Kukaan ei nauranutkaan – Marikan ja Tarjan tarina

ElämäntapamuutosValmennusLukuaika: 5 minuuttia

Tässä artikkelissa Imatran Liikussa treenaava liikkulainen Marika kertoo kuinka “salapoliisityö” johdatti hänet Liikun valmentajan, Tarjan, luo ja siitä, millaisia ennakkoluuloja salitreenien aloittamiseen liittyi ja että toteutuivatko ne. Tutustu Liikun valmentajiin täällä.

TV:stä tuttu

Korkea kynnys ylitetty

Marikan treenimatka alkoi, kun hän näki paikallisuutisissa imatralaisen naisen osallistuvan Hurja painonpudotus-ohjelmaan. “Tein hieman salapoliisityötä mistä salista on kyse ja kuka valmentaja ohjelmassa on mukana. Kuukauden verran mietin, että uskallanko ottaa Tarjaan yhteyttä. Lopulta laitoin sähköpostia, johon Tarja vastasikin heti ja sopi ajan seuraavalle viikolle. Tuona päivänä oli perhosia vatsassa. Ihan kuin olisi ensitreffeille ollut menossa“, Marika muistelee.

Alkuhaastattelu tehtiin liikkumisen yhteydessä. Marika muistelee jaksaneensa jutella pyöräillessä noin vartin verran, jonka jälkeen sovittiin seuraavalle päivälle samanlaiset treeni-juttelu-treffit. Taas jaksettiin vartin verran ja loppuun kolmannen tapaamisen sopiminen. “Kerroin Tarjalle mitä haluaisin: BMI 35 tai alle sekä kuntoa paremmaksi.” Haaveissa siinsi myös toive raskaudesta.

Salille lähtemisen kynnys oli suuri Marikan oman pään sisällä. Pelko siitä, että “nauretaan pihalle” oli kova. Pari ensimmäistä viikkoa alkulämmittelyt tehtiin yhdessä Tarjan kanssa, kun yksin ei vielä uskaltanut. “Kävelin katse maassa, jotten vain näkisi, jos joku nauraa miulle. Viikot meni kuitenkin eteenpäin ja lopulta nostin katseenkin jo maasta. Sieltähän näkyi muutamia ystävällisiä hymyjäkin“, Marika muistelee ensitreenejään.

Nyt 1,5 vuoden jälkeen en ole nähnyt, että kukaan olisi minulle nauranut, salille on kiva mennä kun tutut kasvot moikkailee ja joskus jotain pientä rupatteluakin tapahtuu treenien ohella.” Marika totea, että alussa salilla käynti oli tuskaista ja joka paikka jumissa, kun koskaan ennen liikunta ei ollut kuulunut säännöllisiin rutiineihin. Pienetkin painot tuntuivat valtavilta.

Kannustava valmentaja on tärkeä tuki

Matkan varrella Marikan valmentaja Tarja on jaksanut tsempata ja ottanut myös kuvia matkan varrelta. Näitä on Marikan mielestä ollut kiva vertailla, sillä kuvista muutoksen huomaa itse parhaiten. Peili kun vielä hieman valehtelee pään sisällä. Tätäkin valmentaja Tarja on Marikan kanssa työstänyt. “Itse ostaisin edelleen niitä 5-7 XL:n paitoja, mutta nyt mennään jo XXL tai 3XL -vaatteilla. Tarja halusi jopa lähteä mukaani, kun sanoin tarvitsevani viikonlopun tansseja varten uusia vaatteita. Tarja varmisti, etten osta “telttoja” ja yllytti minua ostamaan jopa nahkahousut.” Marika kertookin, että Tarjan ansiosta salille on mukava lähteä. “Aina ei voi huvittaa, mutta kun saa itsensä salille, niin treenien jälkeen fiilis on hyvä ja siinä sivussa Tarjan kanssa vitsaillaan menemään.

Hyvä treeni, parempi mieli. Hyvä PT, mieletön fiilis!

Marikan ja Tarjan kemiat kohtasivat tosi hyvin heti alusta alkaen. Marika muisteleekin, kuinka Tarja ensimmäisen kuukauden jälkeen sanoi hänelle: “Nyt on honeymoon ohi ja aletaan treenaamaan“. Siitä matka sitten todenteolla lähti liikkeelle ja raippa alkoi niin sanotusti heilua. Marika kokee, että Tarjan napakkaa otetta on myös tarvittu, vaikka Tarja onkin todella lempeä ja empaattinen valmentaja. Puoleentoista vuoteen kun on mahtunut suuria muutoksia, keskenmenoja, hormonihäiriöitä ja ero. “Aina ei ole ollut helppoa ja silti Tarja on jaksanut tsempata ja tukea, salilla sekä muutoin.

