Milloin salille flunssan jälkeen? Paina mieleen tämä sääntö!

HyvinvointiLukuaika: 2 minuuttia

Flunssaa on nyt runsaasti liikkeellä. Tässä artikkelissa kerromme, milloin ja miten salitreenien pariin kannattaa flunssan jälkeen palata.

Kun flunssa iskee, on lepo paikallaan. Lepopäivistä pihistäminen ei kannata, vaan flunssa on tärkeää sairastaa pois ennen salitreenien pariin palaamista. Ilman kunnon toipumista, flunssa pitkittyy. Sairaana keho on rasitustilassa, eikä liikunnasta tällöin saa samanlaista hyötyä puolikuntoisena. Liian aikainen liikkeellelähtö voi pahimmillaan kostautua jälkitaudeilla.

Oman olon kuuntelu on tärkeää. Jos olo tuntuu heikolta, on parempi jäädä kotiin lepäämään. Liikunta kannattaa startata vasta kun oireita ei enää ole ja olo tuntuu kaikin puolin terveeltä. Hyvä muistisääntö on, että palautumiseen on hyvä varata saman verran aikaa kuin mitä flunssa on kestänyt. Jos siis olet ollut kipeänä kolme päivää, lepää vielä toiset kolme päivää ennen treenien aloittamista.

Kun flunssa on taltutettu, kannattaa salitreeni aloittaa kevyillä painoilla tai esimerkiksi kehonpainotreenillä. Ekoilla kerroilla kannattaa raskaan voimatreenin sijaan suosia n. 2-3 sarjan treenejä, pitkillä 12-20 toistoilla ja kevyellä vastuksella. Maltti on valttia tässäkin. Treenitehoja voi lisätä pikkuhiljaa, kun kevennetty startti on tehty ja treenien jälkeinen olo on ollut hyvä. Treenin aikana kannattaa seurata myös omaa sykettä. Korkea syke matalatehoisen treenin aikana voi kertoa, että liikkeelle on lähdetty liian varhain.

Lähde Terveystalo