Kuvassa valmennetteva ja valmentaja

Salitreenien aloittaminen – vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

TreeniLukuaika: 3 minuuttia

Mitä salilla oikein pitäisi tehdä, kuinka usein siellä kannattaisi käydä ja miten pitkään treenien tulisi kestää? Kuinka laitteet toimivat, miten niitä säädetään ja mitkä laitteet ja liikkeet sopivat aloittelijalle? Uutta harrastusta aloittaessa mielessä saattaa pyöriä paljon kysymyksiä ja olo saattaa tuntua epävarmalta – mikä on täysin luonnollista!

Haluan auttaa sinua saamaan lisää varmuutta salitreenien aloittamiseen ja siksi kokosinkin tähän artikkeliin usein kysyttyjä kysymyksiä kuntosaliharjoittelun aloittamiseen liittyen. Toivottavasti tämä auttaa sinua löytämään lisää itsevarmuutta sekä selkeyttä siihen, mitä salilla kannattaa tehdä. Jos et löytänyt vastausta johonkin mielessäsi pyörivään kysymykseen, voit laittaa minulle myös sähköpostia – löydät yhteystietoni klikkaamalla valmennusprofiiliini – niin vastaan kysymykseesi mielelläni!

Kuinka usein treenaamassa kannattaisi käydä?

Treenien määrä kannattaa valita sen mukaan, millaiset resurssit sinulla on käytettävissäsi. Kuinka monta kertaa ehdit, jaksat ja pystyt treenata viikon aikana?

Aloittelijalle sopiva treenien määrä on yleensä 1-3 treeniä viikossa. Jos ensimmäisten viikkojen jälkeen tuntuu siltä, että harrastus vie mukanaan ja aikaa ja energiaa riittää, voi treenien määrää tietysti aina lisätä!

Mitä salilla kannattaa tehdä?

Salitreenin alussa on suositeltavaa tehdä jonkinlainen alkulämmittely. Alkulämmittelynä voi toimia kävely tai pyöräily salille, mutta yhtälailla hien voi nostaa pintaan jollain salin cardiolaitteista eli esimerkiksi juoksumatolla, soutulaitteella tai crosstrainerilla. Perään voit halutessasi tehdä hieman liikelaajuuksia avaavia toiminnallisempia liikkeitä, esimerkiksi pyöritellä keppiä tai kuminauhaa. Näin saat myös nivelet lämpimiksi ja samalla yhdistettyä liikkuvuusharjoittelua osaksi treeniäsi!

Alkulämmittelyn jälkeen voit tehdä esimerkiksi 5-8 lihaskuntoliikettä, joiden avulla kehität voimatasojasi, muokkaat kehonkoostumustasi sekä tuet painonhallintaa.

Treenin päätteeksi on suositeltavaa tehdä jonkinlainen kevyt loppuverryttely, esimerkiksi juoksumatolla kävellen ja perään lyhyet venytykset niille lihasryhmille, joita treenasit.

Miten pitkään treenien tulisi kestää?

Treenien kestoa merkittävämpää on se, että ylipäätään tulet treenaamaan sekä se, mitä treenin aikana tapahtuu. Treenien kesto kannattaa aina suhteuttaa käytettävissäsi olevaan aikaan.

Eli lyhyt treeni ei siis ole mitenkään huonompi kuin pitkä. Paras treeni on tehty treeni! Kaikki liike on aina lopulta kotiinpäin ja treenien kesto tärkeämpää onkin se, että vain tulet ja teet!

Mitä liikkeitä minun kannattaisi valita?

Suosittelen aloittamaan koko kropan treeneistä eli niin, että valitset monipuolisesti koko kehoa kuormittavia liikkeitä. 1-2 liikettä lihasryhmää kohden riittää alkuun hyvin yhteen treeniin.

Esimerkkejä aloittelijoille sopivista liikkeistä:

  • Jalat (etureidet, takareidet ja pakarat): jalkaprässi, lantionnosto lattialla, polven ojennus ja koukistus laitteessa
  • Ylävartalon vetävät lihasryhmät (leveä selkälihas, hauikset ja takaolkapäät): vaakasoutu laitteessa, ylä- ja alatalja, hauiskääntö tangolla, vipunostot taakse käsipainoilla
  • Ylävartalon työntävät lihasryhmät (rintalihakset, ojentajat ja olkapäät): rintaprässi, pystypunnerrus laitteessa, rankalainen punnerrus tangolla
  • Keskivartalo (syvät, suorat ja vinot vatsalihakset): istumaannousu, jalkojen lasku selinmakuulla, vinot rutistukset

Valitse 1-3 liikettä jokaisesta ryhmästä – näin pääset jo pitkälle!

Haluaisitko, että joku auttaa sinua kädestä pitäen sopivien liikkeiden ja laitteiden valinnassa sekä niiden käytössä salilla? Haluaisitko varmistaa, että pääset turvallisesti ja tehokkaasti alkuun harjoittelussasi?
Henkilökohtaisen valmennuksen avulla opit treenaamaan turvallisesti ja tehokkaasti ja saat lisäksi rutkasti itsevarmuutta, intoa ja motivaatiota treenaamiseen. Harjoittelusta tulee mielekäs rutiini ja tulet salille itsevarmana ja innostuneena, kun sinulla on selkeä käsitys siitä mitä ja miten salilla kannattaa treenata. Näin myös motivaatio pysyy korkealla ja varmistat tavoitteidesi saavuttamisen!

Valmennuksessa parasta on se, että se ei vain takaa tavoitteidesi saavuttamista – vaan lisäksi saat kaikki tarvittavat tiedot ja taidot kehittävästä harjoittelusta koko loppuelämäksesi. Et siis maksa vain valmennuksesta – vaan siitä, että osaat treenata turvallisesti ja tuloksekkaasti myös valmennuksen jälkeen.

Erityisnostona sanoisin, että valmennuksen ansiosta sain runsaasti itseluottamusta käydä salilla, järkyttävän määrän motivaatiota ja mielettömästi onnistumisen tunteita. Mielestäni näille asioille ei voi edes laittaa hintalappua, joten valmennus oli todella kaiken arvoista.

Max

Ota yhteyttä ja varaa paikkasi valmennukseen, niin varmistetaan yhdessä, että harjoittelusi on tehokasta, turvallista ja ennen kaikkea mukavaa ja innostavaa tekemistä, joka tuo sinulle virtaa ja voimaa arkeen nyt ja tulevaisuudessa!

Teresa Huhtinen Valmentaja

Äitiyslomalla vuoden 2024 loppuun

Lisää voimaa ja suorituskykyä terveyttä ja hyvinvointia edistäen – tuloksista tinkimättä! Autan sinua keskittymään oikeisiin asioihin harjoittelussa ja ravitsemuksessa, jotta saat tietysti hyviä tuloksia ja jotta sinulla jää enemmän aikaa myös muuhun elämään.

Tutustu valmentajaan