Alussa Marikan “motivaattorit” olivat vain vaaka ja sen lukema. Tämä on kuitenkin muuttunut matkan varrella ja nyt motivoi myös lihaskunnon paraneminen, painojen lisäys sekä henkilökohtaiset ennätykset ja vartalon muuttuminen. “Toki haluan pudottaa painoa vielä n.30 kg, mutta nyt motivoi myös muut seikat.” Entiset inhokitkin, selkä- sekä rintatreeni, ovat alkaneet Marikasta tuntumaan hyvältä, vaikka jalka- ja pepputreenit kivoja ovatkin. Hauis on edelleen epäsuosiossa listalla, mutta sillekin annetaan aikaa. Marikan mukaan parasta kaikessa on kokonaisvaltainen kehitys ja se, että sykkeet ei enää pompi katossa. Myös arki on sujuvampaa, kun jaksaa paremmin ja fyysiset työt sote-alallakin sujuvat helpommin. “Liikku tuntuu nykyään jo toiselta kodilta, jonne on aina mukava palata, varsinkin Tarjan “piiskattavaksi. Seuraava tavoitteeni on jouluksi -25-30kg. Toivotaan että sen saisi nipistettyä.

Tarjan kertomaa

Marikan tavatessani huomasin heti kuinka motivoitunut hän on ja minua sykähdytti hänen tarinansa lihavuuteen liittyen. Minussa syttyi heti halu auttaa. Meillä synkkasi heti hyvin. Salilla ollessa nauraa räkätetään ja vaihdetaan kuulumisia muulloinkin kun treenatessa.” Kuten Marikakin totesi, Tarja tunnustaa olevansa järjestyksen ja tekemisen vakaa kannattaja. “Olen jämpti ja vaativa ihminen ja pidän Marikassa erityisesti siitä, että hän tekee mitä ohjeistetaan eikä peru tapaamisia. Marikan upea, aurinkoinen asenne ja olemus tekee myös aina vaikutuksen.

Tarja ja Marika tapaavat salitreenin merkeissä 3 x viikossa ja kerran viikossa ohjelmassa on aamuaerobinen. Alusta saakka tärkeintä on ollut luottamus toiseen. Sitä ei ole tarvinnut kyseenalaistaa missään vaiheessa. “Jos joskus menee läskiksi – se kerrotaan. Jos ja kun tulee onnistumisia, kehutaan ja iloitaan yhdessä.

Tarja kuvailee, että parasta valmentajan työssä on, kun saa tavata erilaisia, upeita ihmisiä, erilaisin tavottein. Se, että he ovat valinneet juuri sinut auttamaan näissä tavoitteissa, antaa paljon. “Marikan vahvuus on se, että hän oikeasti haluaa pudottaa painoa, kohottaa kuntoa ja ymmärtää myös sen terveydelliset hyödyt. Pidän myös siitä että hän osaa nauraa itselleen. Moni asia on onnistunut juuri sen kautta. Tämä nainen on maailman sitkein.

Miten aloittaa treenit Liikussa?

Tutustu ilmaiseksi Liikkuun ma-ke klo 16-19. Ennakkoon ei tarvitse ilmoittautua, riittää kun saavut paikalle klo 19 mennessä. Treenaamaan saa toki jäädä pidemmäksi aikaa.

Aloita treenit Liikun jäsenenä:

  1. Liity jäseneksi verkossa
  2. Nouda kortti salin jäsenkorttiautomaatista
  3. Aloita treenit

Lue lisää jäsenyydestä täällä.

Haluatko treenata yhdellä kortilla kaikissa Suomen Liikuissa? Lisää +5 € kuukausihintaan, ja treenaa kaikissa Liikuissa ympäri Suomen! Laajenna jäsenyytesi kätevästi OmaLiikussa.

Tarja Kokko Valmentaja

Suurella sydämellä, elämänmakuisella otteella ja suurella onnistumisen ilolla personal trainer palveluita juuri sinulle.

Tutustu valmentajaan