvitettiin myös hiussuonien määrä sekä tiettyjen entsyymien tasoja lihaksissa.

Mittauksissa huomattiin, että liikunnalliset seitsemänkymppiset olivat samalla tasolla kuin vähintään 30 vuotta nuoremmat terveet ihmiset. 75-vuotiaiden sydän- ja verisuoniterveys oli samaa luokkaa kuin 40-45-vuotiailla. Kävi myös ilmi, että liikuntaa harrastaneiden ikäihmisten lihakset vastasivat nuorten lihaksia, sillä niissä oli yhtenevä määrä hiussuonia ja entsyymejä. Vanhempien aerobinen kapasiteetti oli pienempi kuin nuorilla, mutta kuitenkin noin 40 prosenttia korkeampi kuin heidän ikäisillään ihmisillä, jotka eivät harrastaneet liikuntaa.

Kannattaako ikääntyvän liikkua?

Sen lisäksi, että liikunnan on todettu hidastavan vanhenemista, on siitä paljon muutakin hyötyä. Liikunnan avulla keho pysyy toimeliaana ja terveenä, pitää yllä tasapainotaitoa sekä pitää yllä luuston vahvuutta. Toki liikunta myös parantaa unen laatua sekä piristää mieltä, liikut sitten yksin tai yhdessä. Monipuolinen liikunta myös hidastaa lihasvoiman vähenemistä sekä pitää yllä liikkuvuutta. Jopa terveydenhuollossa liikuntaa käytetään monien sairauksien hoitoon ja kuntoutukseen.

Miten ikääntyvän kannattaa liikkua?

Tärkeintä liikuntalajin valitsemisessa on, että laji on liikkujalle mieleinen. Kaikki liikunta on hyvästä ja auttaa pitämään yllä fyysistä toimintakykyä, mutta tärkeää olisi myös liikuttaa kehoa monipuolisesti. Erityisen tärkeää on myös lihaskunnon harjoittaminen, sillä jo 50-vuotiailla lihasmassa on pienentynyt n. 10%, 70-vuotiailla jo 40%. Muun muassa Tyksin sisätautien ylilääkäri Jan Sundell on puhunut ikääntyvien kuntosalitreenien puolesta. Hänen mukaansa säännöllinen lihaskuntoharjoittelu lisää iäkkäiden lihasvoimaa 10-30 prosenttia jo muutamassa kuukaudessa. Lihaskuntoharjoittelu onnistuu niin kotonakin, mutta myös kuntosalilla.

Miten liikunta kannattaa aloittaa turvallisesti?

Parasta liikunnassa on se, että sen voi aloittaa milloin vaan! Ei ole ikärajaa sille, kuka voi aloittaa terveys- tai kuntoliikunnan. Pääasia on, että aloittaminen sujuu rauhallisesti, oman kuntotason mukaan. Esimerkiksi kuntosaliharjoittelu on oiva tapa aloittaa monipuolinen liikunta. 1-2 kuntosalikertaa viikossa riittää hyvin aloittelevalle liikkujalle, eikä yhden harjoituskerran tarvitse kestää kuin noin 45-60 minuuttia. Pääset aloittamaan kuntosaliharjoittelun turvallisesti, kun otat ensimmäiselle kerrallesi mukaan vaikkapa Liikun valmentajan. He auttavat sinua mielellään laitteiden opastuksessa sekä kertovat minkälaisia treenejä sinun kannattaa tehdä.

Lähteet:

https://www.ts.fi/uutiset/3703711
https://www.tehylehti.fi/fi/terveys/liikunta-hidastaa-vanhenemista-selvasti-luultua-enemman-liiku-nain
https://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikkumaan/aloittajan_liikuntaopas/ikaantyminen_ja_liikunta