Valmentajan kynästä: näin teet hyvistä aikeista kestäviä tapoja

ElämäntapamuutosLukuaika: 3 minuuttia

Uusi vuosi, uusi minä. Uuden vuoden kynnyksellä motivaatio treenien ja uusien tavoitteiden suhteen on usein korkealla. Huomaamattamme asetamme isoja tavoitteita innostuneina ja motivoituneina, mutta yllättävän usein motivaatio yhtäkkiä katoaakin kesken matkan. Oulun Liikuissa valmentava Hanna Karhu kertoo tässä blogissa siitä, miten uudet tavat saadaan säilymään myös uudesta vuodesta eteenpäin.

Jotta liikunnallinen elämä ei jäisi taas kerran parin kuukauden mittaiseksi, mietitään hetki, miten tapa saadaan pysymään yllä. Kaikki alkaa siitä, miten päin asetat tavoitteesi. Keskitytkö siihen, mistä haluat eroon vai siihen, mitä saat lisää? Jos haluat eroon vaikkapa viidestä kilosta, motivaatiosi katoaa noiden kilojen mukana. Sinä päivänä, kun pääset niistä eroon, pääset eroon myös kantavasta motivaatiostasi. Siksi tavoitteen saavuttamisen jälkeen iskee usein tyhjyys. Mitä nyt? Mikäli tavoitetta muotoillessa keskittyy liikaa lopputulokseen, vie se pohjan pysyvyydeltä.

Keskity tekoihin!

Mitkä konkreettiset, päivittäiset teot vievät sinut kohti tavoitettasi? Näiden tekojen tulisi olla päivittäin mielessäsi, ei niinkään lopputuloksen. Millainen on tulevaisuuden sinä? Mitä tekoja hän tekee päivittäin, viikoittain? Ala toteuttaa niitä tekoja jo nyt. Kun teet tekoja tässä hetkessä, muutos tulevaisuudessa on väistämätöntä. Huomaamattasi muutut tulevaisuuden ihanteeksesi.

Miksi haluat muutosta?

Mitä saat enemmän jos tavoitteesi toteutuu? Millä tavalla elämäsi on onnellisempaa? Kun kirkastat itsellesi syyt ja sen, miksi tätä teet, sitoudut paremmin. Miksi haluat parempaan kuntoon? Ehkä sen takia, että voisit sitten huoletta leikkiä lastesi kanssa? Ehkä haluat siis olla paremmassa kunnossa, jotta voit tehdä niitä asioita, joista eniten nautit, ilman kipua? Mieti omat syysi tarkoin, ja löydät jotain tärkeämpää niiden takaa – sen, mikä tekee elämästäsi merkityksellistä.

Siedä sekunti epämukavuutta

Entä sitten se fiilis, kun ei vaan millään ehtisi tai jaksaisi? Jos muutat tapojasi ja vaihdat sohvalla rentoutumisen iltalenkkiin, koet aina myös menettäväsi jotain. Menetät sen rentoutumisen tuoman hetkellisen hyvän olon, eikö? Kun teemme arvojemme mukaisia tekoja, joudumme usein maksamaan siitä tunnehintaa. Tunnehinta on juuri se fiilis, kun sohva vetäisi puoleensa, mutta kampeat itsesi ylös ja päätät tarttua toimeen. Se tuntuu vaikealta. Miten halukas olet sietämään tuota hetkellistä epämukavuutta, joka tuossa pienessä päätöksenteon hetkessä ilmenee?

Tartu toimeen

Halukkuutesi sietää tuota pienen hetken epämukavuutta on se ramppi, jolla pääset tavoitteisiisi! Kyse ei ole motivaatiosta, vaikka usein niin luulemme. Nyt tarvitaan toimeenpanokykyä – voimaa, joka muuttaa motivaation teoiksi. Mikäli olet asetellut tavoitteesi niin, että keskityt tekoihin, etkä tuloksiin, muistat, että nyt on se hetki kun alkaa tapahtua: ”Jos siedän tämän hetken epämukavaa fiilistä, ja vain lähden sinne salille, kiitän itseäni illan päätteeksi”. Koska salille päästyä ei väsytä enää yhtään, eihän? Eikä koskaan ole jälkeenpäin harmittanut tehty treeni.

Aktiivisuuden lisääminen, edes pienissä määrin lisää hyvinvointia, antaa energiaa ja ennen kaikkea parantaa itseluottamusta – tähän minä pystyn! Että ehkä sittenkin olen liikunnallinen ihminen! Kun teemme oikeita asioita oikealla vauhdilla, huomaamme, ettei se olekaan niin vaikeaa. Vaikeaa se on jos on vääntää tahdonvoiman kautta liian tiukoilla säännöillä ja kuureilla ja liian haastavalla saliohjelmalla. Edetään rauhassa, omalla tasollamme, niin että tekomme istuvat arkeemme.Tämän tulisi kuitenkin olla ihan mukavaa, koska mukavia tapoja haluamme tehdä jatkuvasti. Ja vain jatkuvat teot ratkaisevat lopputuloksen.

Hanna Karhu Valmentaja


Valmennan sinut kohti parempaa jaksamista ja tehokkaampaa suoriutumista – palautumista priorisoiden!

Tutustu valmentajaan